Karacadağ'da kenger zamanı

Karacadağ'da kenger zamanı

"Etten daha lezzetli" dedikleri yaban kengeri (kereng) baharla birlikte toplamaya başlayan Karacadağlı kadınlar, hem mutfaklarına ayrı bir tak katıyor hem de satarak ev bütçesine katkı sunuyor.

Urfa'nın Siverek ilçesi sınırları içerisinde bulunan Karacadağ'ın sert geçen kışları ardından gelen bahar ile birlikte doğada yetişen ve yenilebilen bitkilere yurttaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Karacadağ'ın eteklerinde yetişen bitkilerin başında ise kengerler (kereng) geliyor. Kengerleri toplayan köylüler, hem yemeğini yapıp besleniyor hem de satarak geçimlerini sağlıyor. Bölgenin olmazsa olmaz bitkilerinden biri olan kengerleri toplayan kadınlar, çocuklarına bir lezzet sunarken, evin geçimine de katkı sunuyor. 

Kenger yaşamın parçası

Köylüler topladıkları kengerleri pazarlara götürerek, düşük bir fiyat ile satarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Yaprakları dikenli olan ve kökünden çıkarılan kenger, oldukça emek isteyen bir bitki. Baharda gürleşen yaprakların soyulması ile ortaya çıkan kök, kengerin en lezzetli tarafı. Kengerin her derde deva olduğunu söyleyen Otili Mahallesi'nden 24 yaşındaki Hatice Yıldız, kengerin tadını anlata anlata bitiremedi. Baharla birlikte yaban olarak dağlık alanda yetişen kengerleri toplamaya çıktıklarını söyleyen Yıldız, "Evde oturmaktansa hem akşam yemeğimizi hem de harçlığımızı çıkarıyoruz. Sabah erkenden evden çıkıyorum. Hem zahmetli hem de zevkli geçiyor. Kenger neredeyse yaşantımızın bir parçası olmuş. Gelenek haline gelmiş bizde. Tadı da çok hoş. Mardin ve Diyarbakır'dan bile Karacadağ'a gelip kenger topluyorlar" diye konuştu. 

'Kenger etten daha lezzetli'

Kengerin etten daha lezzetli olduğunu ifade eden Hatice Yıldız'ın kuzeni 26 yaşındaki Hivron Yıldız ise, "Kengerin tadı bambaşkadır. Özellikle haşlandıktan sonra yumurtayla pişirildiğinde bambaşka bir lezzet veriyor. Dahan önce Karacadağ'ın her yerinde çıkan kenger, artık belli yerlerde yetişiyor. Bilinçsiz toplama, ilaçlama ve arazilerin sulanmasıyla kenger gittikçe azalmaya başladı" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.