“Mimarlar Odası’nın tahliyesi Gezi’den intikam alma operasyonu”

“Mimarlar Odası’nın tahliyesi Gezi’den intikam alma operasyonu”

Mimarlar Odası’na tahsisli hizmet binası olarak kullanılan Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’nın boşaltılmasıyla ilgili 24 meslek odası tepki gösterdi. Mimarlar Odası Başkanı Muhçu tahliye ile ilgili “Gezi’den intikam alma operasyonu” dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Mimarlar Odası’nın kullanımında olan Yıldız Sarayı Dış Karakol binasının dün boşaltılması ve 15 kişinin gözaltına alınmasıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya, TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı,  Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Yeşil, Gıda Mühendisleri Başkanı İkinci Başkanı Yaşar Üzümcü katıldı.

“2054 yılına kadar Mimarlar Odası’na verildi”

Karaköy’de bulunan Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde düzenlenen toplantıda, basın açıklamasını Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar yaptı.

Çakar, “Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’nın kullanımının Kültür Bakanlığı ile 1995’te yapılan protokol ile 10 yıllığına, 2002 yılında yenilenen protokol ile de 49 yıllığına olmak üzere 2054 yılına kadar Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ne verilmiştir” diye konuştu.

Protokolün Yıldız Sarayı kompleksinin Cumhurbaşkanlığına tahsis edilmesinin ardından, 2015 yılı Aralık ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tek taraflı olarak iptal edildiğini belirten Çakar, “Bu konuda Mimarlar Odası’nın yürütmenin durdurulması ve iptali için açtığı davada İstanbul 12. İdare Mahkemesi’nin 8 Mart 2016’da yürütmeyi durdurma kararı aldı” dedi.

İstanbul Bölge İdaresinin, yapılan itiraz sonrası tahliye kararı verdiğini kaydeden Çakar, Beşiktaş Kaymakamlığı’nın 30 Mayıs saat 17.50’de binanın 31 Mayıs saat 10.00’a dek boşaltılmasına dair tebligat gönderdiğini söyledi.

Boşaltma için yeterli süre verilmesine dair başvurularına rağmen gözaltı yapıldığını kaydeden Çakar, tahliye işleminin Gezi’nin yıldönümüne denk gelmesinin anlamlı olduğunu söyledi.

Çakar, “TMMOB nasıl ki 12 Mart ve 12 Eylül gibi baskı dönemlerinde direndiyse bu iktidarın baskılarına da onurlu bir şekilde direnmektedir, direnecektir” diye konuştu.

“Gezi’nin 3. yılına tesadüf ettirmişler”

Çakar, 24 meslek odası adına yaptığı basın açıklamasında, “Tanınan sürenin yetersizliği nedeniyle fiilen olanaksız olan boşlatma işlemleri için yeterli süre verilmesine yönelik, Mimarlar Odası Büyükkent Şube’mizce yapılan başvurulara ve İstanbul Valiliği ile kurulan temaslara karşın oda ve şubelerimizin yöneticileri ile avukatlarımız gözaltına alınmıştır. Hukuk dışı bu uygulamaları kınıyor, yetkilileri hukuka ve yargı kararlarına uymaya davet ediyoruz” dedi.

“Hükümet baskı yaparak kararı bozmuştur”

Mimarlar Odası Genel Başkanı Muhçu ise şunları söyledi:

“2015 yılında Yıldız Sarayı’nın Cumhurbaşkanlığına devredilmesiyle birlikte, Mimarlar Odası’nın oradaki varlığı tekrar tartışmaya açıldı ve gündeme getirildi. Bu süreçte alınan bir iptal kararı var. 12. İdare Mahkemesi’nin oy birliğiyle almış olduğu bir yürütmeyi durdurma karar var.

“Hükümet ya da malum şahıs, Bölge İdare Mahkemesi siyasi baskı yaparak bu kararı bozmuştur. Bu kararın bozulması Mimarlar Odası’nın tahliye kararı anlamına gelmemektedir. Ortada bir tahliye kararı olmadan, hukuksuz bir şekilde tahliye girişiminde bulunulmuştur.

“Bu tahliye işlemini oldukça aceleye getirmişlerdir. İkincisi; bu tahliye işlemini Gezi’nin 3. yılına tesadüf ettirmişler. Nihayetinde bir Gezi’den intikam alma operasyonu olduğunu burada açıkça görmekteyiz.”

“Tazminat davaları açılacak ve sürdürülecek”

“Bizler, bunu kabul etmediğimiz, bu hukuksuzluğa açıkça direndiğimiz, bize kamu adına edilen bu mekana sahip çıktığımız için gözaltına alındık. Yaklaşık 7 saat civarında bir gözaltı süresi sonunda serbest bırakıldık. Polise ifade vermeyeceğimizi, gözaltına alınan arkadaşlarımızla birlikte dile getirdik. Buna rağmen henüz bir savcılık soruşturması olmamasına rağmen gözaltına son verildi.

“Bundan sonra yapılacak çok işimiz var. Ancak bu mekanla ilgili işlerimizi söylersek; dün Cumhuriyet savcılığına bu işlemle ilgili suç duyurusunda bulunduk. Bundan sonra bu işlemi gerçekleştiren devlet memurları, kolluk kuvvetleri, talimat verenler hakkında yine davalar açacağız, suç duyurusunda bulunacağız.

“Yıldız Dış Karakol binasında bulunan odanın dergi, kitap, yayın, arşiv, doküman, raporlar, klasörler, demirbaşları Büyükşehir Belediyesi’nin kamyonuyla Anadolu Yakası’ndaki bir karakola taşınmış ve oraya kapatılmıştır.Bu süreyle ilgili olarak olası zararlar nedeniyle ve o mekandan mimarlar odasının mahrum bırakılması nedeniyle tazminat davaları açılacak ve sürdürülecektir.”

İmzacı meslek odaları

Bilgisayar Mühendisleri Odası , Çevre Mühendisleri Odası , Elektrik Mühendisleri Odası , Fizik Mühendisleri Odası, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası, Gemi Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası, Harita Ve Kadastro Mühendisleri Odası, İç Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Metalürji Ve Malzeme Mühendisleri Odası,Meteoroloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Orman Mühendisleri Odası,Petrol Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası, Tekstil Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.