Kuzey Kore'nin bilgisayar işletim sisteminde 'casusluk araçları'

Kuzey Kore'nin bilgisayar işletim sisteminde 'casusluk araçları'

Kuzey Kore'nin bilgisayar işletim sistemine dair yapılan ilk ayrıntılı inceleme sonunda, Kuzey Kore'nin çevrimdışı olan belgelere erişim için bazı casusluk araçlarına sahip olduğu ortaya çıktı.

Kuzey Kore'nin kullandığı Red Star OS adlı işletim sistemi, Apple'ın OS X'in bir benzeri olarak tasarlandı. Fakat Red Star OS'in içinde, belgelere filigran basılmasına (takip edilebilmesi için eklenen resim veya yazı) ve belgelerin bir bireyle ilişkilendirilmesine imkân sağlayan özellikler bulundu.

Bu gizli özellikler son bir ay içinde işletim sistemini inceleyen iki Alman araştırmacı tarafından keşfedildi.

Bulgular, Pazar günü Kaos İletişim Kongresi'nde sunuldu.

Florian Grunow ve Niklaus Schiess, yaklaşık bir yıl önce çevrimiçi olan Red Star OS 3.0 versiyonunu inceledi.

BBC'ye konuşan Grunow, sistemin kodunu yazanların, Apple bilgisayarların özelliklerini ve temel tasarımını kopyalama konusunda 'çok iyi iş yaptıklarını' söyledi.

USB bellek çubuğuyla veya diğer depolama cihazıyla sisteme yüklenen belgelere filigram eklenebiliyor, böylelikle de devlet o belgenin bir bilgisayardan diğer bilgisayara seyrini takip edebiliyor.

Red Star aynı zamanda istenmeyen belgeleri tespit edip, onay almadan silme özelliğine de sahip.

Kütüphaneler ve kamu binaları

Grunow, filigram sisteminin yabancı film ve müziklerin çevrimdışı paylaşımının yaygınlaşmasıyla tasarlandığını söylüyor ve sistemi şöyle anlatıyor:

"Sistem, bir belgenin Red Star OS'ye ilk ulaştığı andan itibaren, belgeyi açan kişi tarafından izlenebilmesini mümkün kılıyor. Temelde de, devletin belgeleri takip edebilmesini sağlıyor."

Sistem, belgeleri kendi bireysel seri numaralarıyla damgalıyor fakat devletin bu seri numaralarla bireyler arasında ne kadar rahat eşleştirme yapabildiği henüz bilinmiyor.

Araştırmacılar, farklı bir kriptografi de bulduklarını söylüyor: "Bu, sizin parmak izinizin belgesi olabilir. Bu izi sizin isminize kaydediyorlar. Bu da kullanıcıların takip edilmesine yardım ediyor."

Grunow'a göre Pyongyang'ın kendi işletim sistemini kullanması ilk olarak Kuzey Kore'nin eski lideri Kim Jong-il'in fikriydi.

Grunow "Kuzey Kore'ye bakarsanız aslında devletin nasıl işlediğiyle de benzerlik taşıyor" diyor ve ekliyor:

"Kilitli gibiler. Bütünlüğe çok fazla odaklanıyorlar ve kullanıcıları izleme sistemleri var."

Kuzey Kore'nin bu sistemi nerelerde kullandığına dair de net bilgiler yok. Grunow, kütüphanelerde ve bazı kamu binalarında kullanılıyor olabileceğini söylüyor.

Red Star, açık kaynak kodlu Linux kullanılarak tasarlandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.