'Kürdistan' 116 yaşında

'Kürdistan' 116 yaşında

22 Nisan günü "Kürdistan Gazetecilik Günü" olarak kutlanmakta.

YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - 22 Nisan günü "Kürdistan Gazetecilik Günü" olarak biliniyor.  Fakat bu anlamlı gün, gündemin yoğunluğu arasında kayboldu gitti. Bugünün Kürd gazetecileri için önemli bir gün olduğu gerçeği de görülmedi.

Çünkü dünyanın her yerinde tarihi değeri ve önemi olan özel günler hatırlanır ve çeşitli aktivitelerle kutlanır. Kürdistan coğrafyasında ise 'bugün' hemen hiç hatırlanmadı bile.

Oysa bu gün, özellikle Kürdler ve Kürd gazetecileri çok önemli bir gün. KCK Basın davasında birçok Kürd gazetecinin cezaevinde olduğu 'bugün'  yani  22 Nisan 1898'de Kürdistan isimli gazete çıktı. 

Şimdi gazetenin kısa tarihine bir göz atalım.

Gazetenin ilk sayısı 22 Nisan 1898'de, Mısır'ın Kahire'de Bedirhan Bey'in oğullarından Mikdad Midhat Bedirhan tarafından çıkartılmaya başlandı. 4 sayfalık gazete 1898'den 1902'ye kadar toplam 31 sayı çıktı. 1 ile 23 arasındaki sayıları on beş günde bir, 24 ile 31 arasındaki sayıları ise ayda bir yayımlandı.

1 ve 5'inci sayıları Mikdad Mithad Bedirhan'ın sahibi ve yazı müdürlüğüyle Kahire'de basılmıştır. Mikdad Mithad göğüs hastalığından öldükten sonra kardeşi Abdurrahman Bedirhan sorumluluğunu üstlenmiş ve 6  ile19'uncu sayıları Cenevre'de, 20 ile 23'üncü sayıları Londra'da, 24 ile 29'uncu sayıları Folkestone'da, 30 ve 31'inci sayıları Cenevre'de basılmıştır. Bugün Kürdistan gazetesi 116 yaşında. 

Gazetenin ilk sayısının çıktığı 22 Nisan günümüzde "Kürdistan Gazetecilik Günü" olarak kutlanmaktadır.

Bu nedenle de bugünü unutmayalım.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.