Mevsimlik kadın işçiler HDP'ye güveniyor

Mevsimlik kadın işçiler HDP'ye güveniyor

İzmir'in Torbalı ilçesinde kavurucu güneş altında günde 40 TL'ye çalışan mevsimlik işçi kadınlar, insanca bir yaşam ve sosyal güvence istediklerini belirterek, tüm umutlarının HDP olduğunu söyledi.

İZMİR - İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı Subaşı Mahallesi'nde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan yüzlerce kadın, hem güvencesiz ve insanlık dışı çalışma koşullarından hem de emeklerinin karşılığını alamamaktan yakınıyor. AKP hükümetinin bol vaatlerde bulunduğunu ancak hiçbir sorunlarını çözmediğini belirten kadınlar, tek umutlarının HDP olduğunu ifade ediyor. 

5 yıldır tarlalarda çalışan 15 yaşındaki Gülsüm Tofen, ilkokul beşten sonra çalışmak durumunda kaldığını belirterek, çalışma koşullarından yakındı. İzmir'in kavurucu sıcağında sabah saat 07.30'dan akşam saatlerine kadar dinlenmeden çalışan ve bunun karşılığında sadece 40 TL alan Gülsüm Tofen, Türkiye'de tarım işçilerinin zor ve kötü koşullarda çalışmak ve yaşamak zorunda bırakıldıklarını belirtti. 

'İnsanca yaşam için oylar HDP'ye'

Tofen, "Karadeniz'de fındık ve çay, Ege'de pamuk ve domates tarlalarında çalışıyoruz. Herhangi bir sosyal güvencemiz yok. Tüm gün tarlada çalışıyoruz. Eve gidince de ev işlerini yapıyoruz. Bu kadar zorluk yaşarken en azından emeğimizin karşılığını almak istiyoruz" dedi. Sıcak dolayısıyla kadınların zaman zaman rahatsızlandıklarını ancak yine de çalışmak zorunda kaldıklarını kaydeden Tofen, seçimlerin yaklaştığını ve HDP'yi desteklediklerini belirterek, HDP'nin tüm sorunları çözeceğine inandığını söyledi. Tofen, insanca bir yaşam için tüm emekçilerin HDP'yi desteklemesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

'Artık HDP'ye güveniyoruz'

Mevsimlik işçilerden Devran Yılmaz ise, dört çocuğunun olduğunu ancak bunca çalışmaya ve yorulmaya rağmen emeklerinin karşılığını alamadıkları için çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirterek, güvencesiz oldukları için sağlık hizmetlerinden yararlanamadıklarını, gelirlerinin büyük bir kısmını zaman zaman hastanelere vermek zorunda kaldıklarını ve bu yüzden çok zorlandıklarını söyledi. Yılmaz, şunları dile getirdi: "Tarlada bizim gibi gece gündüz az bir paraya çalışanlara birilerinin artık sahip çıkmasını istiyoruz. Birilerinin sesimizi duymasını istiyoruz. Emeğimizin sömürülmesini istemiyoruz. 10 yıldır AKP'ye oy veriyoruz. Ne oldu? Değişen hiçbir şey olmadı! Artık HDP'ye güveniyoruz. Güvenimiz de sonsuz. HDP meclise girdiğinde bu sorunlarımızın ortadan kalkacağını daha insani koşullarda emeğimizin karşılığını alarak çalışacağımızı düşünüyoruz." 

'Hastalansak bile hastaneye gitmiyoruz'

İşçi kadınlardan Neslihan Dursun da, çalışmak zorunda oldukları için çocuklarını evde yalnız bıraktıklarını vurgulayarak, "Çocuklarım bütün işlerini kendileri görüyor. 7 yaşındaki kızım ilkokul 1'inci sınıf öğrencisi, ilgilenecek kimse yok. Okula gidip geliyor, ödevlerini yapıyor mu yapmıyor mu, neler yaşıyor? Çocuklarımızın maddi manevi ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz" dedi. Güneşin altında saatlerce çalıştıklarını belirten Dursun, "Sıcaktan dolayı baş ağrılarım gittikçe artıyor. Sağlık sigortamız da yok. Hastalansak bile hastaneye gitmiyoruz. İlaçlar çok pahalı. Emeğimin karşılığını almak istiyorum. Güvendiğim tek parti HDP. Şimdi umudumuz bu." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.