Kürt hükümeti kuruldu, seferberlik ilan edildi

Kürt hükümeti kuruldu, seferberlik ilan edildi

Federal Kürdistan Bölgesi'nin sekizinci hükümet kabinesinin üyeleri bugün yemin ederek görevlerine başladı. Dokuz aydır yeni hükümet kurulamıyordu. Hükümetin kurulduğu gün IŞİD tehdidine karşı seferberlik ilan edildi.

Federal Kürdistan Bölgesi'nde Eylül 2013'te yapılan seçimlerin üzerinden dokuz ay geçtikten sonra, Irak'ın yeni bir kaos ortamında girdiği sırada yeni Kürt hükümeti kuruldu. Seçimleri Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin KDP'si birinci, Goran hareketi ikinci ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin YNK'si üçüncü bitirmişti.

24 bakandan oluşan sekizinci hükümetin üyeleri bugün Hewler'deki parlamentoda yemin ederek görevlerine başladı. Başbakan Neçirvan Barzani olurken, yardımcılığına Celal Talabani'nin oğlu Kubat Talabani getirildi. Peşmerge Bakanlığı Goran hareketine gitti. Yeni hükümette Kürdistan İslam Cemiyeti (Komel) ile Kürdistan İslami Birliği'nin (Yekgito) de bakanlıkları bulunuyor.

Yemin töreni ardından bir konuşma yapan Neçirvan Barzani, yeni hükümetin şeffaf olacağı sözünü verirken, ademimerkeziyetçiliği esas alacaklarını söyledi.  Barzani,  peşmergelerin çalışma koşullarının da iyileştirilmesi için çaba sarf edeceklerini belirtti.

SEFERBERLİK

Yeni hükümet Irak'ta IŞİD'in geniş bir alanı kontrolüne geçirdiği bir sırada kuruldu. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çeteleri 10 Haziran'da 2 milyon nüfuslu Musul kentini ele geçirdi. Ardından bu kentin içinde olduğu Ninova bölgesi ile, Selahaddin, Diyala ve Kerkük bölgelerinde geniş bir alanı, çatışmasız bir şekilde hakimiyetlerine aldı. Irak ordusu, çatışmalara girmeden silahlarını bırakarak kaçtı. IŞİD çeteleri bir yandan yoğun bir şekilde toplu infazlar ve işkencelerle insanlığa karşı suçlar işlerken, diğer yandan bu ilerleyiş Bağdat'a 60 km kala yavaşladı. Kürdistan Bölgesi sınırlarında da çatışmalar giderek sıklaşıyor.

Bugün Kürt kenti Kerkük'e 80 km, Irak'ın başkenti Bağdat'a 190 km mesafede olan Tuz Hurmatu'ya bağlı Amreli, Hesadali ve Beravçali köyleri, IŞİD çetelerinin saldırısına uğradı. Yerel kaynaklar 30 ila 40 sivilin ölümünden bahsediyor.  Bir kaynağa göre 2'si kadın ve 2'si çocuk 35 kişi bu barbar çeteler tarafından infaz edildi. Peşmergenin denetim alanı dışında olan üç köyde Türkmenler ve Şiiler yaşıyor.

Kürdistan sınırlarına dayanan bu tehdit karşısında Güney Kürdistan'da seferberlik ilan edildi. Hewler'den gelen bilgilere göre insanlar savaşa gitmek için isimlerini yazdırıyorlar.  Kent merkezinde bunu gözlemlemek mümkün.

Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani de bugün yaptığı açıklamada peşmergeler için dayanışma istedi.  Barzani, "Vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak, Kürdistan halkının kazanımlarını korumak için tüm tarafların sorumlu bir şekilde Kürdistan peşmerge güçlerine ve Kürdistan Asayiş güçlerine destek olması ve işbirliği yapması gerekiyor" dedi.

HEWLER'DE HAYAT OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Öte yandan büyüyen IŞİD tehdidi Hewler'de hayatı olumsuz etkilemeye başladı. Benzin fiyatları 500 dinardan, bir hafta içinde 1500 dinara çıktı. Kerkük ve diğer bölgelerde de benzer şekilde hem yakıt fiyatları hem de gıda fiyatları önemli oranda artış gösterdi.

Ayrıca Kürdistan Bölgesi, yoğun bir göç dalgasıyla da karşı karşıya bulunuyor. Musul'un işgaliyle Hewler ve Duhok'a kaçan onbinlerce kişinin yanısıra, IŞİD çetelerinin Türkmen bölgesi Telafer'i büyük bölümünü ele geçirmesiyle buradan da onbinlerce kişi kaçarak Kürt bölgelerine sığındı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum