İslam zirvesinde İran teröre destek vermekten kınandı

İslam zirvesinde İran teröre destek vermekten kınandı

İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesinin sonuç bildirisinde, İran ‘terörizme destek olmaya devam etmek’le suçlanıp kınandı.

İİT, İran’ı Suriye ve Yemen’in de dahil olduğu bölge ülkelerin içişlerine karışmakla da suçladı.

Reuters’ın haberine göre İstanbul’da 13’üncüsü düzenlenen ve bu yıl Türkiye’nin dönem başkanlığını üstlendiği İİT’nin zirve bildirisine, teşkilatın 57 üye ülkesinden İran’ın kınanması damgasını vurdu.

Bildiride, teşkilatın İran’ın bölge ülkeleri ve Bahreyn, Yemen, Suriye ve Somali’nin içişlerine karışması ve terörizme destek olmasından rahatsızlık duyulduğu belirtildi.

Suudi Arabistan’a destek

Hürriyet’in haberine göre ise İran’a bir ‘uyarı’ da Suudi Arabistan’da ‘terör’ suçuyla yargılanan ve aralarında ülkenin önde gelen Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasına verdiği tepki nedeniyle geldi.

Sonuç bildirgesinde, İran’ın Suudi Arabistan’da terör suçlarının faillerinin idamına dair mahkeme kararı hakkındaki açıklamalarının‘kışkırtıcı’ olduğu savunuldu.

47 kişinin idamı sonrası, İran Dışişleri Bakanlık Sözcüsü Hüseyin Cabir Ensari, “Bedelini ödemek zorunda kalacaklar’ dediği Suudi Arabistan’ıteröre destek vermekle suçlamıştı. Ayrıca Meşhet ilindeki Suudi Arabistan konsolosluğu da ateşe verilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.