Kürtlerin sevgililer günü

Kürtlerin sevgililer günü

Kürtlerin en eski aşk geleneklerinden olan sevâ mêxekrêjî Kürdistan Bölgesi'nde uygulanan bir proje ile tekrar gün yüzüne çıktı.

TURGUT SARI / YÜKSEKOVA HABER37040

Kuzey Irak Kürdistan Bölgesi'nde hazırlanan bir projeyle Kürtlerin çok eski adetlerinden olan Cejna Sêva Mêxekrêj (Karanfilli Elma Bayramı) Kürdistan bölgesi’nin 45 il ve ilçesinde düzenlenen şenliklerle kutlandı. Proje gelecek yıl Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde yaklaşık 100 il ve ilçede Sêva Mêxek şenlikleri düzenlemeyi amaçlıyor.

Cejna Neteweyi ya Sêva Mêxekrêj( Ulusal Karanfilli Elma Bayramı) ismiyle hazırlanan Proje,  Kürt gençlerinin sevgililerine hediye olarak, sêva mêxekrêjî (karanfilli elma) sunmaları olarak özetlenebilecek bir geleneği yeni nesile tanıtmak ve tıpkı ataları gibi sevdiklerine büyük bir emekle hazırlayacakları karanfilli elmayı 14 şubatta sunmalarını amaçlıyor.

                                                     AŞKIN SÖZCÜSÜ

37041Kırmızı bir elmanın hem güzel kokular yayması hem de güzel bir görüntüye sahip olması için önceden kurutulmuş küçük bir kıymığı andıran karanfillerle bezenmesi ile hazırlanan sevâ mêxekrêjî, Tarihi Kürdistan'ın özellikle batı bölgelerinde görülen bir gelenek. Bir çok Kürt hikayesinde aşkını söyleyemeyen genç kızların tercümanı konumunda olan sevâ mêxekrêjî, sorun yaşayan sevgililerin de barışma nişanesi.

Konu üzerinde yapılan araştırmalarda bu geleneğin Zerdüştilik döneminden beri var olan bir aşk geleneği olduğu ve Kürtler dışında bir kaç Ortadoğu halkı tarafından da kullanıldığı görülmüş.

 

*Haber hazırlanırken PNA'dan yararlanılmıştır