Kışanak: IŞİD'in yarattığı travma çok büyük

Kışanak: IŞİD'in yarattığı travma çok büyük

'Ortadoğuda Savaş ve Halkların Dayanışması' konulu etkinlikte konuşan Kışanak, IŞİD konusunda Türkiye'nin batısının tehlikenin farkında olmadığına dikkat çekti.

DİYARBAKIR - Bu yıl 83.sü düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı'nın 'Onur Konuğu' Amed oldu. Bu nedenle İzmir'de bulunan Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, HDP'nin Tepekule Kongre Merkesi'nde düzenlediği 'Ortadoğu'da Savaş ve Halkların Dayanışması' konulu söyleşiye katıldı.

İlk olarak söz alan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Cavit Uğur, 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne sayılı günler kala dünyanın dört bir tarafında savaşların hüküm sürmesinin 'üzüntü verici' olduğunu belirterek, Ortadoğu'da IŞİD'in uyguladığı şiddete karşı sadece Kürt Özgürlük Hareketi'nin karşı koyduğunu vurguladı.

Daha sonra özgürlük mücadelesinde yaşamını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Etkinlik Kışanak'ın konuşmasıyla devam etti.

Kışanak, İzmir'deki Fuara davet edilmelerinin önemine dikkat çekerek, geçmiş yıllarda da İzmir Büyükşehir Belediyesi Amed Büyükşehir Belediyesi'nin çeşitli vesilelerle bir araya geldiğini söyledi.

Fuarda hem Amed'in kültürünü, tarihini tanıtma fırsatı bulduklarını kaydederek, "Diyarbakır'la (Amed) İzmir arasında barış köprüsü kurulursa bu Türkiye'nin demokratikleşmesine çok büyük katkı sağlayacaktır. Bir hafta boyunca stantlarda şehrimizi tanıtacağız" dedi.

AKP'nin 'Barış Süreci'ne ilişkin tavrını da eleştiren Kışanak, "AKP barış sürecini kendi projesi gibi yansıtıyor ancak biz biliyoruz ki, bu süreç Sayın Öcalan'ın büyük gayreti ve çabasıyla bu aşamaya geldi. Sosyal demokratlar da bu sürecin AKP'nin projesi olduğunu düşünmesi nedeniyle desteklemek bir yana karşısında duruyor. İzmir'deki bu temaslarımızda bu durumu da anlatmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN BATISINDA YETERİNCE DUYARLILIK YOK

Konuşmasında IŞİD terörünün Ortadoğu'da yarattığı tahribata dikkat çekerek devam eden Kışanak, "Türkiye'nin batısında ne yazık ki, bu konu hakkında yeterince duyarlılık yok. Tehlikenin farkında değiller. Biz de her gün çatışmaların ortasında olmamıza rağmen bölgeye yaptığımız ziyaret öncesinde tehlikenin bu denli büyük olduğunun farkında değildik" diye kaydetti.

IŞİD'in yarattığı şiddete maruz kalan halkların büyük travmalarla karşı karşıya olduğuna işaret eden Kışanak, "Bu travma en çok çocukları etkiliyor. IŞİD teröründen kaçmak zorunda kalan Şengalli bir çocuğun kafasını okşamak için elimi uzattığımda kafasını korkarak kaçırması travmanın boyutlarını gözler önüne seriyor" dedi.

Yerlerinden zorla göçertilen binlerce insanın yaklaşık 20 gündür her türlü insani koşuldan yoksun halde yaşama tutunmaya çalıştığına vurgu yapan Kışanak, yerinden-yurdundan edilmiş halklarla dayanışmak için duyarlılık çağrısı yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.