Kur artışı Murat'ı vurdu!

Kur artışı Murat'ı vurdu!

Epilepsi hastası Murat Kara'nın kriz geçirmemesi için beynine takılması pil kurdaki artışa takıldı.

Epilepsi (sara) hastası olan Murat Kara 19 yıldır tedavi görüyor. 2004 yılında Kara ayda ortalama 7-8 kez epilepsi nöbeti geçirmeye başlayınca Kara’nın doktorları ilaçların dozunu artırdı. Ancak ilaçların dozunun artırılması krizleri önlemede çözüm olmadı.

Bunun üzerine doktorlar Kara’nın göğüs bölgesine krizleri kontrol altına alan beyin pili denilen VNS Epilepsi pilinin yerleştirilmesine karar verdi. O dönem 15 bin dolar değerinde olan pil SGK tarafından karşılanmadı. Devreye giren bir hayırsever Kara için gerekli olan beyin pilinin temin edilmesini sağladı. Marmara Üniversitesi’nde yapılan başarılı bir operasyonla Kara’ya beyin pili takıldı. Beyin pili takılınca Kara’nın epilepsi nöbetleri kontrol altına alındı. 2004 yılında takılan beyin pilinin kullanım ömrü 2011 yılında bitti. SGK’nın ücreti karşılamasıyla  Kara’ya 2011 yılında yeni bir pil takıldı.

DOLAR KURU YÜKSELDİ, BEYİN PİLİNİN FİYATI ARTTI

İkinci pilin kullanım süresinın de sonuna gelindi.  Doktorlar bir ay içerisinde Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören Kara’nın beyin pilinin değişmesi gerektiğini söyledi. Kara’nın göğüs bölgesine yeni pil takılması için doktor raporu hazırlandı. Ancak fiyatı 18 bin 500 dolar olan beyin pili dolar kurunun artışından dolayı hastane tarafından satın alınamadı. Beyin pili değiştirilmediği takdirde kardeşi Murat Kara’nın sık sık epilepsi nöbeti geçireceğini söyleyen Aysun Kaya şöyle konuştu: “Şu anda kardeşimin nöbetleri kontrol altında. Kardeşim kendisiyle ilgilenebiliyor, kendisine zaman ayırabiliyor. Ancak pil değişmezse kardeşim sürekli nöbet geçirecek. Bu nöbetlere bağlı olarak kardeşimin yaşam kalitesi düşecek. Eğer pil vaktinde değiştirilmezse kardeşimin gördüğü tedavinin bir kısmı da boşa gidecek. Bu pilinin satın alacak maddi gücümüz yok. Yaklaşık 15 gün sonra kardeşimin beyin pilinin değişmesi gerekiyor.”

NEDEN BEYİN PİLİ TAKILAMIYOR?

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından hazırlanan Sağlık Uygulamaları Tebliği(SUT) en son 2011 yılında güncellendi. 2011 yılında güncellenen SUT’a göre dolar kuru 1 lira 87 kuruştan hesaplandı. Aradan geçen beş yıllık süreçte dolar kuru 2 lira 90 kuruşa yükselince yurt dışından ithal edilen beyin pili kur farkından dolayı 34 bin 500 liradan 53 bin 650 liraya yükseldi. Mevcut SUT fiyatlandırmasına göre SGK kalp pili için 34 bin 500 lira ücret verdiği için epilepsi hastalarının beyin pili değiştirilemiyor. Murat Kara gibi 25’e yakın epilepsi hastası beyin pilinin değişmesini bekliyor. Beyin pili değişmediği için çocuklarının sıklıkla epilepsi krizi geçirdiğini söyleyen aileler ise mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini istiyor.

İDRİS EMEN / RADİKAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.