Kuzey Kore, nükleer denemeleri durdurma şartını açıkladı

Kuzey Kore, nükleer denemeleri durdurma şartını açıkladı

Kuzey Kore, ABD'nin Güney Kore'yle gerçekleştirdiği yıllık askeri tatbikatları durdurması halinde nükleer denemeleri askıya alacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Ri Su-yong Associated Press ajansına açıklamasında, uluslarası yaptırımların ülkesini yıldıramayacağını söyledi.

Bir Amerikalı yetkili, Güney Kore'yle yaptıkları tatbikatları savundu ve bunun "Güney Kore'ye yönelik taahhütlerinin bir göstergesi olduğunu" söyledi.

Bu arada, Kuzey Kore, Cumartesi günü denizaltından başarılı bir balistik füze denemesi gerçekleştirdiğini duyurdu.

Kuzey Kore haber ajansı, denemeyle ilgili olarak "Deneme Kuzey Kore tarzı fırlatma sistemlerinin güvenilirliğini teyit etti ve güçlendirdi. Deneme su altı saldırı operasyonları için gereken tüm şartların karşılandığını gösterdi" dedi.

Ajans ayrıca, denemenin "Kuzey Kore'ye güçlü bir nükleer saldırı için bir araç daha sunduğunu" belirtti.

BM'nin 2006'da aldığı yaptırım kararlarıyla, Kuzey Kore'nin nükleer denemeler yapması ve balistik füze teknolojisi kullanan faaliyetlerde bulunması yasaklanmıştı.

'Bizi buna ABD mecbur etti'

Ri Su-yong, açıklamasında ülkesinin nükleer caydırıcılığa sahip olma hakkı bulunduğunu belirterek Kuzey Kore'yi, meşru müdafaa için bu tür silahlar geliştirmeye ABD'nin mecbur ettiğini söyledi.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı, askeri tatbikatların askıya alınmasının müzakerelere ve gerilimin düşürülmesine zemin hazırlayabileceğini belirtti, "Bu çatışma yolunda devam edersek, bu sadece iki ülke için değil tüm dünya için felaketle sonuçlanabilir. Kore yarımadasındaki tatbikatları durursa, biz de nükleer denemeleri durdururuz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.