Lice davası Tahir Elçi'siz görülecek

Lice davası Tahir Elçi'siz görülecek

Lice ilçesinde, 1993'te dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin öldüğü olayla ilgili İzmir‘de görülmeye başlanan Lice Davası, artık Tahir Elçi’siz görülecek.

Diyarbakır’da faili meçhul soruşturmalarla ilgili yürütülen çalışma kapsamında 2013 yılının Ekim ayında zaman aşımına bir gün kala, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin öldüğü olayla ilgili dönemin Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında, TCK'nın 'Taammüden öldürme', 'Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik', 'Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis cezası istemiyle kamoyunda Lice Davası olarak bilinen dava açıldı.

Dava daha sonra Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ’güvenlik' gerekçesiyle Eskişehir’e nakledildi. Ancak Eskişehir’de Özel Yetkili Mahkeme olmadığı anlaşılınca dava Ankara’ya gönderildi.

Buradan İzmir’e nakledilen davayla ilgili 13 Haziran 2014 günü yapılan ilk duruşmada İzmir 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi sanıkların yargılanmasının izine bağlı olduğu gerekçesiyle yargılamayı durdurdu.

Mahkeme, HSYK’nın soruşturma izni vermesi gerektiğini belirtti. Müdahil avukatların girişimleri sonucu HSYK’nın soruşturma izni verdi. Durdurulan dava, İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde ikinci duruşma geçen 1 Haziran ve üçüncü duruşma 7 Ekim günü yapıldı.

Davanın avukatlarından olan ve geçtiğimiz 28 Kasım günü, Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde, basın açıklaması yaptıktan sonra çıkan çatışmada başına isabet eden kurşunla hayatını kaybeden Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Lice Davasının ilk 3 duruşmasında yer almıştı.

SON KATILDIĞI DURUŞMADA REDDİ HAKİM TALEP ETMİŞTİ

Son katıldığı duruşmada Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, şöyle konuşmuştu: 

"Ben bu davadan bir sonuç beklemiyorum, bana göre bu dava artık bitmiştir. Mahkemenin her üyesini reddediyoruz. Sizinle bu yargılamayı kabul etmiyoruz. Siz bu davada taraf tuttunuz. Sizi sevmiyoruz artık. Tunay Yanardağ ölmüş. Ölünün arkasından konuşulmaz ama cezasını çekmeden paşa paşa ölmeyeceksin. Ayrıca ben öldüğüne inanmıyorum. Tunay Yanardağ’ın olduğu ileri sürülen cesede DNA testi yapılmasını istiyorum. Ben Tunay Yanardağ’ın kim olduğunu biliyorum. Bizzat bana işkence yapan kişidir. Mahkeme suç işlemiştir. Mahkeme tarafsızlığını yitirmiştir, mahkemenizi reddediyoruz."

İLK 3 DURUŞMADA YER ALMIŞTI

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, sanıksız duruşma olmayacağını belirterek ilk 3 duruşmada mahkemeye gelmeyen sanıklar için mahkemenin zorla getirtmesini istemişti. Davanın 4. duruşması 24 Aralık Perşembe günü yapılacak. Lice Davası, ilk 3 duruşmaya mağdur avukatı olarak katılan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’siz devam edecek. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.