Kadınlar komünal ekonomiyi tartıştı

Kadınlar komünal ekonomiyi tartıştı

Kongreya Jinên Azad (KJA) Mardin bileşenleri tarafından düzenlenen 1. Kadın Ekonomi Konferansı hazırlık atölyesinde demokratik, ekolojik, komünal ekonomide kadın emeğini tartışıldı.

Kongreya Jinên Azad (KJA) Mardin bileşenleri tarafından 1. Kadın Ekonomi Konferansı öncesi Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı çok amaçlı toplantı salonunda hazırlık atölyesi düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Februniye Akyol Akay, kadın akademisyenler ve sivil toplum örgütlerinden kadın yöneticiler ile çok sayıda kadının katıldığı atölyede, "Toprağımızı, suyumuzu, enerjimizi komünleştirelim, demokratik özgür yaşamı inşa edelim" yazılı pankart asıldı. 

Atölye açılış konuşmasını yapan Februniye Akyol Akay, dünyanın birçok yerinde tarihten günümüze kadar farklı kadın hareketlerinin olduğunu belirtti ve ekledi: "Ama bugüne kadar hiçbir hareket Kadın Özgürlük Hareketi iddiasında olmamıştır." 

i-1-20160222113913.jpg

Farklı kadın hareketlerinin Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesine gıpta ile baktığını söyleyen Akay, "Bunda tabi ki bugüne kadar canını feda etmiş olan, başta Seve arkadaş şahsında olmak üzere bütün kadın şehitlerimizin emeği var. Bugün bu atölyeyi gerçekleştirebiliyorsak, devletin eril zihniyeti olan sistemde biz kadın yapısı olarak özgün ve özerk bir şekilde çalışmalarımızı sürdürebiliyorsak, bunda şehitlerimizin çok büyük bir emeği var. Bize burada düşen de onların anılarını yaşatmak ve kadın mücadelesini yükseltmektir" diye konuştu. 

'Hedefimiz kadını esas yaşam alanına çıkarmaktır'

Konuşmasının devamında birçok yerde olduğu gibi Mardin'de de üretimin emeğin arka planında hep kadınların olduğunu belirten Akay, şunları söyledi: "Hep arka planda bırakılmışlardır. Oysaki esasında işin mutfağı derler ya mutfak da kadınla özdeşleştirilir. Bu içine sokulduğumuz kılıflardan bir tanesidir. Mutfakta kadın vardır ya da 'Her başarılı erkeğin arkasında kadın vardır'. Hayır o başarı neden bir erkeğe mal edilmek isteniyor. Bizim buradaki hedefimiz kadını o mutfaktan çıkarıp esas yaşam alanına, üretimin görünür kılındığı alana taşımaktır." 

Akay'ın konuşmasının ardında atölye "Emeğin Tanımı, Kadın Emeğine Yaklaşım", "Kadının Görünmeyen Emeği", "Kadının Çalışma Yaşamı, İstihdam Politikaları", "Kadın Emeğine Alternatif Yaklaşım ve Mekanizmalar" gibi konuların tartışılmasından sonra önerilerle son buldu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.