Kalın: Türk-Rus Genelkurmayları arasında direkt hat oluşturuldu

Kalın: Türk-Rus Genelkurmayları arasında direkt hat oluşturuldu

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Kalın, ‘Bu tür hadiselerin yeniden yaşanmaması ve askeri alanlarda yakın işbirliğinin sağlanması için iki ülkenin Genelkurmayları arasında direk hat oluşturuldu” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, A Haber televizyonunda katıldığı programda açıklamalarda bulundu.

Kalın’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“Yeni bir sayfa açtık”

“Yeni bir sayfa açtık. Bu tatsız hadise hepimizi üzdü. Bu tür hadiselerin yaşanmaması için yakın iş birliği içinde olalım denildi. Dünkü görüşmede bir bölümünde Rus Genelkurmay Başkanı da vardı. Bizim Genelkurmay Başkanımız ile temas halindeler.

“(‘kırmızı hat’ olup olmadığına ilişkin soru) Askerler hangi hattan konuşuyorlar bilemiyorum direkt konuştukları, kırmızı, siyah mı… Hem Suriye konusunda hem diğer ikili ilişkiler konusunda, diğer bölgesel konularda.

“Hava sahası ve diğer konularda yakın temas içerisindeler. Genelkurmay Başkanlarının kısa süre içinde karşılıklı ziyaretlerinin olup olmayacağı dün yapılan görüşmelerde, bu henüz karara bağlanmadı. Ancak normal süreç içerisinde zannediyorum olur.

“İlk görüşme yarın olacak”

“Genelkurmay’ın ayrıca istihbaratımızın, Dışişlerinin bu konudaki mekanizmaları başladı. Hatta bu Suriye konusunda yeniden bir üçlü mekanizmanın kurulması, bizden istihbarat, asker, diplomattan oluşan bir heyetle onlardan oluşan bir heyetin hemen çalışmaya başlaması yönünde dün başkanlar talimat verdiler.

“İlk görüşme yarın olacak. Hatta bugün heyet, zannediyorum bu akşam Moskova’ya gidecek. İlk görüşmelerini de yarın yapacak. 24 Kasım’daki hadiselerin yaşanmaması açısından çok önemli hem de Suriye meselesinde bir çatışmanın durdurulması, sivil kayıpların önlenmesi noktasında büyük önem arz ediyor.

“Putin: Sizin sıkıntınız bizim de sıkıntımız olurdu”

“O gece ilk ve en net açıklamayı yapan ülkelerden biri Rusya’ydı. Putin, önemli bir şey söyledi ve ‘Açıklamayı yaptık ama bir yandan da takip ediyoruz. Sizi sıkıntıya sokacak bir durumun ortaya çıkması, bizi de sıkıntıya sokardı ama siz ne zaman ki halkı sokağa çağırdınız ve millet sizin çağrınız üzerine meydanlara çıkmaya başladı, ben, bu iş bitmiştir dedim’ dedi. Siyasi bir lider olarak, Cumhurbaşkanımıza bunu söyledi.

“Bu, önemlidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrı yapması üzerine darbecilerin bunun karşısında duramayacağının, Rus bakış açısında yer etmiş olması çok önemli. Putin’in Türkiye’yi araması Türk toplumunda da karşılık buldu ve takdirle karşılandı.

“Görüşmenin dört ayağı var”

“Orada özellikle çatışmaların durdurulması, Halep’e insani yardımların ulaştırılması, siyasi geçiş sürecinin sağlanması ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi ve özellikle PYD, YPG konusundaki pozisyonumuzun dikkate alınarak burada adımların atılması konusunda mutabık kalındı.

“Rus tarafı ile bizim Esed konusunda birtakım görüş ayrılıklarımız var. Siyasi geçiş süreci, çatışmaların durdurulması, toprak bütünlüğünün korunması konusunda hem fikiriz.

“Sadece bunun nasıl olacağı konusunda görüş ayrılıklarımız var. Tabii bu görüşülecek. Heyetlerimiz bu konuları detaylı bir şekilde konuşacaklar. Dışişleri Bakanımız mevkidaşı Lavrov ile zaten dün görüştü.”

PYD

Dünkü görüşmede, Moskova’daki PYD bürosunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuyu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ilettiğini, onların da bu konudaki hassasiyetlerin farkında olduğunu ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.