İstanbul’da 'Dengbêj Gecesi' düzenlenecek

İstanbul’da 'Dengbêj Gecesi' düzenlenecek

HEDEP ve Seyme Organizasyon, 9 Kasım’da Avcılar’da bulunan Barış Manço Kültür Merkezi’nde “Dengbêj Gecesi” düzenleyecek.

Seyme Organizasyon ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Avcılar İlçe Örgütü’nün organizasyonuyla “Şevbuhêrka Dengbêjan (Dengbejlik Gecesi)” etkinliği, 9 Kasım’da Avcılar’da bulunan Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Etkinliğe, Dengbêj Xalide, Evîn Sindî, Mihemedê Serhedî katılarak, stranlarını seslendirecek. 

Etkinliğe dair konuşan HEDEP Avcılar İlçe Kültür Komisyonu üyesi avukat Emrullah İris, Kürt kültürünün giderek yok edilmeye çalışıldığını belirterek, buna karşın bu tür etkinlikleri yapıp Kürt kültürünü korumaya çalıştıklarının altını çizdi.

‘KÜRTLER DEĞERLERİ İÇİN ÇABALAMALI’

Kürt kültürünün son dönemlerde bir kıskaçta olduğunu ve Kürtlerin renklerinin, konserlerinin ve tiyatrolarının yasaklandığını hatırlatan İris, “Denbêjlik gibi kültürel bir mirası Kürt gençleri yeterince önemli görmüyor ve gençler ilkelmiş gibi yaklaşılıyor. Halbuki başka milletlerde buna benzer, bunun kadar değerli şeylerin olmadığını görüyoruz. Aslında biz dengbêjliğe halkımızın yeterince önem göstermesi için çabalıyoruz diyebilirim. Ayrıca sömürgeciler bize kendi kültürümüzün bir alternatifini üretiyor. Mesela TRT Kurdi kanalını ürettiler ve orada bizim kültürümüzün içini boşalttılar. Oysa bizim kültürümüz en az diğer uluslar kadar önemli değerlere sahiptir” ifadelerini kullandı. 

İris, Kürtlerin değerlerini korumak için çabalaması gerektiğini sözlerine ekleyerek, özellikle tüm gençlere 9 Kasım’daki etkinliğe katılma çağrısı yaptı. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.