Mahkeme kararlarına rağmen Serkan öğretmen görevine iade edilmedi

Mahkeme kararlarına rağmen Serkan öğretmen görevine iade edilmedi

Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) başarı belgesi ile ödüllendirildikten sonra, bir 'değerlendirme' notu ile müdürlükten alınan, Eğitim-Sen üyesi öğretmen Serkan Ceylan iki mahkeme kararına rağmen görevine iade edilmedi.

Türkiye genelinde 2014 yılının ağustos ayında 'Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmesine Dair Yönetmelik kapsamındaki ‘Görev Süresi Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri İçin Değerlendirme Formu’ çerçevesinde, muhalif sendikalara üye olan çok sayıda okul müdüre düşük notlar verilerek müdürlük hakları elinden alınmıştı.

Bu kapsamda Aydın’ın Söke ilçesinde aralarında Eğitim-Sen üyesi Serkan Ceylan’ın olduğu 14 müdür ve müdür yardımcısının görev süresi uzatılmamıştı. Söke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne getirilen Ünal Aydın ve şube müdürleri yaptıkları değerlendirme sonunda Ceylan'a 68 verdi. Düşük not nedeniyle Serkan Ceylan Söke Fatma Tüzzehra Orhun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü görevinden alındı. Ceylan da Aydın Bölge İdare Mahkemesi’nde bu kararın iptali için dava açtı.

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERDİ 

Mahkeme kararında, Ceylan'ı haklı bulunarak, “İdarecilik görevi nedeniyle kazanılmış hakların yönetmelikle düzenlenen ölçme ve değerlendirmelerin hukuken itibar edilebilir bilgi ve belgelerle ortaya konulamaması karşısında, değerlendirme puanının hukuki dayanaktan yoksun olduğu sonucuna varılmıştır” dedi.  Mahkeme 'bu işlem nedeniyle Ceylan’ın görev ünvanı ve yerinin değişeceği, değişikliğin silsile halinde bütün kadroları etkileyeceği ve telafisi güç zararlar doğurabileceği belirtilerek'  kararın  yürütmesini durdurdu. Bu karar üzerine dört öğretmen, okul aile birliği başkanı ve yardımcısı ile bir öğrenci tarafından yapılan ikinci değerlendirmede Ceylan, yine müdürlük için gerekli 75 puanın altında kaldı.

İKİNCİ KEZ MAHKEMEYE GİTTİ 

Serkan Ceylan yine mahkemeye başvurdu. Aydın 2. İdare Mahkemesi’nin 31 Mart 2015’te verdiği ikinci kararda, ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürleri tarafından Ceylan hakkında yapılan değerlendirmelerin gerekçelerinin ortaya konulamadığı ve  “değerlendirme sonucu işlemi ile buna dayanılarak görev süresinin uzatılması işleminin hukuka aykırı olduğu” vurgulandı. 

YİNE MÜLAKATA ÇAĞRILDI 

Bu iki karar sonrası MEB yeni bir yönetmelik çıkardı. Ceylan, geçen 15 Kasım’da yeniden mülakata çağrıldı. Bu mülakatın sonucu halen açıklanmadı. Avukatı Gökhan Ceylan, MEB 1. Hukuk Müşaviri Hayati Cankatoğlu’nun gönderdiği “mahkeme kararlarının yeni yönetmelik hükümlerine göre uygulanması” yönündeki görüşüne dayanılarak yapılan bu işlemin hukuka aykırı olduğunu savundu. Ceylan, “Eski Yönetmeliğin yanlış uygulandığı gerekçesiyle açtığımız dava olumlu sonuçlanınca nasıl olur da yeni yönetmeliğe göre değerlendirebilirsiniz? O zaman adaletin tecelli etmesini engellemiş  oluyorsunuz. Hukuktan başka yolumuz yok, yetkililer hukuku tanımazlarsa vatandaş ne yapacak?” diye sordu.

 OKULUNU TÜRKİYE ÜÇÜNCÜSÜ YAPMIŞTI

Ceylan, 2005’teki müdür yardımcılığı sınavını Söke birincisi olarak kazanarak, aynı yıl Söke Ticaret Meslek Lisesi’ne atandı. Ardından müdürlük sınavını kazanan Ceylan, Bağarası Çok Programlı Lisesi’ne ve Fatma Tüzzehra Orhun Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’ne müdür oldu. Görevden alınana kadar okulda çalışan Ceylan, ‘Eğitimde Kalite Yönetimi Uygulamaları’ kapsamında okulunu iki kez ilçe birincisi, bir kez il birincisi ve bir kez Türkiye üçüncüsü yaptı. Okulun atıl ve yıkık haldeki en üst katını ve bodrumunu, bakanlık ödeneği almadan 104 öğrencili kız yurduna dönüştürdü. Okul bahçesini parke taşlarıyla döşedi. Okul, yemeklerini kendi aşçılarıyla vermeye başladı. Anestezi laboratuvarı ve konferans salonu oluşturdu. Benzinle ısınan okul, güneş enerjisiyle ısınmaya başladı. Bölgedeki yarışmalarda derece kazanan ‘Serum Yeleği’ projesini patent aşamasına getirdi. Çabaları nedeniyle Ceylan, 17 Ocak 2013’te kaymakamlıktan başarı ve il milli eğitim müdürlüğünden teşekkür belgesi ile ödüllendirildi. Yine 19 Haziran 2014’te Ankara’ya davet edilerek, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kendisine başarı belgesi verildi.  

İSMAİL SAYMAZ / RADİKAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.