Makedonya'da telekulak krizi: Cumhurbaşkanı'nın ofisi yağmalandı

Makedonya'da telekulak krizi: Cumhurbaşkanı'nın ofisi yağmalandı

Geçen yıl patlak veren telefon dinleme skandalında adı geçen siyasetçilerin Makedonya Cumhurbaşkanı tarafından affedilmesi, ülkede şiddetli protestolara neden oldu.

Başkent Üsküp'te sokaklara çıkan göstericiler, Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov'un istifasını isteyen sloganlar attı.

Protestocular Cumhurbaşkanı'nın ofisinin camlarını kırarak mobilyaları ateşe verdi.

2. günündeki protesto gösterilerinde, 12 kişi gözaltına alındı.

Ivanov Salı günü, eski Başbakan Nikola Gruevksi de dahil olmak üzere, hükümet ve muhalefetten adı telekulak skandalına karışan 56 siyasiye genel af çıkarmıştı.

Skandal geçen yıl, muhalefetteki Sosyal Demokratlar Birliği Partisi'nin lideri Zoran Zaev'in, Gruevksi'yi içlerinde siyasetçi ve gazetecilerin de olduğu 20 bin kişinin telefonunu gizlice dinlemekle suçlamasıyla patlak vermişti.

Muhalefet, telefon kayıtlarının bakanların seçimlerde hile planladığını ve bazı cinayetlerin üstünü örtmeye çalıştıklarını ortaya koyduğunu iddia etmişti.

Muhalif lider Zaev, genel aftan yararlananlar arasında bulunmasına rağmen, Cumhurbaşkanı'nın ilan ettiği affın yasa dışı olduğunu savundu.

Cumhurbaşkanı Ivanov ise Haziran'da yapılacak erken seçim öncesi siyasi düşmanlığa son vermek için af ilan ettiğini söyleyerek kararını savundu.

Avrupa Birliği de Cumhurbaşkanı'nın kararının hukukun üstünlüğüne aykırı göründüğünü belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.