IŞİD davasında avukatlar çekildi

IŞİD davasında avukatlar çekildi

IŞİD üyesi olmakla suçlanan ve mahkemede ifade vermeyen üç sanığın avukatı davadan çekildiklerini belirterek salonu terk etti. Sanıklardan Benjamin Xu “Benim avukatım Allah'tır” demişti.

Niğde’nin Ulukışla ilçesinde bir polis, bir astsubay ve şoförü öldüren, radikal İslamcı örgüt IŞİD’e üye olmakla suçlanan dördü tutuklu 11 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması Niğde Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Ankara’da tutuklu bulunan sanıklar Almanya vatandaşı Benjamin Xu, İsviçre vatandaşı Çendrim Ramadani ile Makedonya vatandaşı Muhammed Zakiri telekonferansla yapılan bağlantıda sorulan soruları cevaplamadı. IŞİD üyelerine yardım ettiği iddia edilen, Niğde’de tutuklu bulunan Fuat Mösimov ise telekonferans ile hakimin sorduğu sorulara cevap verdi.

Duruşmaya, 20 Mart 2014’teki saldırıda öldürülen Astsubay Adil Kozanoğlu'nun ailesi ve saldırıda ölen kamyon şoförü Turan Yaşar'ın ailesi katıldı.

“Benim avukatım Allah’tır”

Tutuklu sanıklar yine mahkemeye getirilmeyerek savunmaları Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden alındı.

İlk duruşmada mahkeme başkanının avukat isteyip istemediği sorusuna “Benim avukatım Allah'tır” diye cevap vererek avukat istemediğini belirten Benjamin Xu ile sessiz kalan Çendrim Ramadani ve Muhammed Zakiri'ye mahkemenin talebi üzerine Niğde Barosu tarafından atanan avukatlar Hürriyet Toker, Nail Gündüz ve Murat Turan davadan çekildiklerini belirterek salonu terk etti. Baronun görevlendirdiği üç avukat da davadan çekilince sanıkların avukatı kalmadı.

Üç sanık da mahkeme başkanının yönelttiği tüm soruları yanıtsız bıraktı ve duruşma boyunca hiç konuşmadılar.

Öldürülen kamyon şoförü Turan Yaşar’ın ailesinin avukatı Ali Çil, sanıklardan Fuad Mösimov’un görüntüsünün ekranda net olmasına karşın IŞİD üyesi olmakla suçlanan sanıkların görüntülerinin flu olduğunu belirtti, "Canilerin onlar olup olmadığını tespit edemediğimizden mahkemeye getirilmesini istiyoruz" dedi.

Sanık Fuad Mösimov ise kendisini hiçbir avukatın savunmak istemediğini belirterek savunmasını kendisinin yapacağını söyledi. Mösimov, “Ben Cündüş Şam İslam Örgütü'ne üye değilim. Azerbeycan'da bulunan Azarbeycan Cündüş Şam Örgütü'ne bağlıyım, onunla karıştırılıyor. Cündüş Şam, kimseye bağlı olmayan, aileleriyle, hanımlarıyla yaşayan, İslam'ı anlatan ve savaşlara katılmayan bir örgüttür” dedi.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, dosya üzerinde yeniden inceleme yapılmasına ve duruşmanın 17 Haziran'a bırakılmasına karar verdi.

Ne olmuştu?

Niğde Ulukışla’da 20 Mart 2014'te yol kontrolü sırasında Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu ile polis memuru Adem Çoban'ı öldürüp yedi asker ve yolcu otobüsündeki bir kişiyi de yaraladıktan sonra gasp ettikleri kamyonun şoförü Turan Yaşar'ı da öldürerek kaçan Benjamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri yakalanarak tutuklandı.

Sanıklar hakkında “Anayasayı ihlal, 6136 sayılı yasaya muhalefet, kamu görevlisini kasten öldürme, yakalanmamak amacıyla kasten öldürme, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kamu görevlisini kasten öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurmak, nitelikli yağma ve kasten yaralama” suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor.

Niğde'de cezaevinde bulunan tutuklu sanıklardan Fuad Mösimov, “silahlı örgüte üye olmak ve resmi belgede sahtecilik”, hakkında yakalama kararı çıkartılan ve 52 kişinin hayatını kaybettiği Reyhanlı patlaması davasında adı geçen Heysem Topalca ile İsmayılov Qosqar “silahlı örgüte üye olmak”, Türkiyeli sanıklar M.A, K.Ö, H.Y, K.Y. ve A.Y. de örgüte yardım etmekle suçlanıyor.

Davanın güvenlik gerekçesiyle başka ile nakledilmesi için dosyayı Adalet Bakanlığı'na gönderen Niğde Ağır Ceza Mahkemesi, Bakanlıktan gelen ret cevabı üzerine bugün davanın ikinci duruşmasını yaptı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.