'Kanser hastası tutsak Kemal Avcı tahliye edilsin'

'Kanser hastası tutsak Kemal Avcı tahliye edilsin'

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyeleri, 2012 yılından bu yana cezaevinde olan 26 yaşındaki mide kanseri hasta tutsak Kemal Avcı'nın sağlık durumuna dikkat çekerek, Avcı'ya özgürlük istedi.

İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyeleri, her hafta cezaevlerindeki hak ihlallerine ve hasta tutsakların sağlık durumuna dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdikleri "F" oturma eylemlerinin 72'nci haftasında da Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi.

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi cezaevinde bulunan hasta tutsak Kemal Avcı ve Abdullah Tetik'in durumuna dikkat çekilen eylemde, "Tecrit öldürüyor F Tipi hapishaneler kapatılsın", "Hapishanelerde ölüm istemiyoruz hasta tutuklular serbest bırakılsın" yazılı pankartlar açıldı. "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Kemal Avcı serbest bırakılsın" sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu adına Sevim Kalman yaptı.


'Ağır psikolojik sorunları olan mahkumlar F tiplerinde ölüme gönderiliyor'

10 yıldır Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde bulunan hasta tutsak Abdullah Tetik'in ağır psikolojik sorunlar yaşadığını ve tedavi gördüğünü belirten Kalman, 10 yıldır maruz kaldığı tecrit koşulları nedeniyle her geçen gün Tetik'in psikolojik sorunlarının arttığını ve Tetik'in hafta içerisinde basına "Baldırından kestiği et parçasını kaynatarak yedi" haberi ile yansıdığını söyledi. Yaşanan durumun utanç verici olduğunu belirten Kalman, "Adalet Bakanı veya herhangi bir yetkili konuda açıklama yapmadığı gibi, Abdullah Tetik'i o durumda tekrar hapishaneye götürdüler. Bacağına dikişi atılıp hapishaneye götürülen mahpus daha önce de intihar girişiminde bulunmuş, hasta bir mahpustur. Ağır psikolojik sorunları olan mahpuslar F Tipi hapishanelere daha da tecrit edilerek ölüme gönderilmektedir" diye konuştu. 

Kanser bağırsaklarına yayıldı 

2012 yılından bu yana cezaevinde olan 26 yaşındaki mide kanseri hasta tutsak Kemal Avcı'nın ise son iki ayda 15 kilo verdiğini belirten Kalman," 4 Temmuz'da ameliyat olan ve midesinin dörtte üçünün alınmasına karar verilen Kemal Avcı'nın ameliyatı 3 kez ertelendi. Ameliyatın ertelenmesi kanserin bağırsaklara kadar yayılmasına neden oldu. Bu bilindiği halde ameliyatın ertelenmesi, hasta tutsakların nasıl ölüme mahkum edildiklerinin yüzlerce örneklerinden biridir" dedi. Avcı'nın tedavisinin sağlıklı şekilde sürdürülebilmesi için acilen tahliye edilmesi gerektiğini vurgulayan Kalman, "Bir mahpusun daha cezaevinde yaşamını yitirmesine müsaade edemeyiz. Mahpuslar insandır ve tedavi olabilme hakları vardır" dedi. 

Eylem açıklamanın ardından sloganlarla son buldu. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.