KESK Eş Başkanı Özgen: Her gün AKP'nin yeni bir darbesi ile karşılaşıyoruz

KESK Eş Başkanı Özgen: Her gün AKP'nin yeni bir darbesi ile karşılaşıyoruz

KESK Eş Başkanı Lami Özgen, memurların işten atılmalarına ilişkin yayınlanan Başbakanlık genelgesini "AKP'nin yeni bir darbesi" olarak değerlendirdi.

Resmi Gazete'de dün yayımlanan Başbakanlık genelgesi ile amirlere, "terör örgütleri veya legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten yapılarla ilişki kuran veya eylem birlikteliği içerisinde olan" suçlaması ile kamu görevlileri hakkında idari işlem yapma talimatı verildi. Yapılan bu düzenleme nedeniyle KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen tarafından konfederasyonun Ankara'daki Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi. 

Toplantıya konfederasyona bağlı Büro Emekçileri Sendikası, (BES), Sağlık Emekçileri Sendikası, (SES) Kültür Sanat Sendikası, Eğitim Sen gibi sendikaların yöneticileri de katıldı.

Yapılan düzenlemeyi değerlendiren KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, "Saray ve AKP darbesi ile muhalif kurum ve kişiler sokağa çıkamaz, eylem ve etkinlik yapamaz, sendikal mücadele yürütemez hale getirilmek istenmektedir" dedi.

'Ankara'daki saldırı AKP'nin mezhepçi dış politikasından kaynaklanmaktadır'

Dün Ankara'da yapılan bombalı saldırıyı da değerlendiren Özgen, yaşananların AKP'nin mezhepçiliğe dayalı dış politikadan kaynaklı olduğunu söyledi ve yaşamını yitirenlere başsağlığı diledi. 
Özgen, ayrıca yaşanan tüm bombalı saldırılara getirilen 'gizlilik' kararını eleştirerek, "Ne hikmet ise Suruç, 10 Ekim Ankara, Diyarbakır, Adana ve en son 17 Şubat'ta gerçekleşen saldırıların hepsine gizlilik kararı veriliyor. Yeter artık, çünkü yiten ve gidenler bizleriz. Cumhuriyet tarihi bu kadar yüzsüz, bu kadar pervasız bir hükümet görmedi" şeklinde konuştu.

'Her gün AKP'nin yeni bir darbesi ile karşılaşıyoruz'

Her gün AKP darbesinin yeni bir uygulaması ile karşılaştıklarına dile getiren Özgen, 28 Şubat sürecinde de benzer şekilde hukukun askıya alındığını hatırlattı. Özgen, "Genelgeler ile yönetmelikler ile ya da sözlü talimatlar ile tüm muhalif kesimler üzerine baskı oluşturulmaktadır. Fiili rejim değişikliğini halkımıza kabul ettirmek için tüm direnç noktalarını ortadan kaldırmak istemektedirler" ifadelerini kullandı.

'Genelge muhalif tüm kesimlere yönelik topyekun bir saldırı parçasıdır'

Resmi Gazete'de yayımlanan 17 Şubat 2016 tarihli genelgenin muhaliflere yönelik topyekun bir saldırının işareti olduğu söyleyen Özgen, "Başbakanlığın yayınlamış olduğu genelge ile adeta, Saraya ve mevcut hükümete muhalefet eden, demokratik haklarını kullanan tüm kamu emekçilerini 'legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten' kişiler olarak ilan etmiştir" dedi.

'AKP Kanunların yerine genelgeleri koyuyor'

Özgen, son dönemde kanunların yerine genelgelerin konulduğuna işaret ederek, "12 Eylül baskı rejimi dahi yeterli görülmeyerek; yasalar ve mahkemeler hiçe sayılmıştır" diyerek Başbakan'ın suç işlediğini ifade etti. Özgen, şunları söyledi: "En kaba haliyle başbakanlık bu genelge ile amirlerine, 'siz dediklerimizi uygulayın, hukuk kısmını biz halederiz' demektedir. Bu haliyle yayımlanan genelge yasaya aykırı olup, başlı başına bir suç oluşturmaktadır." 

'Binlerce üyemiz sürgün edildi, soruşturmalık oldu ve işten atıldı'

AKP'li valilerinin ve idarecilerinin kendilerine tanınan sınırsız yetkilerden dolayı, üyelerine soruşturma, sürgün ve mobbing uyguladığını dile getiren Özgen, "Binlerce üyemiz sürgün edildi, yüzlercesi işten atıldı ya da atılması talebiyle soruşturmalar yürütülmektedir. AİHM, Anayasa Mahkemesi ve uluslararası mahkemelere rağmen grev hakkını kullanan binlerce kamu emekçisi hakkında davalar açılmaktadır. Bu davalar artı terörle mücadele şubeleri tarafında takip edilmektedir" dedi.

'Darbeci zihniyet, AKP ile devam etmektedir'

Özgen, konuşmasının devamında dün apoletli generallerin yapmadıklarını, bugün ise sivil görünümlü AKP hükümetinin yaptığının altını çizdi. Özgen, "Bu zihniyet iki gün önce Artvin'de suyuna toprağına sahip çıkan halka ' Vurun geçin' denmiştir. Cizre, Silopi, Sur ve daha birçok ilçede yüzlerce sivilin ölümüne, ölü bedenlerin sokak ortalarında ya da buzdolaplarında günlerce kalmasına, kadın bedenlerinin teşhis edilmesine neden olanda, aynı zihniyettir" diye konuştu.

'AKP Kamu güvenliği adı altında ülkeyi savaş alanına çevirdi'

AKP'nin 'kamu güvenliği' adı altında ülkeyi savaş alanına çevirdiğini söyleyen Özgen, "AKP bu seferde 'milli güvenliği tehdit eden, örgüt ve yapılar ile irtibatlı kamu çalışanları' adı altında kamuda ve kamu emekçileri üzerinde faşizan bir saldırı, cadı avı ve korku dalgası başlamak istemektedir" dedi. 

KESK olarak yapılan baskılara karşı onurlu ve kararlı bir şekilde duracaklarını vurgulayan Özgen, "AKP' ye karşı, 'durmak yok' yola devam diyeceğiz. Baskılara, zorluklara ve tehditlere boyun eğmeyeceğiz. Bizleri korkutacağını sananlar, daha önce olduğu gibi yine hayal kırıklığına uğrayacaklardır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.