Kürdistan Tiyatro Meclisi kuruldu

Kürdistan Tiyatro Meclisi kuruldu

Kürdistan'da faaliyet gösteren tiyatro gruplarını bir çatı altında toplayıp, kültürel ve sanatsal değerleri tiyatro sahnesine taşımak amacıyla Kürdistan Tiyatro Meclisi kuruldu.

DİYARBAKIR - İstanbul ve Kürdistan'da çalışmalarını sürdüren Kürt tiyatrocular örgütleniyor. "Toplumun yaşadığı her yer tiyatro sahnesidir" ilkesi ile yola çıkan sanatçılar, Kürdistani destan, mitoloji, efsane, masal gibi tarihsel kültürel değerleri tiyatro sahnesine taşımayı hedefliyor. Mezopotamya Kültür Merkezi'nin şubelerinin bulunduğu İstanbul, Antep, Ağrı, Hakkari, Van, Mersin, Siirt, Şırnak, Silopi, Nusaybin, Cizre, Ergani ve Viranşehir'deki tiyatro grupları ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu, Batman Şehir Tiyatrosu ve Dicle Fırat Kültür Merkezi'nde faaliyet gösteren tiyatrocular, Diyarbakır'da bir araya geldi. 35 kişiden oluşan tiyatro temsilcileri, 3 Temmuz'da yaptıkları toplantıda, Kürdistan Tiyatro Meclisi kurma kararını aldı. 

'Amaç, sahneyi tüm topluma taşımak'

Kararla ilgili yapılan açıklamada, Tiyatro Meclisi'nin her türlü iktidara, egemenliğe, zulme, sömürüye, cinsiyetçi zihniyete, soykırıma ve doğa katliamına karşı; demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmayı varlık gerekçesi saydığı ve kendini bu esaslar üzerinden var ettiği belirtildi. Kürdistan'da bu paradigmasal yaklaşıma sahip tüm tiyatro oluşumlarını bir çatı altında buluşturmanın esas alındığı bildirilen açıklamada, "Toplumun yaşadığı her alan Kürt tiyatrocusu için tiyatro sahnesidir. Temel amaç, bu sahneyi yeni yaşamı örme mekanları olarak esas almak ve tüm topluma taşırmaktır. Toplumun yeni paradigma temelinde 'oluş'una katkı yapabilmesi en başta kendisini örgütlemesi ve demokratik komünal örgütlenmeyi ve yaşamayı esas almakla mümkün olacaktır" denildi.

Meclisin kuruluş ilkeleri 

Meclisin kuruluş ilkeleri, şu şekilde vurgulandı: "Kürdistan Tiyatrosu Meclisi; erkek egemen sistemin tarih boyunca türettiği ve bugün kapitalist modernitede anlamını bulan her türlü iktidara, egemenliğe, zulme, sömürüye, cinsiyetçi zihniyete, soykırıma ve doğa katliamına karşı; demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmayı varlık gerekçesi sayar ve kendini bu esaslar üzerinden var eder. Kürdistan'da bu paradigmasal yaklaşıma sahip tüm tiyatro oluşumlarını bir çatı altında buluşturmayı esas alır. Meclis; 'Toplumun yaşadığı her yer tiyatro sahnesidir' ilkesini Kürdistan'ın her yerine taşımayı temel hedef kabul eder. Kürdistani destan, mitoloji, efsane, masal vb tarihsel kültürel değerleri tiyatro sahnesine taşımayı birincil görevi kabul eder. Bu hedeflerini gerçekleştirmek için kendini Kürdistan Tiyatro Meclisi olarak örgütler."

Meclisin çalışma esasları

Kürdistan Tiyatro Meclisi'nin çalışma esasları ise şöyle olacak: "3 ayda bir periyodik olarak toplanacak. Tiyatro komünleri arası koordinasyonu sağlayacak. Tiyatro komünleri arası dayanışma ve desteği sağlayacak. Meclis, her alana tiyatronun ulaşması için ihtiyaçlar ve planlamalar temelinde Kürdistan'ın her yerinde atölye vb çalışmaları amaç edinecek. İmkanları kısıtlı tiyatro komünlerinin güçlendirilmesi için çalışma yürütecek. Kürt tiyatrosunun gelişimi için akademik çalışmaları örgütleyerek, tiyatro akademileri açmayı hedefleyecek. Kürdistan Tiyatro Meclisi yeni gruplar örgütlemenin yollarını açmayı hedefleyecek Tiyatro Meclisi tiyatro festivalleri organize edecek."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.