'Kadınlar yaşadıklarını anlatamıyor'

'Kadınlar yaşadıklarını anlatamıyor'

KAMER Antep Şube Temsilcisi Aynur Yıldıran, organize sanayi bölgelerinde kadınların yaşam şansı bulmakta zorlandıklarını belirtti.

ANTEP Antep 2. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalarda çalışan kadınların maruz kaldığı mobing, geçtiğimiz günlerde Gürteks İplik Fabrikası'nda çalışan Sibel Işık'ın açıklamasıyla gündeme gelmişti. Toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında ekonomide sürekli engellerle karşılaşan kadınların çalışma yaşamında maruz kaldığı mobinggi ise kadınlar, toplumun ön yargılarından dolayı dile getirmeye cesaret edemiyor.

1 Mayıs İşçi Bayramı'na sayılı günlerin kaldığı ve işçiler, maruz kaldığı sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla ülke genelinde alanlara çıkılmaya hazırlanırken, Organize Sanayi Bölgeleri'nde çalışan kadınların yaşadığı psikolojik travma ise görünür değil. Kadın Merkezi (KAMER) Antep Şube Temsilcisi Aynur Yıldıran, Organize Sanayi Bölgeleri'nde çalışan kadınların çok ciddi psikolojik travmalara maruz bırakıldığını belirtti.

Bu tür yerlerde özellikle cinsiyetçi bir sistemin yaratıldığına vurgu yapan Yıldıran, kadınların bu sistem içerisinde yaşam şansı bulamadığının altını çizdi. Kadınların şiddete dayalı bir sistem içerisinde yaşadıkları toplumsal mobbingi kimseye söyleyemediğini aktaran Yıldıran, bunun nedenlerini şu cümleler ile açıkladı: "Kadına yönelik şiddette karşı önlem alınsa dahi halen eksik olan birçok şey var. Bunu örneklerini yaşantımızda görüyoruz. Sistem gelenek ve göreneklerle kadını suçladığı için taciz ya da tecavüz olaylarında bir sürü mekanizma gelişiyor. Erkek egemen sisteminin hakim olduğu yerlerde kendilerini göremiyorlar. Sanayi bölgelerinde kendini bulamayan çok sayıda kadın bize başvurdu. Yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu korkuyla oralarda çalışmak istemiyorlar; ama öyle bir durum ki, sistem onları orada çalışmak zorunda bırakıyor."

'İşverenler ve işçiler tarafından bu psikoloji onlara yaşatılıyor'

Kadınların sanayi bölgelerinde yaşadıkları sorunların başında taciz olayının geldiğini aktaran Yıldıran, "Bunları hiçbir zaman çevrelerine açıklayamıyorlar. Dedikodu kültürü yüzünden, teşhir olacağını, suçlu görüleceğini ve yargılanacağı düşündüğü için bu durumu sineye çekiyor. Korktukları için yasal bir işlem de başlatamıyorlar. Bulundukları yer erkek egemen sistemin kalesi olduğu için hem işverenler hem de işçiler tarafında bu psikoloji, travma onlara yaşatılıyor. O kadar çok yara almışlar ki, güven sorunu yaşıyorlar. Bu şekilde yüzlerce mağdur var. Ön yargılardan dolayı daha fazla teşhir olmak istemiyorlar" diye belirtti. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.