IŞİD'ten Musul operasyonu için karşı hamle

IŞİD'ten Musul operasyonu için karşı hamle

Musul'un IŞİD'ten kurtarılmasına yönelik operasyonun ilk aşaması olarak ABD ve Fransa topçu birliklerinin IŞİD mevzilerini hedef almasının ardından, IŞİD'lilerin de Musul'da ham petrolü ateşe verdikleri belirtildi.

Musul savaşına hazırlanan IŞİD, kentteki hapisanelerde tuttuğu örgüt üyelerini savaştırmak üzere sebrbest bırakırken, hendeklere doldurduğu hem petrolü de ateşe verdi. ABD medyasına konuşan bazı Musul sakinleri, IŞİD’in, yaralı örgüt mensuplarını Suriye’nin Rakka kentine göndermeye karar verdiğini söyledi.

Savaştırmak için serbest bırakıyorlar

Musullu bir kişi, IŞİD’in, daha önce sigara içme, sakal kesme, yasaklı kıyafetleri giyme gibi suçlardan tutukladığı onlarca örgüt üyesini savaştırmak üzere serbest bıraktığını anlattı.

İki ay boyunca IŞİD’in hapisanesinde kalan şahıs, “Örgüt üyeleri Musul’da bir tünel ağı kurmuş ve devamlı bu tüneller üzerinde çalışıyorlar. Tüneller, bir motosikletin geçebileceği genişlikte yapılmış. Bu şekilde köylerden Musul’a geçişler kolaylaştırılacak” dedi.

Sadece doğuda 12 tünel var

Rudaw'ın haberine göre, kentin doğu yönünde 12 tünel kazan IŞİD, operasyona katılacak güçlerin ilerleyişini yavaşlatmak ve kendi unsurlarını burada gizlemeyi planlıyor. Halk ise oldukça geniş kazılan bu tünellerde çalışmak zorunda.

Operasyon hazırlıklarını tamamlayan Peşmerge Güçleri, Irak Ordusu ve koalisyon kuvvetleri sıfır saatini bekliyor. 30 bin silahlı güç, peşmergeyle beraber operasyona katılıyor.

Ham petrol yakılmaya başlandı

Musul çevresinde kazılan hendeklere doldurulan ham petrolü ateşe vermeye başlayan IŞİD’liler, bu şekilde savaş uçaklarının görüş alanını kapatmayı amaçlıyor. Yoğun duman başta Hewler olmak üzere Federal Kürdistan Bölgesi’nin birçok kentine ulaştı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.