'İstihdam garantili işgücü yetiştirme kursları' balonu patladı

'İstihdam garantili işgücü yetiştirme kursları' balonu patladı

AKP'nin "İstihdam Garantili İşgücü Yetiştirme Kursları" diye tanıttığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı İŞKUR Genel Müdürlüğünce başlatılan Meslek Edindirme ve Yetiştirme Kursları'nın gerçekte kursiyerlerini kağıt üzerinde şirketlerde çalışı

ANKARA - Kurslara katılan kursiyer Ayşe Kızkapan, kurslar sonucu işe yerleştirilmediğini ancak İŞKUR tarafından Sinop'ta çalışıyormuş gibi 1 ay sigortasının yapıldığını kaydetti.

KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan Meslek Edindirme ve Yetiştirme Kurslarına ilişkin sendika genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Çınar'ın yanı sıra KESK MYK üyeleri de katıldı. AKP hükümetinin iktidara geldiği günden itibaren çıkardığı yasaların "rant ve talana" dönüştüğünü belirten Çınar, "İşsizlerin umutları da işsizlik fonu gibi yağma ediliyor" dedi. Çınar, işsizliği azaltmak amacıyla kurulan ve hükümet tarafından "İstihdam Garantili İşgücü Yetiştirme Kursları" olarak tanıtılan kursların işsizlik fonu talanı anlamına geldiğini vurgulayarak, "Kursların denetimden uzak olması, işsiz olan milyonlarca emekçinin umutlarının sömürülmesi ve işsizlik fonu birikiminin yeni bir yağması anlamı taşımaktadır. Kurs düzenlemek için yetki alan özel kurs birimlerinin hangi ölçütlere göre seçildikleri açık olmamakla birlikte yapılan eğitim faaliyetinin de denetimden uzak olduğu görülmektedir" dedi.

Çınar, İŞKUR kayıtlarına göre 2010 yılında 11 bin 821 kurs açıldığının bu kurslara toplam 211 bin 627 kursiyer katıldığını bu kurslardan bin 916 tanesinin istihdam garantili açıldığını ve 42 bin 447 kursiyerin katıldığını kaydetti. Mevzuata göre 42 bin 447 kursiyerin en az yüzde 20'sinin kurs veren şirket tarafından istihdamlarının garanti edilmesi taahhüdünü verdiğini belirten Çınar, bu taahhütlerin tutulmadığını ve kursiyerlerin istihdamının olmadığını kaydetti.

'Fon amacı dışında kullanılıyor'

Devletin genel bütçeden yapması gereken harcamaları işsizlik fonundan karşıladığının altını çizen Çınar, "2010 yılı sonu itibari ile işsizlik fonunda biriken toplam 60,6 milyar TL iken buradan işsizlik fonu için kullanılan toplam miktar ise yaklaşık 3,8 Milyar TL'dir. Yani işsizlik fonu amacı dışında kullanılmakta ve talan edilmektedir" dedi.

'Hayatımda Sinop'a gitmedim ama orda çalışmış görünüyorum'

Çınar'ın ardından İŞKUR'un düzenlediği kurslara katılan ve başarılı olarak sertifika alan Ayşe Kızkapan ise yaşadıklarını anlattı. Kızkapan Ankara'da yönetici asistanlığı kursuna katıldığını ve 3 aylık eğitim sonrasında sertifikasını aldığını belirterek, "Biz kursa başlarken istihdam garantili başladık. Ancak kurs bittikten sonra bizi istihdam etmediler. İŞKUR'u aradığım zaman bana 'Malesef sizi işe sokamıyoruz' dediler. Ardından da 1 aylık sigorta yapacaklarını söylediler. Daha sonra ben bir baktım beni Sinop'ta sigorta yapmışlar 1 ay çalışmış göstermişler" dedi. Hayatında hiç Sinop'a gitmediğinin altını çizen Kızkapan, kağıt üzerinde kurulan ve kendisinin çalıştığını gösterildiği şirketi araştırdığında ise karşısına AKP'ye yakın bir ismin çıktığını kaydetti. Kızkapan, bu durum ile karşılaşanın sadece kendisi olmadığını vurgulayarak, "Biz 80 kişi kursa katıldık hiç birinde istihdam olmadı. Bir arkadaşım bilgsayar programlığı kursunu bitirdi ancak onu da Sinop'ta inşaat kalfası olarak gösterip 1 ay sigorta yapmışlar. İnanılacak gibi değil. Devletten teşvik alan bu şirketler sahte işleri ile insanları kandırıyorlar" dedi.

Kızkapan, yasal işlemeleri başlattığını ve savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu belirtirken KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar'da KESK olarak bütün yollara başvuracaklarını belirtti. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum