'Kürt kadınları toprağı ve halkı için savaşıyor'

'Kürt kadınları toprağı ve halkı için savaşıyor'

HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, "Kürt kadını sadece kendi özgürlüğü için değil, toprakları ve halkı içinde savaşıyor, mücadele ediyor. Çok iyi bilinsin ki Kürt kadınının öncülüğüyle bu topraklar özgür olacaktır" dedi.

KJA öncülüğünde Kızıltepe'de gerçekleşen mitingde buluşan kadınlar, büyük bir coşku ile 8 Mart'ı kutladı. Kürt kadınlarının direnişleriyle tarih yazdığını ve bunu tüm dünyanın gördüğünü ifade eden HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, "Kürt kadını sadece kendi özgürlüğü için değil, toprakları ve halkı içinde savaşıyor, mücadele ediyor. Çok iyi bilinsin ki Kürt kadınının öncülüğüyle bu topraklar özgür olacaktır" dedi. Diyarbakır ve ilçeleri ile Urfa'da da, 8 Mart dolayısıyla gerçekleştirilen etkinlikler ve hazırlıklar devam etti. 

KIZILTEPE

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları kapsamında KJA öncülüğünde, Newroz Alanı'ndan mitingin düzenleneceği Özgürlük Meydanı'na kitlesel yürüyüş gerçekleştirildi. "Dünya; kadınlar ile özgür oluyor ve onların emeği ile güzelleşiyor" pankartı açan kadınlar, üzerinde Kader Ortakaya ve Sibel Bulut'un fotoğraflarının bulunduğu "Bir gideriz binlerce geliriz", "Biz devletin, milletin ve toplumun malı değiliz, biz insanız" yazılı dövizleri taşıdı. Yürüyüş boyunca erbane çalan kadınlar, "Jin, jiyan, azadi", "Biji berxwedana YPJ", "Biji serok Apo" ve "Biji Berxwedana Kobanê" sloganları attı. Yürüyüşü giydikleri rengarenk kıyafetleri ile renklendiren kadınlar, yürüyüşün ardından saygı duruşunda bulundu. 

Saygı duruşunun ardından mitingde konuşan DBP İlçe Eş Başkanı Nadiye Kaya, Kobanê ve Şengal'de direnen kadınları selamladı. Ardından söz alan Kızıltepe Belediyesi Eş başkanı Leyla Salman da, direnen Kürt kadınlarının kendilerini dünyaya tanıttıklarını belirterek, "Bugün kadının kendini tanımasının ve kendini bilinçlendirmesinin en büyük etkeni olan ve kadınlara yaşama hakkını tanıyan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a bizi yarattığı için teşekkür ediyoruz ve saygı sevgilerimizi yolluyoruz" diye belirtti.

'Tüm devletler Kürt kadınının mücadelesine şaşırmıştır'

Ardından söz alan HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ise, Amerika'da direnen emekçi kadınların mücadelesi ve ruhuyla alanlara çıktıklarını ifade etti. Kürt kadınlarının bugün Ortadoğu'da ayaklandığını dile getiren Akat Ata, şunları aktardı: "Tüm ülkelerin devletleri Kürt kadınının bu mücadelesi ve isteği önünde şaşırmıştır. Kürt kadını sadece kendi özgürlüğü için değil, toprakları için, halkı içinde savaşıyor, mücadele ediyor. Çok iyi bilinsin ki, Kürt kadınının öncülüğüyle bu topraklar özgür olacaktır. Kürt kadınının direnişiyle bir tarih yazıldı. Herkesin 'düştü düşecek' diye beklediği ve planlarını hayata geçirmek için dakika saydığı Kobanê YPG ve YPJ güçlerinin zafer selamlarını aldılar. Kuzey, güney ve doğuda bir araya gelerek bundan sonra birlikleri ve ortak mücadeleleri ile ortaya koyacakları zaferlerine hep beraber şahit olmaya devam edeceğiz." 

Kadınlara seslenen Akat Ata, "Biz meydanlarda hep beraber küçük yaşta evililiklere hayır demedik mi? Biz hep beraber kuma olmaya hayır demedik mi? Tacize ve tecavüze hayır demedik mi? Biz hep beraber kadın kırımına hayır demedik mi? Kimsenin namusu olmayacağız, dilimiz, kültürümüz ve topraklarımız bizim namusumuzdur demedik mi? dedik" diyerek kadınları Dünya Kadın Yürüyüşü etkinliklerine çağırdı. 

'10 maddenin arkasında milyonlar var'

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın ortaya koyduğu 10 maddelik öneriye değinen Akat Ata, "Önderliğimizin ortaya koymuş olduğu paradigma ve ortaya koymuş olduğu siyasetin, 10 maddelik adımın atılması için bir an önce hayata geçirilmesi için zorlayan bir güç olmaya devam edeceğiz. Devlet bu maddelerin arkasında milyonların olduğunu görebilmelidir ve adım atmalıdır. Başta Kürt halkı ve tüm Ortadoğu halklarıyla gücümüzü ortaya koyacağız. Kültürümüze, dilimize, kimliğimize özgürlük isteyeceğiz, hep beraber alanlara çıkacağız. Kobanê'de direnen, mücadele eden, savaşan kadının direnişine ve başta değerli annelerimizin ellerini öperek, selam olsun 8 Mart'ı yaratan direngen kadınlara" diyerek konuşmasını bitirdi. 

Akat Ata'nın ardından söz alan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, dünyanın 30 yıldır direnen Kürt halkına şaşkınlıkla baktığını belirterek, şöyle devam etti: "DAİŞ zihniyeti ve 30 yıldır bizi yok etmeye çalışan zihniyet birdir. Kürt halkının özgürlüğü YPG, YPJ, YJA-STAR'ın direnişiyle tarih yazılıyor. Artık kimse onların yalanlarına, oyunlarına kanmıyor. Tüm dünya bilir ki bir kurtuluş varsa oda önderliğimizin felsefesidir, yoldaşlarımızın direnişidir. Kol kola, omuz omuza DAİŞ çetelerine karşı zafer kazanan yoldaşlarımızın felsefesidir. Bugün görüyoruz ki Amerika'da kaldırılan baş bugün artık Kürdistan'da kaldırılıyor. Bugün Kürt kadını sadece özgür kimliği için değil, özgür toprakları ve özgür halkı için de mücadelenin öncülüğünü yapıyor. Meclislerde, evlerde, dağlar da kadınlarımız mücadele veriyor."

Yıldırım'ın ardından konuşan Mardin DBP İl Eş Başkanı Perihan Ağaoğlu ise, kadın katliamları bitinceye kadar direnmeye devam edeceklerini ifade etti. .

Yapılan konuşmaların ardından, Mehmet Eli Temel Erbane Gurubunu, Şehit Ali Temel Müzik Korosu ve son olarak da sanatçı Zelal Gökçe sahne aldı.

Meydanı dolduran kadınlar, söylenen ezgilerle halay çekti. 

ARTUKLU

Artuklu Belediye Meclisi'nin 2015 Mart ayı toplantısı devam ediyor. Belediyenin meclis toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Emin Irmak ve Sevinç Bozan ile meclis üyeleri katıldı. Meclis toplantısının 8 Mart haftasında yapılması nedeniyle Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç Bozan ve DBP'li meclis üyeleri, toplantıya ulusal kıyafetleriyle katıldı. Toplantının açılışını yapan Eş Başkan Bozan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bu hafta yapılan toplantıya ulusal kıyafetleriyle katıldıklarını kaydederek, şimdiden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladıklarını söyledi.

Bozan, yaşamın her alanında kadın ve erkek eşitliğinin esas alınması gerektiğine vurgu yaparak, "Toplumumuzun özgürleşmesi için ilk önce kadınların özgür olması gerekiyor. Biz kadın özgürlüğünü sadece bir güne indirgemiyoruz. Zihniyetlerin değişmesiyle alakalı bir durum. Her platformda da bunu dile getireceğiz" dedi. Bozan, yarın Nusaybin'de yapılacak Dünya Kadın Yürüyüşü'ne katılım çağrısı yaptı. 

Eş Başkan Bozan, daha sonra toplantının Mart ayındaki birleşimini açtı. Tek tek oylamaya sunulan gündem maddeleri oy birliği ile kabul edildi. 

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da 1 Mart'tan itibaren kutlanılmaya başlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri renkli görüntülerle devam etti. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi binası önünde bir araya gelen ve aralarında yöresel kıyafetler giyen kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi, Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak ile davul zurna eşliğinde halay çekti. Sık sık "Jin, jiyan, azadi" sloganı eşliğinde kadınlar, kadın cinayetine kurban giden Şemse Allak için yapılan Şemse Allak Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından konuşan Kadın Politikaları Daire Başkanımız Yüksel Acer, Rojava ve Kobanê'de zafer kazanan kadınları selamlayarak, 2014 yılında ve son üç ayda katledilen kadınları andı. Belediyenin kadın dayanışması ve mücadelesini kurumsallaştırmak amacıyla kadın meclisi kurma kararı aldığını ilan eden Acer, 8 Mart Pazar günü İstasyon Meydanı'nda düzenlenecek mitinge katılım çağrısında bulundu.

'Belediyeye ulaşan hiçbir kadını katliamcı sisteme terk etmeyeceğiz'

Ardından konuşan Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak ise, Şengal, Rojava ve Kobanê'de yeni yaşamı kurma mücadelesi veren ve bunu başaran binlerce kadının olduğunu kaydederek, kadın olmanın onurunu ve gurunu yaşadıklarını söyledi. Kışanak, belediyeye ulaşan hiçbir kadını katliamcı sisteme terk etmeyeceklerini ifade ederek, tüm kadınlara yalnız olmadıklarını, seslerini çıkardıkları anda onları duymaya hazır olduklarını duyurdu.

Kışanak, şöyle devam etti: "Biz kadınlar özgür ve eşit bireyler olarak toplumsal yaşamın içerisinde, hayatın her alanında var olma mücadelesini bugüne kadar verdik. Bundan sonrada daha güçlü bir mücadele çabası ve gayreti içinde olacağız. Kadın dayanışmasını yükselteceğiz, kadın örgütlenmesini büyüteceğiz. Hiçbir kadın kendini yalnız ve çaresiz hissetmeyecek." Sadece kentsel hizmet vermekle görevlerini tam olarak yerine getirmiş sayılmadıklarını ifade eden Kışanak, temel görevlerinin kadına yönelik şiddeti durdurmak olduğunu, kadını yaşamın her alanında eşit imkânlara kavuşturmak ve dayatılan köleci zihniyetti kırmak olduğunun altını çizdi.

'Sel olup İstasyon Meydanı'na akalım' çağrısı 

Yeni yaşamı kadın bakış açısıyla örgütleyeceklerini dile getiren Kışanak, 8 Mart'ta kentte düzenlenecek mitinge çağrıda bulunarak, "Tüm kadınları, 8 Mart'ta dünyanın dört bir yanından gelen kadın arkadaşlarımızla buluşmaya davet ediyorum. Dünya kadın yürüyüşüne en güçlü katılımı Diyarbakır'dan sağlayacağız. Ve tüm dünya Diyarbakır'daki kadın yürüyüşünü konuşacak. Bütün kadınları bir sel olup İstasyon Meydanı'na akmaya çağırıyorum. Öylesine görkemli bir yürüyüş, miting yapmalıyız ki tüm kadınlar cesaret alsın. Kadın dayanışması ve örgütlülüğünün gücünün tüm dünyaya göstermek için hep beraber İstasyon Meydanı'nda özgürlük sloganlarımızı atacağız ve özgürlük halaylarımızı çekeceğiz. Ve özgür yaşamı inşa edeceğiz" dedi.

KAYAPINAR

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında 
Kayapınar Belediyesi eğitim destek evleri ve Ekin Ceren Kadın Merkezi tarafından kutlama gerçekleştirildi. Kayapınar Belediyesi Aydın Erdem Eğitim Destek Evi'nde düzenlenen kutlamaya, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, eğitim destek evleri ve Ekin Ceren Kadın Merkezi'nde kurs gören kadınlar katıldı. Saygı duruşuyla başlayan kutlamada, ilk olarak Kürt kadınlarının mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından kutlamada konuşan Kayapınar Belediye Meclis Üyesi Nurşen Akbal, "Kürt kadını bugün yaşamın her alanda kendini kanıtlamış durumda. Bu da Kürt mücadelesinin sonucu ve gerçeğidir. Bunun son örneği Kobanê'dir. Kobanê devrimi bir kadın devrimidir" dedi. 

Kutlama, kadın katılımcılara karanfil dağıtılması ve Rojava'lı çocuklardan oluşan korunun verdiği müzik dinletisiyle sona erdi. 

ERGANİ

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi panel düzenledi. SELİS Kadın Merkezi'nde düzenlenen panele, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Komisyonu üyeleri Av. Zeynep Işık, Av. Yeşim Yıldırım, Av. Cemile Turhalı Balsak ile SELİS Kadın Merkezi'nden Durdane Peker konuşmacı olarak katıldı. Panel'de "Kadının yasal hakları", "Kadına yönelik şiddet", "Şiddete maruz kalan kadının yapması gerekenler" başlıkları altında katılımcılar bilgilendirildi. 

Panel, soru cevap bölümüyle sona erdi. 

ÇINAR

Çınar Belediyesi bünyesinde faaliyet sürdüren Jinwar Kadın Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında şölen düzenlendi. DBP Çınar İlçe Örgütü binası önünde düzenlenen etkinliğe, Çınar Belediyesi eş başkanları Ahmet Cengiz, Rukiye Eryılmaz, Çınar Belediyesi Meclis üyeleri ve DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Hafize İpek katıldı. Kongreya Jinen Azad (KJA), Yekînen Parastina Jin (YPJ) ve PKK bayraklarının taşındığı şölen, saygı duruşu ile başladı. Şölende konuşan Çınar Belediyesi Eş Başkanı Rukiye Eryılmaz, kadınların zulüm ve savaşların önünde bir set olması gerektiğini belirterek, "Kobanê bize birlik ve örgütlüğün önemini gösterdi" dedi.

DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Hafize İpek de, şunları aktardı: "Kadınlar daha önce evlerinden çıkamıyorlardı. Bugün Şengal'de, Kobanê'de her yerde kadınlar irade oldu. Bu irade Abdullah Öcalan'ın felsefesiyle oluştu." İpek'in konuşmasının ardından Çınar Belediyesi Çocuk Erbane Grubu sahne aldı. İzleyicilerin beğenisini toplayan Erbane Grubu'nun ardından Viranşehir Med Kültür Merkezi müzik grubu Koma Arjîn sahne aldı.

Verilen müzik dinletisinin ardından program sona erdi. 

BAĞLAR

Bağlar Belediyesi bünyesinde faaliyetlerini sürdürün Bağlar Eğitim Destek Evi öğrencileri, 8 Mart etkinlikleri kapsamında kutlama düzenledi. Eğitim Destek Evi Toplantı Salonu'nda yapılan etkinliğe, Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Nevriye Çur, meclis üyeleri, Belediye Kültür Müdürü Sibel Çakın Bayhan ve öğrencilerin aileleri katıldı. Kobanê'li öğrencilerin ailelerinin de katıldığı etkinlik, yapılan saygı duruşuyla başladı. "Jin dibejin Aşitî", "Jin dılê xwezayê ye" ve "Kobanê'de direnen kadınla örgütlenelim yaşamı özgürleştirelim" afişlerin asıldığı etkinlikte öğrenciler, Kadın tarihini anlatan şarkılar söyledi. 

Kadın öğrencilerinin şiir dinletinin de yapıldığı etkinlik, annesi cezaevin de olan iki genç kadının hikayesinin anlatıldığı "Veşarti" kısa filmle son buldu. 

HANİ

Diyarbakır'ın Hani ilçesinde KJA öncülüğünde, 8 Mart etkinlikleri kapsamında etkinlik düzenlendi. DBP ilçe binasında yapılan etkinliğe, çok sayıda kadın katılırken etkinlik saygı duruşu ile başladı. Ardından 8 Mart'ın önemine ilişkin konuşma yapıldı. Etkinlik 8 Mart tarihçesinin anlatıldığı sinevizyon gösterimin ardından sona erdi.

URFA 

Kobanê Kantonu'na komşu olan Suruç sınırında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında YPJ'li kadınlara atfedilecek miting yarın gerçekleştirilecek. Miting için çevre il ve ilçelerden çok sayıda kadının şimdiden akın etmeye başladığı Suruç ilçesine bağlı Mehser köyünde yarın saat 10.00'da başlayacak olan mitingin hazırlık çalışmaları tamamlandı. DTK Eş Genel Başkanı Selma Irmak, HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Kobanê'den gelen kadın meclisi sözcüsü Fevziye Ebdî ile il ve ilçelerin belediye eş başkanlarının yanı sıra binlerce kadının katılması beklenen mitingde sanatçı Zelal Gökçe, Koma Nûarîn ve yere müzik grupları sahne alacak.

Öte yandan HDP, DBP Kadın Meclisi üyeleri yarın yapılacak mitingle ilgili hazırlıklar kapsamında Suruç Belediyesi tarafından kurulan ve Kobanêli yurttaşların kaldığı çadır kentleri dolaşarak kadınlara karanfil dağıtarak mitinge davet etti. Kadınlar daha sonra cezaevlerinde tutulan tutuklu kadınlara dayanışmak amacıyla 8 Mart kartları gönderdikten sonra ilçe esnafını gezerek, 8 Mart'a ilişkin hazırlanan el bildirilerini dağıttı. 

Kadın komisyonlarının mahalle çalışmalarıyla birlikte, hazırlanan anons aracı da ilçe genelinde dolaşarak mitinge katılım çağrısı yaptı. 

MERSİN 

Mersin Üniversitesi'nde okuyan kadın öğrenciler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla artan kadın katliamlarına ve kadına dönük şiddete dikkat çekmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Fen Edebiyat Fakültesi önünde bir araya gelen kadın öğrenciler, "8 Mart ruhuyla kadınlar direnişe, örgütlenerek özgürleşmeye" pankartı açarak, "Tavizsiz direnişle isyandayız" dövizi taşıdı. "Kadınların isyanı, kampuslardan taşıyor" ve "Kobanê'de savaşan kadınlara bin selam" sloganları atılan yürüyüşün ardından açıklamayı yapan Özlem Deniz Yılmaz, "Dinamik Aile" projeleri ile kadınların kimliklerinin yok edildiği ve yalnızca analık kutsanarak kadın kimliğinin yok sayıldığını söyledi.

Eylem zılgıtlarla çekilen halaylarla sona erdi.

Öte yandan Adana'da Çakmak Caddesi'nde bir araya KJA'lı kadınlar, resim sergisi açarak, 8 Mart'ta kadınları alanlara çağırdı. Resim sergisine yoğun ilgi gösteren kadınlar, kadınların katliam ve şiddete karşı alanlarda olacağı mesajını verdi. 

VAN

Van'da 8 Mart etkinlikleri kapsamında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği (YÖDER) Genç Kadın Meclisi ve Nuda Karker Genç Kadın Meclisi öncülüğünde, üniversite merkez yemekhanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Çok sayıda öğrenci açıklama öncesi sloganlar atarak halaylar çekti. "Hakikat ışığında örselenen genç kadın özgür yaşamı inşa edecek" pankartının açıldığı açıklamada "Kadın katliamlarına son", "Jinên Kurd peşengiya şoreşa azadiyê dikin" ve çok sayıda döviz taşınırken, sık sık "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana jinan", "Özgür kadın özgür önderlik" sloganları atıldı. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından öğrenciler adına konuşan Mülkiye Kutlu, Türkiye'deki kadın katliamlarının ve tecavüzlerinin giderek arttığına dikkat çekerek, her 4 saatte bir kadın tecavüzünün yaşandığını kaydetti. Kadın katliamlarındaki amacın, kadın kimliğini yok etmek olduğunu ifade eden Kutlu, erkek zihniyetinin değişmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kutlu, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın "En güzel kadın hayatı özgür yaşayan kadındır. Hiçbir birlik köle kadınla ve tahakkümcü erkekle birleşmek ve bütünleşmekten daha iğrenç olamaz. Hiçbir birlik ve bütünlük özgür kadınla ve tahakkümü yenmiş erkekle yaşamaktan daha değerli, güzel ve doğru olamaz" sözlerini hatırlatarak, kadın olmadan devrimin de olamayacağını söyledi.

Öcalan'ın "Sevda Kadını" şiirinin okunmasının ardından eylem sona erdi. 

Van Barosu Kadın Komisyonu da, 8 Mart vesilesiyle Van Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Jin jiyan azadî" , "Benim bedenim benim kararım", "Kadın varsa gelecek var" ve "Kadına şiddete son" yazılı dövizler ile Özgecan Aslan'ın fotoğraflarının açıldığı açıklamada konuşan Van Barosu Genel Sekreteri Hülya Korkmaz, kadın erkek eşitliğinin sağlanması için 8 Mart'ın önemli bir gün olduğunu vurgulayarak, kadınların sosyal, ekonomik, politika gibi alanlardan uzaklaştırılmasının artık son bulması gerektiğini belirtti. Kadına karşı şiddetin sokakta, hanede, Meclis'te ve kamusal alanda arttığına işaret eden Korkmaz, "Kadınların maruz kaldıkları toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılığına son verilmelidir" diye konuştu. Korkmaz, Mersin'de katledilen Özgecan Aslan'ın ardından birçok kadının katledildiğine dikkat çekerek, erkek terörüne son verilmesi gerektiğini ifade etti. 

Açıklamanın ardından kadın avukatlara karanfiller dağıtıldı.

Rojin Kadın Yaşam Merkezi de 8 Mart etkinlikleri kapsamında Kobanê halkıyla dayanışmak amacıyla Sanat Parkı'nda kermes açılışı gerçekleştirdi. Açılışa, Rojin Kadın Yaşam Merkezi çalışanlarının yanı sıra, Barış Anneleri Meclisi ve çok sayıda KJA üyesi kadın katıldı. Kermesin yapıldığı parka, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kobanê halkıyla dayanışma kermesi" yazılı pankartın yanı sıra Clara Zetkin, Mahmur'da DAİŞ saldırısı sonucu yaşamını yitiren Kürt gazeteci Deniz Fırat, Kobanê'de DAİŞ çetelerine karşı fedai eylem gerçekleştiren Arin Mirkan'ın yanı sıra bir çok kadın fotoğrafı sergilendi. Kermesin açılış öncesinde çalınan hareketli parçalar ile kadınlar halaylar çekerken, "Jın jiyan azadi" sloganları atıldı. Ardından Barış Anneleri Meclisi üyesi kadınlar kermesin kurdelesini keserek açılışı gerçekleştirdi. 

Kadınlar yaptıkları lezzetli ürünleri Kobanê halkıyla dayanışmak amacıyla yurttaşlara sunarken, 2 gün açık kalacak kermeste dram ve def gösterisi şeklinde çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceği belirtildi. 

İPEKYOLU

Van'ın merkez İpekyolu ilçesinde bulunan Alipaşa Mahalle Derneği, Van'da 7 Mart'ta düzenlenecek olan 8 Mart mitingine kitlesel katılım gerçekleştirilmesi amacıyla mahalle toplantıları gerçekleştirdi. Toplantı sonrası Alipaşa Mahalle Derneği'nde çalışmalara ve hazırlıklara ilişkin açıklamada bulundu. 7 Mart'ta tüm kadınları Newroz Parkı'nda yapılacak olan mitinge davet ettiklerini dile getiren Alipaşa Mahalle Derneği Eş Başkanı Sönmez Ertaş, "Mücadelemizin zirveleştiği Kobanê ve Şengal direniş ruhu, yüzyıllardır sömürü altında olan Ortadoğu halklarının ve kadınlarının barışa olan özleme cevap olacaktır" dedi. 

MURADİYE 

Van'ın Muradiye Belediyesi'nin Mart ayı olağan toplantısına Eş Başkan Safure Güneş ve DBP'li Belediye Meclis üyesi kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısı ile toplantıya yöresel kıyafetleri ile katıldı. Meclis açılış konuşmasını yapan Güneş, 8 Mart'a ilçede dün yaşanan kadın katliamı ile girdiklerini ifade etti. Erkek egemen zihniyetin ve feodal kişiliklerin zihniyeti ile ilçede birçok kadın katliamı yaşandığına dikkat çeken Güneş, katliamların bir çoğunun devlet desteği ile "intihar" adı altında kapatıldığına işaret etti. Güneş, "Unutulmamalıdır ki kadınları intihara sürükleyenler de yine o feodal ve faşist zihniyeti taşıyan erkek egemen güçlerdir" dedi. 

YÜKSEKOVA

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde, KJA üyesi kadınlar, DBP Siyaset Akademisi'ni ziyaret etti. Ziyarete, HDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Yüksekova Belediyesi Eş Başkanı Ruken Yetişkin, Demokratik Toplum Meclisi Eş Başkanı Nazife Evin, DBP İlçe Eş Başkanı Öznur Canan, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kadın katıldı. Akademide konuşan Tuncel, akademilerle yeni yaşamı inşa edeceklerini belirterek, "Demokratik özerklik ve demokratik cumhuriyeti inşa etmek için önce öğrenmek gerekir. Kapitalist moderniye karşılık demokratik moderniteyi inşa etmek ve kendi coğrafyamızda bütün insanlığa buradan başka bir yaşamın mümkün olduğunu ifade etmek çok daha onur vericidir " dedi. Tuncel, kadını özgür olmayan bir toplumun kendisinin de özgür olamayacağının vurgusunu yaparak, "Kadın erkek arasındaki eşitsizliğin, 5 bin yıllık erkek egemen sisteme karşı demokratik moderniteyi inşada kadınlar olarak daha güçlü katılacağız" dedi. Tuncel ve beraberindekiler daha sonra Üveyş Ana İlkokulu'na giderek çocuklarla derse katıldı. 

Yapılan ziyaretlerden sonra Yüksekova Kadın Meclisi'nin organize ettiği kadın dayanışma yemeğine geçildi. Burada konuşan Yüksekova Demokratik Toplum Meclisi Eş Başkanı Evin, "Kadın olmazsa toplum olmaz. Kadın toplumun direğidir" dedi. Yüksekova Belediyesi Eş Başkanı Yetişkin ise "Kadın demokratik özerklik çalışmalarında aktif olarak yer alarak inşa sürecine damga vurmalıdır" dedi. 

Ardından kadınlar ile dayanışma yemeği düzenlenirken, yemekte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinleri kapsamında 7 Mart'ta KESK Kadın Meclisi'nin düzenleyeceği yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı. 

GÜROYMAK

Bitlis'in Güroymak Belediyesi, 8 Mart etkinlikleri kapsamında kadınlara karanfil ve gül dağıttı. Aralarında DBP Güroymak İlçe Eş Başkanı Miyesser Kaynak, Belediye Eş Başkanı Nazime Avras, KJA üyeleri ve belediye kadın çalışanlarının bulunduğu çok sayıda kişi başta Barış Anneleri Meclisi üyeleri olmak üzere ilçedeki kadınlara karanfil dağıttı. Kadınların 8 Mart'ını kutlayan Belediye Eş Başkanı Avras, 6 Mart'ta Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan şölene katılım çağrısı yaptı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.