Japon yetkili Tokyo 2020'de rüşvet iddiasını yalanladı

Japon yetkili Tokyo 2020'de rüşvet iddiasını yalanladı

Japon yetkililer Tokyo 2020 oyunlarının rüşvet karşılığı bu kente verildiğini iddia eden haberleri yalanladı.

Olimpiyat Oyunları'nın Tokyo'da yapılması için çalışan komitenin eski başkanı Tsunekazu Takeda oyunların adil bir yarışma ve yaptıkları çalışma sonucu kendilerine verildiğini savundu.

Takeda yaptığı yazılı açıklamada, "Haberlerde bahsedilen ödemeler Ian Tan Tong Han'ın şirketinden aldığımız danışmanlık hizmeti karşılığında yapılmış meşru bir işlemdir. Ödeme öncesi şirketle yasal bir sözleşme yapılmış ve Ernst & Young ShinNihon LLC tarafından denetlenmiştir" dedi.

Takeda sözkonusu şirketin iyi bir sicile sahip olduğunu, aldıkları hizmetten memnun kaldıklarını ve o dönem şüphe uyandıracak bir durum görmediklerini söyledi.

Komitenin hep "adil ve doğru bir çalışma yürüttüğünü" savunan Takeda ayrıca iddialar ilk dile getirildiğinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin bilgi isteğine de aynı yanıtın verildiğini belirtti.

İngiliz Guardian gazetesi, Fransız polisinin, 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmaya hak kazanan Japonya'nın başkenti Tokyo'nun yetkililerinin, oylama öncesi şüpheli bir banka hesabı üzerinden yaptıkları ödemeyi incelediklerini yazmıştı.

Diack bağlantısı

Guardian'a göre, iddia edilen 1 milyon 300 bin euroluk ödeme, rüşvet skandalı sonrası istifa eden eski Uluslararası Atletizm Federasyonu Başkanı (IAAF) Lamine Diack'ın oğlu Papa Massata Diack ile bağlantılı bir hesaba yapıldı.

Papa Massata Diack'ın Ödemenin yapıldığı hesabın ait olduğu Black Tidings şirketinin sahibi Singapurlu Ian Tang Hong Han'la bağlantılı olduğu belirtilmişti.

Gazete, "Bu gelişme, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC), 2020 Olimpiyat oyunlarını Tokyo'ya verme kararına yönelik soru işaretlerini artırabilir" yorumunda bulunmuştu.

Tokyo, 3 yıl önce yapılan 2020 oylamasında son turda İstanbul'a üstünlük sağlamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.