'Kürt müziğini dünyaya tanıtmak istiyoruz'

'Kürt müziğini dünyaya tanıtmak istiyoruz'

Diyarbakır'da çalışmalarını yürüten Tigris Oda Orkestrası, Kürt müziğini dünyaya tanıtmak için projeler geliştiriyor.

DİYARBAKIR- Öğretmen, memur, şirket çalışanı ve Güzel Sanatlar'dan öğrencilerin oluşturduğu 35 kişilik Tigris Oda Orkestrası, batı ve doğu müziğini sentezliyor. Grupta klasik batı müziği enstrümanları dışında Ortadoğu çalgılarından kaval, ney, santur, tambur ve perküsyon gibi enstrümanlara da yer veriliyor.

İlk olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve yine çeşitli özel günlerde sahne alan grup, çalışmalarını yoğunlaştırma kararı aldı. Grup, batı müziğini kendi öz kültürüyle harmanlayıp dinleyiciyle paylaşıyor.

i-1-009.jpg

YER SORUNUNU BELEDİYE ÇÖZDÜ

Müzik çalışmalarını sürdürmek için yer sorunu yaşayan gruba Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı destek verdi. Tigris Oda Orkestrası müzik çalışmalarını Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda sürdürüyor. Orkestranın başkemancısı olarak Didem Döğer görev alırken; grubun genel sanat yönetmenliğini Mustafa Demir, orkestra şefliğini ve maestroluğunu ise Serhat Atalay üstleniyor.

'BİR HALK DESTANINI ULUSLARARASI MÜZİK OTORİTELERİNE SUNACAĞIZ'

Demir, son dönemde Ortadoğu müziklerine olan ilginin arttığına dikkat çekerek, özel olarak Kürt müziğini dünyaya tanıtmayı istediklerinden Tigris Oda Orkestrası’nı kurduklarını belirtti. Orkestranın Amed'de ilgi ve hoşgörü ile karşılandığına değinen Demir, "Bunun sebebi; Kürdistan halkının dünya müziğine olan ilgisi, ayrıca Kürt ve Ortadoğu motiflerini bu orkestranın yapmış olduğu müziklerde tatmış olmalarıydı" diye ekledi.

Demir, yakın zamanda Kürdistan tarihine etki etmiş bir halk destanını kendi müzikleri dahilinde kompoze edip, uluslararası arenada müzik otoritelerine sunmaya çalışacaklarını söylerken, eserin otantik dokusuna sadık kalacaklarını da ifade etti. Demir, "Amacımız entegre bir eseri değil de gerçek bir Kürt müziği eserini dünya klasik müzik otoritelerine kabul ettirmektir. Bunu gerçekleştiremezsek eser Kürt müziği değil de Kürtçe sözlü klasik batı müziği adıyla anılır. Bu hassasiyetimizin temelinde sanat kurlumuzun sanatsal kaygıları ve Kürt müziğine olan yoğun ilgileri var" dedi.

'FİLM MÜZİKLERİNİ DERLEYECEĞİZ'

Demir, bu Kürt destanı dışında yeni dönemde birçok projelerinin de olduğu bilgisini vererek, bunlardan birinin 'dünya sinema tarihine damga vurmuş filmlerin müziklerini yeniden derlemek' olduğunu dile getirdi. Konser anında filmlerden görsel alıntılarla dinleyiciye farklı bir konsept sunacaklarını söyleyen Demir, projede Kürdistan sinemasının önemli eserlerinden birinin de yer alacağını duyurdu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.