'Kopma noktasına gelinirse her şey mümkün'

'Kopma noktasına gelinirse her şey mümkün'

Yeni Diyarbakırspor ile Denizli Büyükşehir Belediyespor karşılaşması üzerine başlayan tartışmalara Amedspor da dahil oldu.

DİYARBAKIR - Yeni Diyarbakırspor ile Denizli Büyükşehir Belediyespor arasında Atatürk Stadyumu'nda oynanan Spor Toto 3. Lig 2. Grup Play Off yarı final rövanş maçında çıkan olaylar üzerine Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Denizli Büyükşehir Belediyespor'u 3-0 hükmen galip saydı. Yaşananların ardından bölgedeki futbol takımlarına karşı taraflı yaklaşımın olduğu tartışmaları yaşanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, hakemin aldığı penaltı kararını doğru bulduğunu söylemiş ve takımın ligden çekilme kararını ise, "Diyarbakırspor ligden çekildiğini açıklıyor ve bölgesel lig kuralım çağrısı yapılıyor. Bu mu demokrasi? Bu mu barış?" şeklinde değerlendirmişti. Bölgede bulunan kulüpler, 23 Mayıs Cuma günü Dedeman Otel'de bir araya gelecek. Toplantıda bir kararın çıkması beklenirken, birçok maçta benzer haksız uygulamalarla karşılaşan Amedspor Kulübü Eşbaşkanı İhsan Avcı, Yeni Diyarbakırspor üzerinden başlayan tartışmalara ve alınan kararlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

'Karar bir yıllık emeği heba etmiştir'

Hakemin vermiş olduğu penaltı kararının yanlı bir karar olduğunu söyleyen Avcı, "Bu karar, Diyarbakırspor oyuncuları ve kulübünün bir yıllık emeğini heba eden bir karar. Bu yaklaşımı kınıyoruz" dedi. TFF ve hakemin kararının aslında bölge alt liglerde olan takımları dıştalayan bir yaklaşım olduğunu kaydeden Avcı, Türkiye'de futbolun 3 merkezde toplanıldığını kaydederek, "Şu an Süper 1., 2., ve 3., liglerdeki toplam 90'ı aşkın profesyonel takımı düşündüğümüzde, aslında bölge takımları daha da dıştalanmış. İstanbul Ankara ve İzmir merkezli ligler oluşmuş durumda. Durum böyle olunca Kürdistan takımları başta olmak üzere Anadolu takımlarının da önemli bir bölümü liglerde kendine yer bulamıyor" ifadelerini kullandı.

'Spor toplumdan aldığı bağını yitirir'

Türkiye'de oluşturulan lig sisteminin futbol ahlakından uzak endüstriyel mantıkla oluşturulduğunu vurgulayan Avcı, bundan kaynaklı da hakem ve federasyon kararlarının yanlı tutumla verildiğini aktardı. Amedspor Kulübü olarak da birçok maçta haksız uygulamalarla karşılaştıklarını dile getiren Avcı, lig sisteminin yeniden gözden geçirilmesini daha önce de dile getirdiklerini belirterek, "Lig oluşumları yeniden incelenmelidir. Bölgesel liglerden çeşitli kotalarla üst liglere çıkabilme şansının verilmesi ya da yaklaşımın oluşması gerektiğini düşünüyoruz. Yoksa bu durum devam ederse, sadece büyük kentlerdeki takımların yer aldığı bir lig kalacak. Spor, kent, halk ve toplumların bir araya gelmesine zemin sunan bir araçtır. Bunu endüstriye dönüştürürseniz, etikliği kalmaz. Spor toplumdan aldığı bağını yitirir" şeklinde konuştu. 

'Hakemin lisansı iptal edilmeli'

Diyarbakır'da oynanan maçta TFF'den beklediklerinin hakemin lisansının iptal edilmesi olduğunu söyleyen Avcı, "Bölge takımları başta olmak üzere tümüyle önyargılı kararlar veren bu hakemin lisansının iptal edilmesi lazım. Bu hakem, hakemlik yapamaz. Alınabilecek en önemli karar hakemin lisansının iptal edilmesidir ve bunun üzerinden dersler çıkarılmasıdır" dedi.

'Kopma noktasına gelirse her şey mümkün'

Yeni Diyarbakırspor Kulübü'nün yanında olduklarını ve kendilerini desteklediklerini ifade eden Avcı, kulübün "TFF'nin liglerindeki bu anlayış değişmedikçe kendi seçeneklerimizi devreye sokmaktan başka çare kalmamıştır" şeklindeki açıklamasına ilişkin de, "Bu yanlı ve haksız uygulama ile kararlara karşı demokratik tepkiler büyütülmeli. Eğer koparılacak noktaya gelinirse her şey mümkün. Ama bizim birincil amacımız, talebimiz, federasyonun bu uygulama ve yaklaşımlarına biran önce son vermesini sağlamak ve futbolun ahlakına, etiğine uygun bir sistem kurulması için demokratik tepkiler geliştirmektir" diye konuştu. 

Endüstrileştirilen futbolun siyasi erklerden de etkilendiğini kaydeden Avcı, "Cumhurbaşkanı, bakanlar, iktidar yöneticileri, futbol yorumcusu, futbol disiplin kurlunun birer üyeleri ve birer karar vericileri gibi konuşurlarsa sonuç böyle olur. Yani futbol aktörleri siyasal erklerden etkilenir. Alınan kararlar da o yönlü şekillenir" şeklinde konuştu. 

'Cumhurbaşkanı halt etmiş'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına da değinen Avcı, "Cumhurbaşkanı halt etmiş. Ona düşmez bu. Ona düşen bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak, haksız uygulamaya, hakem ve TFF'nin haksız kararına karşı hakkaniyete çağrı yapmaktır. Bunun arka planına gidersek, bir tarafta Diyarbakır var diğer tarafta Denizli. Aslında yine bir milliyetçilik ve şovenizm var. Özünde Kürt düşmanlığı ve karşıtlığı vardır. Bu doğru değildir, onun işi de değildir. Federasyon organları var. Karar vericiler var." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.