İzmir'de kömür yardımı tartışması

İzmir'de kömür yardımı tartışması

İzmir'de Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, dar gelirli ailelere kaymakamlıklar aracılığıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın kömür dağıtması tartışmaları da beraberinde getirdi.

Sıcaklığın güneş altında 40 dereceye kadar ulaştığı kentte, Karabağlar Kaymakamlığı yetkilileri, kömürün hep bu tarihlerde dağıtıldığını söyledi. Buna karşılık soru önergesi veren CHP Milletvekili Alaattin Yüksek ise hükümetin hem kömürü seçim rüşveti olarak dağıttığını hem de bu kömürleri 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'den aldığını öne sürdü.

İzmir'in Karabağlar İlçesi'nde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ekipleri, kentin en büyük ilçesinde daha önce isimlerini belirlediği yaklaşık 8 bin aileye kömür yardımı yapmaya başladı. Kömürler muhtarlıklarla yapılan plan doğrultusunda TIR'larla boş alanlara götürüldükten sonra buralardan da küçük kamyonetlerle belirlenen adreslere gönderildi. Her aileye de ortalama torbalar halinde pakatlenmiş 700 kilogram kömür dağıtıldığı öğrenildi.

SEÇİM RÜŞVETİ TARTIŞMALARINI GÜNDEME GETİRDİ

Ancak üzerinde 'satılamaz' ibarelerinin bulunduğu torbalardaki kömürlerin, yaz ayında ve sıcaklığın zaman zaman 40 dereceyi bulduğu günlerde dağıtılması, 10 Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, rüşvet tartışmalarını da gündeme getirdi. Kaymakamlık yetkilileri, kömürlerin her yıl bu tarihlerde dağıtılmaya başlandığını bunu da uzun yıllardır yaptıklarını dile getirdi. Kömür yardımı alan ailelerden Çetin Ağababa da üç yıldır kömür yardımı aldıklarını kışın daha az masraf ettiklerini söyledi.

YÜKSEL, SORU ÖNERGESİ VERDİ

Kömür tartışmalarının yaşandığı sırada CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel de TBMM'ye soru önergesi verdi. Yüksel, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın yanıtlaması üzerine TBMM Başkanlığı'na verdiği önergesinde, şu soruları sordu:

"2003 yılından itibaren toplam kaç ton kömür dağıtılmıştır? Yıllara ve illere göre dağılımı nedir? SYDV'lere teslim edilen toplam kömürün ne kadarı TKİ'den, ne kadarı dışardan ve hangi yöntemle satın alınmıştır? Satın alımlarda kamu zararı oluştuğu gerekçesi ile açılan soruşturma ve dava var mıdır? Kömür alımlarda hangi firmalar tercih edilmiştir? Firma tercihinde hangi kriterler dikkate alınmıştır? Bugüne kadar kaç aileye kömür yardımında bulunulmuştur? Her yıl düzenli olarak kömür yardımında bulunulan aile sayısı nedir? Dağıtılan kömürün cinsi ve kalorisi nedir? SYDV'lere gönderilen kömürlerle ilgili olarak dağıtımı yapılmadan önce analiz yaptırılmakta mıdır? Kömürlerin kalitesi Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğine uygun mudur? Bugüne kadar adı geçen yönetmeliğe uygun olmadığı için geri alınan/toplanan kömür miktarı nedir? İzmir Karabağlar'da toplam kaç ton kömür dağıtılmıştır? Her haneye kaç ton kömür verilmiştir? İçinde bulunduğumuz bu yaz aylarında kömür dağıtımına hız verilmesinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dönük bir yatırım olduğu iddiaları hakkında ne düşünülmektedir?"

Konuyla ilgili açıklama da yapan Alaattin Yüksel, yapılan işlemin seçim rüşvetinden başka izahı olmadığını dile getirerek, "AKP halkı yoksulluktan kurtarmak istemiyor. Bu tür rüşvetlerle oy alıp kendisine bağlamak için bunu yapıyor. Yazın kömür dağıtır. Kışın köylerde buzdolabı dağıtır. Bunları hep seçim dönemlerinden önce yoğunlaştırdı. Biz bu senaryoyu referandum öncesi gördük. AKP yoksul vatandaşın oyuna ipotek altına almaya çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi aba altından sopa gösteriyorlar. Hiç umutlanmasınlar. Bundan önce olduğu gibi İzmirliler bu oyuna gelmez. Biz parti olarak aile sigortası uygumlası getireceğiz. O zaman bunlara gerek kalmayacak" dedi.

Kömürlerin 301 işçinin hayatını kaybettiği ocağı işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'den alındığı yönünde de ellerinde bilgi bulunduğunu söyleyen Alaattin Yüksel, "TKİ bu firmadan yüklü miktarda kömür almıştı şimdi bunları dağıtıyormuş. Bunlar, sorularımıza cevap verirlerse ortaya çıkacak. Yani kendi adamlarından kömür alıp zenginleştiriyorlar ardından da bu kömürleri yine oy için vatandaşa dağıtyorlar. Bu kömürlere uzun zamandır torbalar içerisinde Soma'da bekletilmiş, bundan dolayı da yanma kalitesi azalır, kirlilik seviyesi yükselirmiş. Yani bu kalitesiz kömür dağıtılıyor" dedi.DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.