Meclis'in ilk haftasında gündem yoğun

Meclis'in ilk haftasında gündem yoğun

Milletvekili yeminleri ve Meclis Başkanı seçiminin ardından Meclis'in ilk çalışma haftasında, Başkanlık Divanı'nın üye sayısı ve görev dağılımı belirlenecek.

ANKARA - Meclis, milletvekili yeminleri ve Meclis Başkanı seçiminin ardından ilk çalışma haftasında önemli konuları ele alacak. Meclis'in bu haftaki en önemli gündemleri arasında, Meclis Başkanlık Divanı üye sayısı ve görev dağılımının belirlenmesi yer alıyor. Meclis Danışma Kurulu, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz başkanlığında yarın toplanarak konuyu ele alacak.

Başkanlık Divanı hesapları

İçtüzük uyarınca, Meclis Başkanlık Divanı 15 üyeden oluşuyor. Bu sayı, Danışma Kurulu'nda grupların uzlaşısıyla idare amiri ve katip üyeliklerde artış yapılarak, artırılabiliyor. Bu dönemde AKP, CHP, MHP ve HDP'ye birer Meclis Başkanvekilliği düşüyor. Danışma Kurulu 15 üyeden oluşursa, AKP'ye Meclis Başkanı da dahil 7, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye ise 2'şer üyelik düşüyor. Eğer sayı 16'ya çıkarsa, AKP'ye 8, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye 2'şer üye düşüyor. 

Ancak sayı 17 olduğunda dağılımda kriz yaşanması muhtemel. Bu durumda AKP'ye 8 ve CHP'ye 4 üyelik düşecek, kalan 5 üyelik HDP ve MHP arasında dağıtılırken kura çekilmesi gerekecek. Öte yandan, MHP'nin kura çekimine karşı çıkması ve oy oranın yüksek olduğu için kendi sayının fazla olmasını talep etmesi bekleniyor. Meclis Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanması halinde, yeni dağılım Genel Kurul'a getirilecek.

Lübnan Tezkeresi görüşülecek

Başkanlık Divanı'nın belirlenmesinin ardından Genel Kurul'da Lübnan Tezkeresi görüşülmesi bekleniyor. Lübnan'da Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında bulunan Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılması konusunda hükümete yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'nin, 8 Temmuz Çarşamba günü görüşülmesi bekleniyor.

RTÜK seçimleri

Meclis'in gündem konularından bir diğeri de RTÜK'te boşalan üç üyelik için yapılacak seçim. RTÜK'te boşalan üyelikten biri AKP'ye, ikincisi MHP'ye düşerken, üçüncüsü ise MHP ya da HDP'nin olacak. Eğer üçüncü üyeliğin hangi partiye düşeceğinin belirlenmesi yöntemi kura veya başka bir şekilde belirlenirse, RTÜK seçimleri de bu hafta içi görüşülecek.

Meclis Başkanlık Divanı'nın belirlenmesinin ardından Cumhurbaşkanı, hükümet kurma görevini Başbakan Ahmet Davutoğlu'na verecek. Koalisyon görüşmelerinin ardından hükümetin kurulması durumunda Meclis, İçtüzük uyarınca derhal toplantıya çağrılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.