IŞİD'lilerin Türkiye'ye girmesi kolay mı?

IŞİD'lilerin Türkiye'ye girmesi kolay mı?

Artık IŞİD bölgelerinden ne Türkiye'ye ne de Halep'e gidilmediğini ama Tel Abyad Kürtlerin eline geçmeden önce bu seyahatlerin yapıldığını belirtti.

26 Ekim 2015’te “Şu IŞİD taksilerini araştırmaya ne dersiniz?” (detaylı okumak isteyenler için http://goo.gl/BNV53Y ) başlıklı bir yazı yazmış, Türk emniyetinin ya da YPG’nin yakaladığı IŞİD’li Türklerin verdiği ifadeler doğrultusunda Suriye-Türkiye ‘seyahatleri’ için hangi yolların izlendiğine dikkat çekmiştim. O gün de belirttiğim gibi özellikle Kilis Elbeyli’deki taksi durakları bu iş için kullanılan yöntemlerin başında geliyordu.

Geçtiğimiz hafta  Guardian gazetesi eline geçen belgeler ışığında “IŞİD Türkiye-Suriye sınırında sofistike bir göç operasyonu izliyor (Isis ran sophisticated immigration operation on Turkey-Syria border)" başlıklı bir haber yayınladı.

Haberin merkezinde Tel Abyad’ı ele geçiren YPG’lilerin bulduğu belgeler vardı.

Belgelerin gerçekten IŞİD’e ait olmadığını teyid eden kişi konunun uzmanı akademisyen Aymenn Cevat Al-Tamimi.

Ne var belgelerde?

Aralık 2014- Mart 2015 tarihleri arasında otobüslerle çeşitli kişilerin Tel Abyad-Türkiye arasında gidip geldiğini, sözkonusu kişilerin isimlerinin yazıldığı, aynı kağıtların bir de “IŞİD Hicret Komitesi” mührü taşıdığı görülüyor. (Belgelerin orijinalleri de yayınlandı.)

Guardian, Tel Abyad’ın Kürt güçlerinin eline geçmesinin hemen ardından sınırın kapatıldığını, artık giriş çıkışın eskisi gibi kolay olmadığını yazıyor.

**

Guardian için belgelerin sahihliğini teyid eden Aymenn Al-Tamimi, 11 Ocak’ta başka bilgileri de içeren bir makale yazdı. Ona göre IŞİD-Türkiye arasındaki ‘gel-git’in detayları ve IŞİD’in çalışma şekli şöyle:

-IŞİD’in hakim olduğu bölgelere gelmek isteyenlere izin verme görevi Hicret Komitesi’nde. Bu komite seyahat edecek parası olmayanların ücretini de karşılayabiliyor, eğer sözkonusu kişinin IŞİD yönetiminden bir ‘tanıdığı’ var ise…

-IŞİD’in kontrolü dışındaki bölgelere gitmek isteyenlerin başvurdukları mercii ise Divan Al-Hisba. Giriş çıkış izinlerini buradan alınıyor.

-YPG’nin ele geçirdiği bu belgelerde IŞİD’in damgasının dışında bir de özel seyahat şirketinin mührü bulunuyor. Bu da şartlardan biri. Bu şirketlerden bazılarının Türkiye’yle ilişkisi varmış gibi görünüyor. Al-Tamimi bunu şöyle açıklıyor: “Belgelerde Türkiye ile ilgiliymiş gibi görünmesi ya da ‘Şu şirket Türkiye’ye seyahatleri yönetiyor’, ‘Ankara Ofisi’ gibi ifadeler içermesi bunları Türk şirketleri olduğunu göstermiyor. Yahut o şirketlerin Ankara’da bir ofisi olduğunu da. Türkiye’ye seyahat düzenlediği belirtilen Al-Ala şirketini aradım. Belirtilen telefon numarasının kodu da Türkiye koduydu fakat şirketin ana yetkilisi olan bu kişi aslında Rakka’da bulunuyordu. Ona IŞİD bölgelerinden Türkiye’ye gidiş geliş olup olmadığını sordum. Artık IŞİD bölgelerinden ne Türkiye’ye ne de Halep’e gidilmediğini ama Tel Abyad Kürtlerin eline geçmeden önce bu seyahatlerin yapıldığını belirtti.”

**

Al-Tamimi sınırdaki değişimi şöyle yorumluyor: “Türkiye’nin, Tel Abyad IŞİD’in elindeyken uyguladığı politikanın, Tel Abyad YPG’nin eline geçtikten sonra uyguladığı politikadan farklı olduğu aşikar. 2013’ten 2015’in başına kadar IŞİD’in sınırdaki hareketleriyle ilgili Türkiye’nin ihmalkar davrandığı aşikar. Bu Kürtlerin kontrolü ele geçirmesiyle değişti. Çünkü Türkiye, Kürt milliyetçiliğini IŞİD’den daha tehlikeli görüyordu. IŞİD de bunun karşılığında Türkiye topraklarında büyük can kaybı yaratacak eylemlerden kaçınıyordu.”

Bu noktada araya girip şu iki noktayı hatırlatmak isterim:

Evet, Diyarbakır, Suruç ve Ankara katliamlarında bir çok vatandaşımızı kaybettik ama IŞİD mantığına göre tüm bu hedefler ‘Kürt hedefleriydi.’

İkinci nokta da, IŞİD’in bu eylemleri hala üstlenmemiş olmasıdır.

Dolayısıyla aslında IŞİD Türkiye topraklarında büyük eylem yaptı ama Türkiye’nin sınırdaki ‘ihmalkarlığına’ son verecek cinsten değildi.

Bilmem anlatabildim mi?

Al-Tamimi makalesinde, Türkiye-IŞİD gel-gitleriyle ilgili bir de şunu ifade ediyor: “IŞİD’in hakim olduğu bölge ile Türkiye arasındaki resmi sınır olan Halep şu anda kapalı. Ama Elbeyli denilen yerde hala bir sınır hareketliliği olduğu söylenebilir.”

Evet, Elbeyli! Dönüyoruz benim Ekim 2015’te yazdığım ‘IŞİD taksileri’ yazıma.

Ve bu durumda bir kez daha soruyoruz: Kilis Elbeyli’deki bu IŞİD taksileriyle ilgili bir şey yapmayı düşünür müsünüz?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.