Kamuran Yüksek 6 ay sonra hakim karşısına çıkacak

Kamuran Yüksek 6 ay sonra hakim karşısına çıkacak

13 Mayıs’ta tutuklanan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, ay sonra hakim karşısına çıkacak.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, 6 aylık tutukluluğun ardından yarın (7 Ekim) Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

Tutuklanma süreci

DBP Eş Genel Başkanı 10 Mayıs’ta gözaltına alınıp 13 Mayıs’ta tutuklanmıştı.

Önce Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’ne oradan da Adana F Tipi Kapalı Cezaevi’ne nakledilen Yüksek, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca “örgüte üye olma” ile suçlanmış ve hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Yüksek hakkındaki iddianamede, DBP Eş Genel Başkanı’nın parti çalışmaları kapsamında katıldığı mitingler, basın toplantısı, yürüyüş, yerel ve ulusal yayın yapan televizyon programlarındaki konuşmaları, gazete, ajanslar ve haber sitelerine verdiği demeçler “suç delili” sayılmıştı.

Savcı, Yüksek’in yaptığı açıklamalarla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı “halkı kin ve nefretle kışkırttığını” ve “halka sivil ayaklanma çağrısı” yaptığını savunmuştu.

İnceleme talebine AYM’den hala cevap yok

Dava ile ilgili konuşan Yüksek’in avukatı Mehdi Özdemir, Yüksek’in Eş Genel Başkan olarak yürüttüğü parti faaliyetleri kapsamında yaptığı basın açıklamaları ve konuşmaların suçlama konusu yapılması ve tutuklama kararına dayanak gösterilmesinin örgütlenme özgürlüğü, düşünce ve ifade hürriyeti ile birlikte özgürlük ve güvenlik hakkının ihlali olduğuna dikkat çekti.

Yüksek’in Kürt sorununun demokratik ve barış çözümü konusunda yaptığı açıklamaların suç sayılarak tutuklanma gerekçesi yapıldığını ifade eden Özdemir, bir siyasi partinin eş başkanının çözüm önerilerinde bulunması ve iktidarı eleştirmesinin normal sayılması gerektiğini vurguladı.

DBP’nin tüzüğünün 2 ve 3’üncü maddesinde demokratik özerklik yer almasına rağmen Yüksek’in bu yönde yaptığı faaliyetlerin “suç” sayıldığını dile getiren Özdemir, “Savcı iddianamede yaptığı değerlendirmede demokratik özerkliğin bölgede yaşayan halkın ve DBP’nin talebi olmadığını iddia ediyor” diye kaydetti.

Özdemir, Yüksek’in tutuklanmasının özgürlük ve güvenlik hakkı ile birlikte partinin örgütleme faaliyetinin engellendiğini vurguladı.

Yüksek’in serbest bırakılması için 4 defa mahkemeye başvurduklarını, ancak taleplerinin reddedildiğini aktaran Özdemir, Yüksek’in güvenlik ve özgürlük hakkı ile örgütlenme hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) öncelikli inceleme talebiyle yaptıkları başvuruya henüz cevap verilmediğini de ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.