'Kamulaştırma tasarısı' Meclis'ten geçti

'Kamulaştırma tasarısı' Meclis'ten geçti

Torba kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

'Torba Yasa' tasarısı Meclis'ten geçti. Tasarıda, "Zorunlu trafik sigortası, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin kamulaştırılması, Kanal İstanbul, 15 bin polis alınması ve 'terörizm' finansmanının önlenmesi" gibi konu başlıkları yer alıyor. 

Neredeyse 13 sayfalık ismi bulunan "Torba Yasa" tasarısı, muhalefetin ciddi eleştirilerine rağmen yasallaşarak Meclis'ten geçti. Tasarı ile "Kanal İstanbul" projesi de yasallaştı. İlgili kanunda "İmar planı kararıyla yapay olarak oluşturulan ve deniz araçlarıyla ulaşımın sağlandığı su geçidi" şeklindeki tanımla su yolu tanımı yapılarak, su yollarına kanuni statü kazandırılıyor. 

Kamulaştımaya ilişkin daha sonra dava da açılamayacak

Yasallaşan kanunun en önemli düzenlemesi ise "kamulaştırma" düzenlemesi oldu. 

Özellikle Sur'a ilişkin yapılan düzenlemede "kamu düzeni ve güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu yerlerde; altyapı hizmetleri yetersiz olan veya imar mevzuatına aykırı yapılaşma bulunan yapı ve altyapısı hasarlı alanlar; fen, sanat norm ve standartlara uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek, sağlık, eğitim ve ulaşım gibi kamu hizmetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla Bakanlar Kurulunca riskli alan olarak kararlaştırılabileceği" hükme bağlandı. 

Riskli alan kararına karşı Resmi Gazete'de yayım tarihinden itibaren dava açılabilecek. uygulama işlemleri üzerine ise riskli alan kararına karşı dava açılamayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.