Meclis sitesine Kürtçe önerisi

Meclis sitesine Kürtçe önerisi

HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, Türkçe ile birlikte 9 farklı dilde yayın yapan Meclis'in internet sitesinde Kürtçe'nin yer alması için Meclis Başkanlığı'na başvurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, Meclis'in resmi internet sitesinde Kürtçe'nin de yer alması için Meclis Başkanlığı'na başvurdu. Mevcut durumda Türkçe ile birlikte 9 farklı dilde yayın yapan siteye Kürtçe'nin de eklenmesini isteyen Yıldırım, Meclis çok dilli bir alan olduğunu ve parti gruplarında anadili Kürtçe olan çok sayıda milletvekilinin de bulunduğunu belirtti.

Yıldırım, başvuru dilekçesinde, "Meclis'te anadili Türkçe olan milletvekillerinin dışında, farklı parti gruplarının içinde anadili Kürtçe olan birçok milletvekili bulunmaktadır. Buna karşın Meclis çatısı altında, milletvekillerine yönelik hizmetlerde ve ülke kamuoyunu bilgilendirmede Kürtçe'ye yer verilmemektedir. Hatta milletvekillerinin Kürtçe konuşmaları Meclis tutanaklarına ya 'bilinmeyen dil'olarak yazılıyor ya da 'X' ile işaretlenmektedir" ifadelerini kullandı.

Kürtlerin büyük çoğunluğunun gözlerini çevirdiği Meclis'in resmi internet sayfasında da Kürtçe'ye yer verilmediğini hatırlatan Yıldırım, "Oysa yakın zamanda 'Yabancı Dillerde TBMM Web Sitesi Projesi' kapsamında Meclis internet sayfası İngilizce, Fransızca, Rusça, Arapça, İspanyolca, Kazakça, Almanca ve Çince olmak üzere 8 farklı dilde hizmet vermeye başlamıştır" diyerek, Meclis'te yabancı dillerde hizmet verilmesine karşılık bu coğrafyanın en kadim halklarının dillerine yer verilmemesi büyük bir eksiklik olduğunu kaydetti.

Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: "Çoğulcu demokrasinin gereği olarak bu eksikliğin giderilmesi amacıyla Meclis internet sitesinin Kürtçe erişime açılması için çalışmaların başlatılması elzemdir. Çünkü Meclis'i sorunların çözüm adresi olarak gören Kürt halkı da TBMM'yi yakından takip etmektedir."

Yıldırım, tüm bu gerekçelerden dolayı Meclis'in resmi internet sitesinin Kürtçe erişime açılmasını talep etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.