Kurtiz: Türkiye Yılmaz Güney'i harcadı

Kurtiz: Türkiye Yılmaz Güney'i harcadı

Yılmaz Güney 74. doğum gününde film gösterimi ve fotoğraf sergisiyle anıldı. Güney'in sanatçı arkadaşı Tuncel Kurtiz, Güney'in çok iyi bir sinemacı olduğunu, ancak Türkiye'nin onu harcadığını söyledi.

İSTANBUL - Türkiye sinemasının en önemli isimlerinden olan Yılmaz Güney doğumunun 74. yılında ailesi, yakınları, sanatçılar ve sinemaseverler tarafından anıldı. Kadıköy Caddebostan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe Güney'in eşi Fatoş Güney'in yanı sıra tiyatro ve sinema oyuncuları; Müjdat Gezen, Tuncel Kurtiz, Selami Öztürk, Arif Erkin, Kaya Ererez, Hüseyin Karabey, Gürkay Hacı, Melike Demirağ ve Halil Ergün gibi çok sayıda isim katıldı. İlk olarak Güney'in Umut filminin gösterimi gerçekleştirildi. Ardından, Fatoş Güney ve Tuncel Kurtiz sahneye çıkarak konuşma yaptı.

kurtis.gif

Fatoş Güney, Yılmaz Güney'in Türkiye'ye aşık bir sanatçı olarak hiçbir şekilde laik olmadığı bir muamele gördüğünü ve çok hırpalandığını söyledi. Güney'in farklı bir kişiliği olduğunu, halkını seven bir sanatçı olduğunu ifade eden Fatoş Güney, "Aşırı derecede hümanist biriydi. Tüm dünyanın ezilen halklarının yanındaydı, halkın sevilen insanıydı. Siz de burada bulunarak bu durumun farkındasınız. O yüzden sadece sanatçı olduğu için burada değilsiniz, hepinizi burada görerek çok duygulandım'' dedi.

'Bu film dünya sinema tarihine geçmeli'

Güney'in ilk hikayesini 27 Mayıs 1964'de yazdığını, Güney'in babasının define arayışını anlatmak istediğini ve "Umut" filmini yaptığını ifade eden Fatoş Güney, "Babasının define arayışını yapmak istiyordu, bu film o yüzden çok anlamlı. Bu film için Çukurova'ya Güney ile gittik. Filmde görülen ev, yatak, babasına aitti 'Umut' filmi babasının hikayesidir. Güney bana, evliliğimizin düğün hediyesi demişti. Ben kolej öğrencisi olan, dünyaya pembe gözlüklerle bakan biriydim. Çukurova'ya gittiğimde bambaşka dünyaya şahit oldum. İstanbul'a dönüşümde başka bir Fatoş vardı. O yüzden ben de Güney'e, 'bana düğün hediyesi olarak iki göz verdin asıl hediyen bu' dedim. Bu film dünya sinema tarihine geçmeli" dedi.

'Güney sinema kahramanıdır'

Daha sonra konuşan oyuncu Tuncel Kurtiz ise, Güney'in çok iyi senaryo yazdığını, ancak Türkiye'nin onu acımasızca harcadığını söyledi. Kurtiz, "Güney bu topraktan biriydi ancak Güney'i onlar anlamadılar. Fakat benim için sinema kahramanıdır Güney. Hayatımız mücadele etmekle geçti. Güney çok çabuk insan örgütleyebildiği için 27 tane cezaevi değiştirmiştir. Buradan bir kez daha anıyoruz Güney'i'' diye belirtti.

Konuşmaların ardından sinemaseverler ve sanatçılar arasında Güney ve sineması üzerine tartışmalar yapıldı. Ardından "Yılmaz'ın Yolu" isimli fotoğraf sergisi açıldı. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.