Kar ve soğuk kapıda!

Kar ve soğuk kapıda!

Meteoroloji Genel müdürlüğü vatandaşları günlerdir Türkiye geneli için yaptığı kar yağışı ve soğuk hava bugün başlıyor. Ülke genelinde sıcaklar 15’ye kadar derece düşecek.

Yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Kütahya, Afyonkarahisar ve Kahramanmaraş çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların; İç Anadolu'nun batı kesimleri, Kütahya ve Afyonkarahisar çevrelerinde hafif, Marmara'nın kuzeydoğusu ile Karadeniz kıyı kesiminde yer yer yoğun olmak üzere karla karışık yağmur ve kar, Güneydoğu Anadolu'nun güney ve batısında ise yağmur şeklinde olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde Marmara, İç Anadolu, Karadeniz ile Doğu Anadolu'da yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı görüleceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı kuzey ve batı kesimlerde hissedilir derecede (4-12) olmak üzere ülke genelinde azalacak. Rüzgarın, genellikle kuzey ve kuzeydoğu, güneydoğu kesimlerde güney ve doğu yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, Marmara, Ege, Batı ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Antalya ve Adana kıyı kesimlerinde kuvvetli olarak (30-70 km/s) esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Çok bulutlu, hafif kar yağışlı 1

İstanbul: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve karla karışık yağmur zamanla kar yağışlı (Yağışların akşam saatlerinden sonra etkisini arttırarak yoğun kar şeklinde olması bekleniyor.) 4

İzmir: Az bulutlu ve açık, zamanla parçalı bulutlu 12

Adana: Parçalı ve çok bulutlu 20

Antalya: Parçalı ve az bulutlu 18

Samsun: Çok bulutlu, kuvvetli karla karışık yağmur, akşam saatlerinden sonra yer yer yoğun kar yağışlı 4

Trabzon: Çok bulutlu, kuvvetli karla karışık yağmur, akşam saatlerinden sonra yer yer yoğun kar yağışlı 10

Erzurum: Parçalı zamanla çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra aralıklı kar yağışlı -1

Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra karla karışık yağmurlu 10 

Meteoroloji Genel müdürlüğü vatandaşları günlerdir Türkiye geneli için yaptığı kar yağışı ve soğuk hava bugün başlıyor. Ülke genelinde sıcaklar 15’ye kadar derece düşecek.

İSTANBUL’DA KAR BEKLENİYOR!

Yapılan son değerlendirmelere göre; bugün öğle saatlerinde karla karışık yağmur ve kar şekline dönüşeceği ve akşam saatlerinde etkisini arttırarak Cuma günü akşam saatlerine kadar yer yer yoğun (20-50 cm) kar sağanakları şeklinde devam edeceği tahmin ediliyor.

Kutupsal soğuk havanın Karadeniz üzerinden geçerken nem kazanmasıyla meydana gelen deniz etkili kar yağışlarıyla birlikte gök gürültüsü, kuvvetli rüzgar ve tipinin de görülebileceği değerlendirilmektedir.

Yoğun kar yağışı, kuvvetli rüzgar, hava sıcaklığının hissedilir derecede azalarak sıfır derecenin altına düşmesi, buzlanma ve don hadisesi sonucu başta ulaşımda aksamalar olmak üzere meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN KAR UYARISI

İstanbul Valiliği, kar yağışı ile ilgili vatandaşları uyardı. Valilikten yapılan açıklamada zorunlu haller dışında kar yağışının etkili olduğu bölgelerde özel araçlarla trafiğe çıkılmaması istendi.
İstanbul Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğü'nden alınan hava tahmin raporunda; İstanbul'da çarşamba günü öğle saatlerinden itibaren beklenen kar yağışının aynı gün akşam saatlerinden itibaren kuvvetlenerek cumartesi günü sabah saatlerine kadar aralıklarla yoğun kar sağanakları şeklinde devam edeceği tahmin edilmektedir. Kar yağışı ile birlikte rüzgarın kuzey (Kuzey ve Kuzeydoğu) yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (40-70 km/saat) şeklinde esmesi ve yer yer tipi olayı beklenmektedir. Ayrıca, sıcaklığın hissedilir derecede (8-12 derece) düşeceği tahmin edilmektedir" denildi.

Açıklamada alınması gereken tedbirler ise şöyle sıralandı:

"- Zorunlu olmadıkça vatandaşlarımızın özel araçları ile trafiğe çıkmamaları, araçları ile yola çıkan vatandaşlarımızın mutlaka kar lastiği, zincir, takoz ve çekme halatı vb. kullanmaları/bulundurmaları, araçların teknik yönden gerekli kontrollerini yaptırmaları

- Trafik kuralları, işaret ve işaretçilerine uymaları,

- Acil yardım, kurtarma, yol bakım ve müdahale araçlarının, görev mahalline en seri şekilde ulaşmaları için, sürücülerimizin emniyet şeritlerini kullanmamaları ve bu hususta hassasiyet göstermeleri, ayrıca trafiğin yoğun olduğu zamanlarda alternatif güzergahları kullanmaları, arıza hallerinde araçların sürücüler tarafından terk edilmemesi ve acil çağrı için 155 Polis İmdat, 156 Alo Jandarma, 159 Karayolları telefon numaralarını aramaları

- Elektrik kesintisi ve buna bağlı olarak oluşacak su kesintisi, ısınma ve aydınlatma gibi günlük ihtiyaçların karşılanması hususunda tedbirli ve dikkatli olmaları,

- Elektrik enerjisinin sağlıklı verilemediği hallerde oluşabilecek düzensiz voltaj durumlarında, elektrikli ev aletlerinin kontrollü bir şekilde kullanılması,

- Görevli ekiplerin çalışmalarını kolaylaştırma yönünde destekleyici anlayışla; site, apartman ve işyeri sorumlu yönetici ve sahiplerinin imkanları ölçüsünde mevcut alanlarını, giriş ve çıkış yollarını kar ve buzdan temizlemeleri,

- Ani sıcaklık düşüşlerinin yaşandığı ve olumsuz hava şartlarının hüküm sürdüğü günlerde, sağlık yetkililerinin önerdiği gibi; yaşlı, çocuk, hamile bayanlar ile kalp ve akciğer hastalığı olanların mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaması, hava koşullarına uygun giysilerin giyilmesi, zorunlu olmadıkça av, gezi, piknik amaçlı açık araziye çıkılmaması, kapalı alanlarda mangal gibi aparatların kullanılmaması, baca temizliğinin yapılması ve sobaların dikkatli yakılması can ve mal güvenliği açısından büyük önem arz etmektedir".
Valilik tarafında yapılan açıklamada ihtiyaç halinde İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün (İstanbul AFAD) 0212 455 70 00 ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı Afet Koordinasyon Merkezi'nin (AKOM) 0212 444 25 66 numaralı telefonlarının aranabileceği de ifade edildi.

DENİZLER’DE FIRTINA

Meteoroloji Genel Müdürlüğü denizlerde fırtına olacağını duyurdu. Yapılan açıklama şu şekelde:
“Batı Karadeniz'de; kuzey ve kuzeydoğu yönlerden 5 ila 7 (40-60 km/s) kuvvetinde fırtınamsı rüzgar şeklinde esmekte olan rüzgarın; bölgenin batısında bugün öğle saatlerinden itibaren etkisini artırarak 6 ila 8 (50-75 km/s) kuvvetinde fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Fırtınanın; Perşembe (31.12.2015) günü akşam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi beklenmektedir.

Marmara'da; kuzey ve kuzeydoğu yönlerden esen rüzgarın bugün öğle saatlerinden itibaren etkisini artırarak 6 ila 8 (50-75 km/s) kuvvetinde fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Fırtınanın; Perşembe (31.12.2015) günü akşam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi beklenmektedir.

Kuzey Ege'de; kuzey ve kuzeydoğu yönlerden 5 ila 7 (40-60 km/s) kuvvetinde fırtınamsı rüzgar şeklinde esmekte olan rüzgarın; bugün öğle saatlerinden itibaren etkisini artırarak 6 ila 8 (50-75 km/s) kuvvetinde fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Fırtınanın; Perşembe (31.12.2015) günü akşam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi beklenmektedir.

Güney Ege'nin kuzeyinde kuzey ve kuzeydoğudan, güneyinde kuzey ve kuzeybatıdan esen rüzgarın bugün akşam saatlerinden itibaren etkisini artırarak 6 ila 8 (50-75 km/s) kuvvetinde fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Fırtınanın; Kuzey Ege'nin kuzeyinde Perşembe (31.12.2015) günü akşam saatlerinden sonra, güneyinde Cuma (01.01.2016) günü sabah saatlerinde etkisini kaybetmesi beklenmektedir.

Batı Akdeniz'de bugün öğle saatlerinden sonra etkisini artırarak 7 ila 9 (60-90 km/s) kuvvetinde kuvvetli fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Kuvvetli fırtınanın Cuma (01.01.2016) günü akşam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi beklenmektedir”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.