Konserve kanser yapıyor

Konserve kanser yapıyor

Konserve ve salamura mide kanseri yapıyor...

ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, yiyeceklerin saklanış biçiminin mide kanseri sıklığını artırdığını belirterek, konserve, salamura veya tütsülenerek saklanan besinlerin tüketimi konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Mide kanserinin Türkiye "de en fazla görülen kanser türlerinden biri olduğunu, bu hastalığın en çok ölüme neden olan kanserler sıralamasında erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanserinden sonra ikinci sırada yer aldığını
bildirdi.

Mide kanserinin doğrudan beslenme ile ilgili olduğunu vurgulayan Akdur, “Bu kanseri önlemek için sağlıklı beslenmek yeterli. Fazla tuz kullanılması, gıdaların piştikten sonra uzun süre bekletilerek tüketilmesi, mide kanserine yakalanma riskini artırıyor. Yiyeceklerin saklanış biçimi de mide kanseri sıklığını artırıyor. Konserve, salamura veya tütsülenerek saklanan besinlerin tüketimine dikkat edilmeli” dedi.

Mide kanseri açısından pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu, besinlerin direkt ısı kaynağı ile temasının olduğu yöntemler, ızgara ve döner gibi aşırı pişirilmiş ve yanık besinlerin mide kanseri sıklığını artırdığına işaret eden Akdur, bu hastalıktan korunmak için şu önerileri sıraladı:

Bol taze sebze ve meyve tüketin
Kırmızı et, balık ve tavuğu dengeli tüketin
Izgarada pişen gıdaları tercih etmeyin
Konserve ve salamura gıdaları fazla tüketmekten kaçının
Sigara ve alkol kullanmayın
İdeal kiloyu koruyun
Yaşam boyu spor yapın
Fazla tuzlu yemeyin
Vücudunuza duyarlı olun, erken uyarı olabilecek belirtileri gözden kaçırmayın.