Kaçırılan Êzidî kadınlar için BM ile görüşülecek

Kaçırılan Êzidî kadınlar için BM ile görüşülecek

Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, IŞİD’in elinde bulunan Ezidî kadınları kurtarmak için mücadelesini sürdürüyor.

IŞİD tarafından kaçırılan ve işkenceye maruz bırakılan aralarında çocukların da bulunduğu 5 bin ile 7 bin arasındaki kadının kurtarılması için Zorla Alıkonulan Kadınlar için Mücadele Platformu üyeleri, uluslararası alanda çalışmalarını sürdürüyor. 

Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, IŞİD’in elinde bulunan Ezidî kadınları kurtarmak için mücadelesini sürdürüyor. IŞİD tarafından zorla alıkonularak cinsel saldırıya ve işkenceye maruz bırakılan aralarında çocukların da bulunduğu binlerce kadının kurtarılmasına dönük yürüttükleri mücadeleyi sadece çalışma olarak değerlendirmeyen platform, rejim ve sistemlerin değişmesinin mücadelesini veriyor. Kendi imkanlarıyla IŞİD elinde kaçarak kurtulmayı başaran kadınlara ulaşan platform, desteklerle kadınların fiziki ve psikolojik tedavi süreçlerini de üstleniyor. 

31 Mayıs günü platform içinde bulunan 3 kadın, Federal Kürdistan bölgesinin Süleymaniye, Duhok ve Hewler kentlerine gitti. Burada Êzidî kadınların durumuna ilişkin sivil toplum örgütleri, kadın kurumları, kadın parlamenterler ile görüşülerek IŞİD7den kaçan ailelerin bulunduğu kamplar ziyaret edilecek. 6 Haziran'a kadar Federal Kürdistan bölgesinde görüşmeler yapacak platform üyeleri, elde ettikleri verileri raporlaştıracak. İleriki aşamalarda platform Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne bu raporları sunacak.

KJA aktivisti Avukat Reyhan Yalçındağ ise 9 ve 10 Haziran'da Bosna Hersek'te Birleşmiş Milletler'in kadın departmanı (UN Woman) ve BM'nin İnsan Hakları Komiserliği ile 2 günlük bir davete katılacak ve Êzidî kadınların durumlarını aktaracak. Yalçındağ, IŞİD’in kadın ve çocuklar üzerinden yürüttüğü vahşeti değerlendirerek, yürüttükleri mücadeleyi anlattı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.