Kimliğini almak için tabura gitti bir daha dönmedi!

Kimliğini almak için tabura gitti bir daha dönmedi!

Cizre'de kayıp yakınları ve Dayikên Şemiyê, 1994 yılında kimliğini almak için Cizre Askeri Taburu'na giden ve bir daha kendisinden haber alınamayan Abdulkerim Kalkan'ın akıbetini sordu.

ŞIRNAK - Şırnak'ın Cizre ilçesinde Dayikên Şemiyê ve kayıp yakınları tarafından her hafta düzenlenen oturma eyleminin 335'incisi Sanat Sokağı'nda yapıldı. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde, 1994 yılında kimliğini almak için Cizre Askeri Tabur'una gidene ve kendisinden bir daha haber alınmayan Abdulkerim Kalkan'ın hikayesi anlatıldı. 

Kimliğini almak için tabura gitti ama…

Kalkan'ın kaybediliş öyküsünü anlatan MEYA-DER Cizre Şubesi Üyesi Veysi Durgut, 1994 yılında askerlerin İnci (Mehmediyê) köyüne baskın yaparak, köydeki tüm erkekleri köy meydana topladığını ve ardından kimlikleri toplayarak, "Karakolla gelip alırsınız" denildiğini anlattı. Abdulkerim Kalkan'ın, 15 gün aradan 2 arkadaşıyla Cizre Askeri Taburu'na gittiğini dile getiren Durgut, arkadaşları dışarıda kalan Kalkan'ın girdiği taburdan çıkmadığını dile getirerek, "Kalkan'ın arkadaşları askerlerden Kalkan'ı niye bırakmadıklarını sordular. Askerler ise onlara 'siz bugün gidin yarın biz bırakırız' demişler. Ama o günden sonra Kalkan'ı gören olmadı" dedi. 

Köylülerin tüm arama ve soruşturmalarına rağmen Kalkan'dan bir daha haber alamadıklarını ifade eden Durgut, "Kalkan'ın gözaltına alınmasından 2 ay sonra eşi Zekiye Kalkan köy köprüsünün altında bazı elbiseleri görür. Bu elbiselerin eşine ait olduğunu anlar. Zekiye Kalkan, 4 ay sonra da köyden Cizre'ye taşınır ve hemen hemen her gün tabura giderek eşini sorar. Ama askeri yetkililer onu her defasında boş gönderirler" diye anlattı. 

İHD Üyesi Yusuf Vesek ise o dönem katledilen ve kaybedilen insanların faillerinin bilinmesine rağmen yargı önüne çıkartılmadığın belirtti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.