Kayıp yakınları şal û şepik giydi

Kayıp yakınları şal û şepik giydi

Cizre'de Dayikên Şemiyê (Cumartesi Anneleri) bu haftaki eylemlerinde, AKP Hükümeti'nce Meclis'e getirilen "İç Güvenlik Yasa Tasarı"nda yasaklanmaları nedeniyle yöresel kıyafetleri olan şal û şapik giyip, yüzlerini puşi ile kapatarak tasarıyı protesto etti

ŞIRNAK - Şırnak'ın Cizre ilçesinde, 90'lı yıllarda yaşanan "faili meçhul" cinayetlerin aydınlatılması ve gözaltında kaybedilenlerin akıbetlerinin bulunması talebiyle her Cumartesi Günü oturma eylemi gerçekleştiren Dayikên Şemiyê (Cumartesi Anneleri), eylemlerinin 323. haftasında yine Sanat Sokağı'nda bir araya geldi. Adalet taleplerini yineleyen Dayikên Şemiyê (Cumartesi Anneleri), kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını taşıyıp, üzerinde kaybedilenlerin fotoğrafının bulunduğu "Kayıplar albümü" pankartı açtı.

Bu haftaki eylemde AKP Hükümeti tarafından hazırlanarak Meclis'e getirilen "İç Güvenlik Yasa Tasarısı"na dair tepkiler ortaya konuldu. Hazırlanan pakette, yüzlerini puşi ile kapatanların yanı sıra bölgede yaşayan yurttaşların giydiği yöresel kıyafetin yasaklanmasına dönük tepkilerini göstermek için kimi kayıp yakınları bu haftaki eyleme şal û şapik giyerek katıldı. Bazı kayıp yakınlar da yine yüzlerini puşi ile kapatarak tasarıyı protesto etti.

Kayıp yakınlarına, eylemlerine katılan DBP, HDP ilçe örgütleri yöneticileri, KESK bileşenleri, MEYA-DER, Cizre Belediye Meclis üyeleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Botan DİN-DER üyeleri ile çok sayıda yurttaş da destek verdi. 

Her hafta bir hikayenin anlatıldığı eylemde bu hafta 1992 yılında JİTEM elemanlarınca katledilen Ömer Güven öyküsü anlatıldı. Ömer Güven'in hikayesini eşi Ayşe Güven anlattı.

Cizre'den Şırnak'a giderken, eşinin bir arkadaşı ile birlikte JİTEM elemanları tarafından yolda durdurularak alıkonulduğunu anlatan Ayşe Güven, iki gün boyunca kendilerinden haber alamadıklarını, sonra ise araçlarıyla birlikte yakıldıklarını öğrendiklerini söyledi.

'Eşim katledildiğinden 2 aylık hamileydim'

Eşi katledildiğinde iki aylık hamile olduğunu da paylaşan Ayşe Güven, sözlerinin devamında şunları söyledi: "Şu anda üç çocuğum var bu çocukları babasız büyüttüm. Devletin eli kanlı adamları eşim ve bir kaç kişiyi daha birlikte katletti. Eşimin bir suçu yoktu, Kürt olduğu için katledildi. Çocuklarım bugün üniversiteler bitirdi, ancak halen belli olan eşimin katilleri yargılanmadı. Adalet yerini bulmadı. Adalet yerini buluncaya kadar bizler, verdiğimizi bu adalet arayışımızdan vazgeçmeyeceğiz". 

Yapılan konuşmaların ardından eylem kısa süreli oturma eylemi ile sona erdi.

i-1-294.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.