Kurtulmuş: Başbakanlar eşzamanlı açıklama yapacak

Kurtulmuş: Başbakanlar eşzamanlı açıklama yapacak

Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, İsrail ile varılan anlaşma kapsamında iki ülkenin başbakanının saat 13.00'te eşzamanlı basın açıklamasıyla anlaşmanın detaylarını açıklayacağını söyledi.

Bakanlar Kurulu, Başbakan Binalı Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplandı. Toplantı devam ederken Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş kameraların karşına geçerek, açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, İsrail ile varılan anlaşmanın detaylarına ilişkin olarak bugün saat 13.00'te her iki başbakan eşzamanlı olarak bir toplantı yapılacağını ve anlaşmanın detaylarının burada açıklanacağının bilgisini verdi.

İngiltere'nin AB'den ayrılması 

İngiltere'nin AB'den ayrılmak için yaptığı referandum tartışmalarına dair Kurtulmuş, "AB içindeki farklı siyasi kanatların gündeme getirdikleri konular üzerinden siyasi duruşları farklılaşmıştır. İngiltere'deki referandum sonucu Avrupa içinde var olan sadece bir tanesinin yansıması olarak görmenin faydalı olacağı kanaatindeyim. AB ortak bir Avrupa devletinde olması gereken hemen hemen tüm ortak devlet mekanizmalarına sahiptir. Bu birliğin eğer kendi içinde ortak bir ordusu olması mümkün olmazsa AB'nin dağılma sürecine gireceği uyarısını yapmıştık. AB'nin Ukrayna krizini çözemez hale gelmesi, sorun çözme kapasitesinin oldukça zayıfladığının çok açık sinyallerinden biriydi" değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye'nin yeniden Rusya ile ilişkileri düzeltme çabalarına ilişkin olarak, "Son zamanlarda ilişkilerimizin gergin olduğu Rusya'yla ilişkilerde yumuşama trendinin hızlandığını görüyoruz. Rusya tarafından da ilişkilerin normale döndürülmesi gerektiğine ilişkin açıklamaları görüyoruz. Oradaki yatırımcıların daha önce askıya alınan Türk işçi çalıştırma haklarının yeniden verildiğini söylemek isterim" ifadelerini kullandı. 

Kurtulmuş, yapılacak olan düzenlemelerle mahkeme kararı olmadan insanların adlarını ve soyadlarını değiştirme hakkının sağlanacağını, adres ve nüfus değişikliklerinde uzun prosedür işlemlerinin kaldırılacağını ve Türkiye'de yaşayan yabancılara kimlik numarası verileceği bilgisini paylaştı. 

Kurtulmuş, pasaport verme görevinin de Emniyet Genel Müdürlüğü'nden alınarak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri'ne devredileceğini aktardı. 

Kurtulmuş, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bugün basına yansıyan Erciş ve Midyat'ın il yapılacağı ve Van ile Mardin'in büyükşehir belediye statüsünden çıkarılacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Kurtulmuş, bu konunun bugünkü ve önceki Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme gelmediğini kaydetti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.