Kılıçdaroğlu: Teröre yardım ve yataklık yapanlar Ankara’da oturuyor

Kılıçdaroğlu: Teröre yardım ve yataklık yapanlar Ankara’da oturuyor

Kılıçdaroğlu, “Üç aydın tutuklandı. Niçin, terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak. Yardım ve yataklık yapanlar arıyorsan Ankara’da oturuyor bu beyler. Hepsi yataklık yaptı” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Önderoğlu, Fincancı ve Nesin’in tutuklanması

“Üç aydın dün tutuklanarak hapse atıldı. Biri profesör, bir başkası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Türkiye temsilcisi. Ahmet Nesin de atıldı. Niçin, terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak. Yardım ve yataklık yapanlar arıyorsan Ankara’da oturuyor bu beyler. Hepsi yataklık yaptı.

“Bu aydınlar ellerine bomba alıp eylem yaptılarsa tutun hapse atın. Ama böyle bir şey yok. Türkiye’nin dünyada bozulan imajına katkı yapıyorsunuz.

Turizmdeki kriz

“Öyle bir haldeyiz ki… İnsanlar yağmur yağmadığı zaman yağmur duasına çıkardı, cumhuriyet tarihinde ilk kez esnaf turist duasına çıktı.

“Esnafın durumu çok kötü işimiz Allah’a kaldı diyorlar. Esnafın durumu kötü biliyoruz ama seni bu duruma getiren kim? 14 yıldır iktidardalar, eskiden turist geliyordu, ne oldu da birden bıçak gibi kesildi. Bodrum’da turistler gelmiş, dükkan sahipleri gelen 3-5 turisti dükkanlarına çekmek için aralarında kavga ediyorlar. Türkiye bu manzaralarla ilk kez karşı karşıya kalıyor. Bunu yaratan nedir? Yanlış dış politika değil midir?

İsrail ile ilişkiler

“Bugün gazetelerde haberler var. İsrail ile barışacağız. Bunlar değil miydi atıp tutanlar? Ne oldu da birden Türkiye İsrail’e muhtaç hale geldi? Şu andaki hükümet Türkiye’nin çıkarlarını korumaktan uzak bir hükümettir. Türkiye’nin geleceğini kendi geleceği için pazarlayabilecek bir konumdalar.

Tarım

“Hükümet yurtdışında tarım arazisi kiralayacakmış. Türkiye’de iki Trakya büyüklüğündeki alan ekilmiyor. Toprak var, çiftçi var, güneş var her şeyimiz var. Gidip arazi kiralayacağız diyorlar.

DBP’li belediyelere kayyum

“14 ile silah gömüldüğü söyleniyor. 14 ile silah gömülürken bu ülkede yönetici, vali, emniyet müdürü, kaymakam, başbakan, cumhurbaşkanı kimdi? Bunları soracaksınız.

“Bugün Binali Bey açıklama yapıyor; ‘Bazı belediyeler terör örgütlerine lojistik destek yapıyorlardı.’  İyi de yaparlarken iktidarda kim vardı, senin yeni mi haberin oldu?

“Devletin arşivlerine gir dünya kadar bilgi var. Talimat verdin sakın bunlara dokunma dedin. 200 ton bombayı şehirlere yerleştirdiler denildi. Şimdi gerekçe arıyorlar, acaba bu suçu kime yıkarız diye.

ABD tipi başkanlık

Biz bunlarla uğraşırken birileri başkanlık derdinde. Kardeşim seni başkan yapmayacağız, yapmayacağız. Amerikan tipi başkanlık… Soru sorduk eyalet sistemi var, üniter devletiz diyorlar. Sen Amerikan başkanlık sistemini getireceksen 3 soru daha soruyorum.

Başbakan’a 3 soru

“Orada milletvekilleri kürsüye çıkar istedikleri kadar konuşur, süre kısıtlaması yoktur. 1957 yılında ABD’de bir senatör kürsüde 24 saat 18 dakika konuşuyor, demokrasi budur. 5 dakikadan fazla konuşamazsın diyorlar.

“İki… ABD’de yargı bağımsızlığı var. Başkan geldi, yargıtay üyeleri ayağa kalkıp alkışlasın yok orada. Yüksek ahlaki değerlere sahiptir ABD’li yargıçlar. Büyükelçileri atarken senatonun onayı olmadan atama yapamıyorlar.

“Üçüncü sorum, ABD’de başkan Beyaz Saray’da oturur kirasını öder. Yemeğin bedelini öder. ABD halkı her kuruş verginin hesabını sorar. Binali Bey’e soruyorum, sen bu sistemi getirecek misin? Getirirken bir gün sarayda kalmaz.

Yargıda düzenleme

“Danıştay ve Yargıtay’ı sıfırlıyorlar. Bu ancak darbe döneminde yapılan bir operasyondur. 12 Eylül darbecilerinin bile aklına gelmemiştir bu. Ahlak erozyona uğradı. Her türlü ahlaksızlığı görebilirsiniz. Bir gecede 160 kişiyi Yargıtay’a yerleştirdiler. Devlette liyakat sistemini çökerttiler. Bizim partili ise hiç önemli değil. Yeter ki bizim partili olsun dediler.

“Yapılan hukuk değil tamamen siyasi bir düzenlemedir. Bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesine taşıyacağız. Bu haramzadeler yargıyı değiştirerek kendileri için güvenceli bir alan oluşturuyorlar. Yargıyı yıpratanlar görevini kötüye kullananlardır. Yargıyı meşru zeminde düzeltebiliriz. Ama biz intikam alacağız diyorlar. Biz bağımsız yargı değil, talimat alan yargı istiyoruz diyorlar.

“Türkiye’de demokrasi olmalı, hukukun üstünlüğü olmalı. Yargıç hukukun üstünlüğü kuralları çerçevesinde karar vermeli. Hukukun üstünlüğünün olmadığı Türkiye’de 69 milyar dolarlık yatırım kaçtı. 30 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı eridi.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.