Merkel’den ‘İncirlik’ açıklaması: Vekillerimizin seyahati gerekli

Merkel’den ‘İncirlik’ açıklaması: Vekillerimizin seyahati gerekli

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İncirlik’te görev yapan Alman askerlerini ziyaret etmesinin bir gereklilik olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, milletvekillerinin İncirlik’te görev yapan Alman askerlerini ziyaret etmesinin bir gereklilik olduğunu söyledi.

ZDF kanalına konuşan Merkel, “Milletvekillerimizin İncirlik’e seyahati gerekli” dedi, Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in İncirlik’i ziyaret ettiğine ve kendisinin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO toplantısı çerçevesinde yaptığı görüşmede konuyu ele aldıklarına değindi.

Erdoğan ile yaptığı görüşmeye değinen Merkel, “Görüş ayrılıklarının bir toplantıyla ortadan kalkmasını bekleyemezsiniz” dedi ve “Ancak bir araya gelmemiz önemliydi” ifadesini kullandı.

Merkel, temasların devam ettirilmesi gerektiğini belirterek, Alman milletvekillerinin kendi askerlerini ziyaret edebilmesinin yolunun bulunması gerektiğini söyledi.

Merkel, Alman askerlerin geri çekilmesi konusunda ise, öncelikli olarak görüşmelerin devam ettirilmesi konusuna yoğunlaştığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan ilk temasın ardından çözüm çıkmamış olsa da görüşmelerin devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

Merkel, politik görüşmelerde, yapılan ilk görüşmede sonuç alınamamasının da ilk olmadığına vurgu yaptı.

Berlin’de tepkiler artıyor

Öte yandan Türkiye’nin Alman vekillerin girişine izin vermemesi Berlin’de tepkilerin artmasına neden oluyor.

DW’nin aktardığına göre; Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) dış politika sözcülerinden Niels Annen, “Merkel, Alman askerlerinin bulunduğu üsse Federal Meclis’in vekillerinin erişimini sağlamak için Erdoğan’dan bağlayıcı bir söz almak zorunda” dedi.

Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Partisi Genel Sekreteri Andreas Scheuer ise, “Bir parlamento ordusunun asker ve üsleri milletvekilleri tarafından daima ve her yerde ziyaret edilebilir olmalıdır” dedi ve “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan takındığı tavırla Alman Ordusu’nun ülkeden çekilmesine yol açacak” uyarısında bulundu.

İncirlik’teki Alman güçleri

İncirlik’te IŞİD’le mücadele amacıyla kullanılan Alman Tornado keşif uçakları bulunuyor.

Üste ayrıca 240 Alman askeri görev yapıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.