Kuzey Kore, Yongbyon'u tekrar faaliyete geçirdi

Kuzey Kore, Yongbyon'u tekrar faaliyete geçirdi

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Kuzey Kore'nin büyük bir olasılıkla Yongbyon'daki nükleer tesisini yeniden çalıştırmaya başladığını bildirdi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano, son zamanlarda kaydedilen uydu görüntülerinin "reaktörün çalışması, uranyum zenginleştirme tesislerinin genişletilmesi ve yakıt işlenmesiyle bağlantılı faaliyetlere" işaret ettiğini söyledi.

Nükleer tesiste hareket eden araçlar ve sıcak suyun boşaltılmakta olabileceğine dair belirtiler görüldüğü, bunun da soğutma operasyonlarına işaret edebileceği kaydediliyor.

Yongbyon'daki reaktör 2007 yılında kapatılmıştı ancak Pyongyang yönetimi geçen yıl reaktörün tekrar çalıştırıldığını açıkladı.

Pyongyang da açıklamıştı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın 2009'dan bu yana Kuzey Kore'de temsilcisi yok.

Bu nedenle daha çok uydudan aldığı verilere dayanıyor.

Yongbyon kullanılan yakıtları yeniden işleyerek Kuzey Kore'nin nükleer silah programı için plutonyum üreten önemli bir merkez.

Kuzey Kore'yi izleyen gözlemciler son aylarda yaptıkları açıklamalarda tesisin yeniden çalışıyor gibi göründüğünü bildirmişlerdi.

O zamandan bu yana da Kuzey Kore dört nükleer deneme yaptı.

Nükleer denemeler ve füze denemeleri tepki çekti ve Kuzey Kore'ye uygulanan uluslararası yaptırımların artırılmasına yol açtı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.