JINHA muhabiri Canözer'in duruşmasına katılım çağrısı

JINHA muhabiri Canözer'in duruşmasına katılım çağrısı

JINHA, ÖGC ve Haber Nöbeti ekibi, tutuklu JINHA muhabiri Beritan Canözer'in yarın Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmasına çağrı yaptı.

JIN Haber Ajansı, "heyecanlı" olduğu gerekçesiyle tutuklanan muhabiri Beritan Canözer'in yargılandığı dava duruşmasına katılım çağrısında bulunmak için JİNHA'da basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, "Haber Nöbeti"ne katılan gazeteciler ile Özgür Gazeteciler Cemiyeti üyeleri de katıldı. Toplantıda konuşan JIN Haber Ajansı Editörü Dilan Karamanoğlu, bölgedeki muhabirlerinin kadın olması nedeniyle birçok saldırıya maruz kaldığını hatırlatarak, "Arîn Mîrxan'ın fotoğrafını paylaştığı bahanesiyle Van muhabirimiz Vildan Atmaca tutuklandı. Van muhabirimiz Rojda Oğuz da, Vildan özgürlüğüne kavuştuktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi. Sokak ortasında muhabirlerimiz tehdit edildi. Yine arkadaşlarımız defalarca tarandı, kaldıkları ev ise kurşun ve bomba atarların hedefi olduğu için harabeye döndü" dedi. 

JINHA olarak savaşın içinde inatla barış gazeteciliğini yapmaya ısrar edeceklerini dile getiren Karamanoğlu, tüm haberleri kadın odaklı habercilik perspektifiyle sunma mücadelesi içerisinde olduklarını söyledi. 

'Arkadaşımız özgür kalana kadar mücadelemiz sürecek'

Canözer'in 24 Mayıs'ta evine giderken yanından geçen bir erkek tarafından "İpinizi çekmeye az kaldı, bekleyin" şeklinde tehdit edildiğini hatırlatan Karamanoğlu, 16 Aralık tarihinde ise Canözer'in haber takibi yaptığı sırada "heyecanlı" olduğu gerekçesiyle gözaltına alınıp tutuklandığını kaydetti. Canözer'in tutulduğu Diyarbakır Cezaevi'nden Bakırköy Cezaevi'ne sürgün edildiğini belirten Karamanoğlu, şöyle devam etti: "Heyecanlıyız ve heyecanlı olmaya devam edeceğiz. Heyecanını yitiren bir muhabir her şeyini yitirir. Bugün Beritan'ın yanında onun heyecanını devralıyoruz. Arkadaşımız özgür kalana kadar mücadelemiz sürecek ve Beritan özgür kaldığı zaman mücadelemiz kaldığı yerden devam edecek." 

Yarın görülecek davaya katılım çağrısı

Karamanoğlu son olarak muhabirleri Canözer'in yarın Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmasına başta basın çalışanları olmak üzere tüm kesimlere katılım çağrısı yaptı.

'Gazetecilik suç değildir' 

"Haber Nöbeti" adına konuşan gazeteci Kumru Başer ise, bir gazetecinin işini yaparken aynı zamanda hem basın özgürlüğünü hem de halkın haber alma hakkını da savunduğunu ifade etti. Savaş ve çatışma ortamında gerçeklerin üzeri örtülmek istenirken gazetecilerinde hedef haline geldiği bir ortamda bir dayanışma inisiyatifi başlattıklarının altını çizen Başer, bu amaçla ateş altında kalan gazetecilerin yalnız kalmaması ve yalnız yürümemesi için burada olduklarını aktardı. Haber Nöbeti'ndeki gazeteciler olarak yarın görülecek duruşmayı izleyeceklerini aktaran Başer, "Biz orada 'gazetecilik suç değildir' diyeceğiz ve Beritan'ın şahsında bütün tutuklu gazetecilere, meslektaşlarımıza özgürlük isteyeceğiz" diye belirtti. 

'32 gazeteci şu anda tutuklu'

Son olarak Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) adına konuşan Kübra Söylemez ise, 32 gazetecinin tutuklu olduğunu hatırlatarak, Canözer şahsında tüm gazetecilere özgürlük isteyeceklerini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.