Kışanak: Bu karar Sur'dan geri döner

Kışanak: Bu karar Sur'dan geri döner

Sur'un kamulaştırmak istenmesine tepki gösteren Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, "Sur'da yapılmak istenenlere izin vermeyeceğiz. Diyarbakır bir tarihtir. Bunu ortadan kaldırmaya kimsenin gücü yetmez" dedi.

Sur'un kamulaştırmak istenmesine yönelik tepkiler sürüyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, bu kararın karşılığının, "Sur'un tamamı devletin mülkü olacak" anlamına geldiğini söyledi. 

Kışanak şunları ifade etti:

"Sur'da yapılmak istenenlere izin vermeyeceğiz. Diyarbakır bir tarihtir. Binlerce yıllık kültürüyle, diliyle bir kimliktir. Bunu ortadan kaldırmaya kimsenin gücü yetmez. O nedenle kentteki tüm yerel yönetimler bu karara hukuki yollardan itiraz edeceklerini bildirdiler. Hükümete çağrı yaptılar bu yanlıştan dönülmesi için. Umarım bütün bir kenti karşına alma akılsızlığı ve kör inadı göstermezler. Tarihsel olarak kültürel, ticari bir kavşaktır Sur. Alınan karar da yanlıştır. Bu karar Sur'dan geri dönecektir"

"Bu kararın Sur'da tahribat var da alınmış bir karar değildir. Bu karar 'artık ben buraya el koyuyorum burası benim mülkümdür. Ben ne istersem onu yaparım' diyen bir karardır. Diyarbakır bu karara karşı güçlü bir direniş gösterecektir. Kendi kentine, kimliğine el koymasına izin vermeyecektir."

"Sur'a dönük alınan karar azınlıklar yasasına ve Lozan Anlaşması'na aykırıdır. Zaten azınlıklar yıllar boyu mallarıyla ilgili sorunlar yaşadılar. Mücadele ederek ibadet yerlerini vakıfların elinden az da olsa kurtardılar. Azınlık mallarına el konulması ve kamulaştırılması başka bir hukuksuzluktur. Demek ki ortada gerçekten siyasi bir karar, saldırı, operasyon var. Devlet vatandaşın zararını tazmin etmek zorundadır. Kamulaştırma kararı alacağına buna yönelsinler. Doğru dürüst hasar tespit yapılmadı. Biz belediye olarak buna dönük çalışmalarımız uzun süreden beri var. Halkımızın kendi evini yaratması için olanaklar yaratmak istiyoruz. Her türlü teknik ve mühendislik desteğini sağlayacağız" 

"UNESCO heyeti buraya geldiğinde 'biz sadece bina ile maddi varlıklarla ilgilenmiyoruz manevi yaşanmışlıklarla da ilgileniyoruz' dedi. Sanat, edebiyat, müzik, Sur içindeki sosyal yaşam, Hevsel Bahçeleri'ndeki tarım yöntemleri hep bu kapsamdadır. Biz de bunu taahhüt ettik. Tüm bunları koruyacağız dedik. Surların fiziksel olarak tahrip olmaması iyi ama tek başına yeterli değildir. Sur'daki yaşam zarar gördüğü için UNESCO süreci zorlanacak." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.