KESK: Son üç ayda 16 bin 646 emekçiye soruşturma açıldı

KESK: Son üç ayda 16 bin 646 emekçiye soruşturma açıldı

KESK, 7 Şubat-7 Mayıs 2016 dönemine ilişkin hazırladığı hak ihlalleri raporuna göre; 16 bin 646 KESK’li hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldı. En fazla soruşturma Diyarbakır’da açıldı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 7 Şubat-7 Mayıs 2016 dönemine ilişkin “Çalışma Yaşamı Hak İhlalleri Raporu”nu sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplası ile açıkladı.

KESK Hukuk, Tis ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Fatma Çetintaş tarafından açıklanan raporda, 16 bin 475 üyesine greve katıldığı için soruşturma açıldığını belirtti.

En fazla Diyarbakır’da

Diyarbakır 4 bin 900, İzmir 3 bin, Mardin 2 bin 600, Van 2 bin, Batman bin 200’ün üzerinde, Adıyaman 499, Siverek 125, Viranşehir 121, Hopa 40 ve Antep’te 475 kişiye son üç ayda soruşturma açıldığını kaydeden Çetintaş, bu soruşturmalarda Eğitim-Sen’in hedef alındığını söyledi.

10 Ekim Ankara Katliamı sonrası katliamı kınamak için yapılan iki günlük grev sonrası soruşturmaların ve baskıların artığını ifade eden Çetintaş, “Hala birçok arkadaşımız hakkında soruşturmalar açılmakta, adli ve idari cezalar verilmektedir. Katliama ilişkin afişlerimiz çeşitli işyerlerinde toplatılıyor, panolardan indiriliyor ve adli-idari soruşturmalar açılıyor” dedi.

7 Şubat-7 Mayıs 2016 tarihleri arasında 16 bin 475’i 29 Aralık grevi olmak üzere 16 bin 646 KESK üyesi hakkında adli-idari soruşturmalar açılmış, bazı KESK üyelerine uyarı ya da kınama cezaları verildiğini belirten Çetintaş, açılan soruşturmalar sonucu 23 KESK’linin kademe ilerlemesinin durdurulduğu, 16 KESK’liye ise aylıktan kesme ve idari para cezası verildiğini kaydetti. 12 akademisyenin ise kadrolarının iade edildiğini ifade eden Çetintaş, akademisyenlere yönelik baskıların ise yaygınlaşarak devam ettiğini söyledi.

“Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a hakaret”

Ceza davaları ve soruşturmalarının çoğu Cumhurbaşkanı ve başbakana hakaretten dolayı açıldığını kaydeden Çetintaş, 37 KESK’li hakkında adli ve idari soruşturmalar açıldığını söyledi.

Çetintaş, 7 Şubat-7 Mayıs 2016 tarihleri arasında 82 KESK’linin sürgün edildiğini gerçek rakamların bunun üzerinde olduğunu söyledi.

50 KESK’li işten atıldı

29 Aralık grevi sonrası 50 KESK’li işten atıldı 20 KESK’linin gözaltına alındı ya da tutuklandığını söyleyen Çetintaş, “Yasalara ve anayasaya aykırı olarak sendikalarımızın üyelerinin iş güvenceleri ortadan kaldırılmak istenmektedir” dedi.

KESK’in düzenlemek istediği 5 etkinliğin 2’sinin yasaklandığını belirten Çetintaş, yasaklanan 2 etkinliğe polisin saldırdığını ve üyelerinin gözaltına alındığını söyledi.

40 KESK’li hakkında adli ve idari soruşturma

Son üç ayda sosyal paylaşım sitelerinde yaptığı paylaşımlardan dolayı 40 KESK’li hakkında adli ve idari soruşturma açtığı ve ceza verdiğini belirten Çetintaş, “AKP trollerine her türlü hakaret, tehdit, şantaj ve yalan serbest ve soruşturmadan muaf iken, AKP aleyhine en ufak eleştiri, düşünce, ifade ve fotoğraf soruşturma ve ceza konusu olabilmektedir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.