İran'a kitlesel protesto

İran'a kitlesel protesto

İran'da 4'ü Kürt 5 kişinin idam edilmesi, Van, Hakkari, Diyarbakır, Mersin, Başkale, Lice ve Çaldıran'da binlerce kişi tarafından protesto edildi.

haberinvideo.gif

Binlerce kişi Esendere Sınır Kapısı'na yürürken, sınırın her iki tarafından yoğun güvenlik önlemleri alındı. Bir grup, kapıdaki İran görevlilerini taşlarken, sınır kapısında yapılan açıklamada, "Suriye, Türkiye ve İran'ın Kürt halkı üzerinde bir katliam uyguladığı" kaydedildi.

42650

HAKKARİ

Hakkari'de sabah saatlerinde Hakkari, Yüksekova, Şemdinli, Çukurca'da bir araya gelen binlerce kişi, araçlarla Esendere Beldesi'ne doğru hareket etti. Aralarında belediye başkanları sivil toplum örgütü temsilcilerinde bulunduğu binlerce kişi ilk olarak Esendere Beldesi'nde BDP ilçe binası önünde bir araya geldi. Üzerinde idam edilenlerin fotoğrafların bulunduğu, Kürtçe Türkçe "Özgür ve demokratik bir yaşam için ne idam ne savaş ne operasyon, yeter artık bu zülüm", pankart ile "Kahrolsun İran", "Dünya bu zulme seyirci kaldı", "Kürtleri idam politikasıyla sindiremeseniz" yazılı dövizler açıldı. Farsça yazılı dövizlerin de açıldığı açıklama sırasında sınırın İran tarafından Pastarlar yoğun güvenlik önlemi aldı. Türkiye tarafından da yüzlerce asker sınıra yığıldı. Ellerinde PKK bayrakları bulunan gençler ise, dağlık kesimde yürüyüş yaparak idamları sloganlarla kınadı. PKK ve Demokratik Konfedaralizm bayrakları da açılırken, kitlenin toplanmasından sonra İran sınırına kadar yürüyüş düzenlendi. Kortej halinde yapılan yürüyüşte Hakkari, Yüksekova, Esendere, Şemdinli belediye başkanları ile sivil toplum örgütü temsilcileri, önde yer alırken, yürüyüşte sık sık "İdam insanlık suçudur", "intikam", "PJAK İntikam", "Bijî Serok Apo", "Kahrolsun İran devleti", "İdamlarla Kürt halkı susturulamaz", sloganları atıldı.

Kitle İran tarafına geçmek istedi

42652Yapılan yürüyüşten sonra sınırda bulunan Gümrük önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklama sırasında Gümrük içinde İran ve Türkiye tarafından alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş sırasında kitle gümrüğü aşarak sınırı geçmek istedi. Kısa süreli yaşanan gerginlikten sonra Eski Parlamenter Esat Canan, Hakkari BDP İl Başkanı Mehmet Sıddık Akış, Esendere Belediye Başkanı Hurşit Altekin'nden oluşan heyet, gümrüğe giderek yetkilerle görüşmek istedi. Görüşmede heyet, İran tarafına geçmek istediklerini söyledi. Ancak talep kabul edilmedi. Talebin kabul edilmemesi üzerin kitle kapıyı zorla açarak İran Gümrük Kapısı'na kadar gitti. Burada BDP yöneticileri araya girerek kitlenin sınırı geçmesine izin vermedi. Bunun üzerine kitle İran tarafından bulunan gümrük yetkililerini kısa süreli taşlamaya başladı. Kitlenin büyük bölümü olayı kınamak amacıyla siyahlar giyerken, yürüyüş boyunca İran'ı kınayan sloganlar atıldı.

Posterler tel örgülere asıldı

Gümrük kapısı önünde ilk olarak açıklama yapan BDP İl Başkanı Mehmet Sıddık Akış, Suriye, Türkiye ve İran'ın Kürt halkı üzerinde bir ittifak yaparak, Kürt halkı üzerinde bir katliam uyguladığını söyledi. Bu katliamın son halkasının İran'da idam edilen Kürt gençleri olduğunu da belirten Akış, Kürt halkının idam ve baskılarla bitirilemeyeceğini dile getirdi. Akış, "Gün gelecek İran bu vahşi olayın hesabını verecektir. Bizler bu idamı kınıyor ve kendisine insanım diyen herkesi katlim karşısında sesini yükseltmeye çağırıyoruz" dedi.
MEYA-DER Hakkari Şube Başkanı Mikail Atan, İran'da yaşanan vahşet öncesi İran yetkililerin Ankara'da gizli görüşmelerin yaptığını belirterek, yapılan görüşmeler sonrasında idamların yaşandığını dile getirdi.

Yapılan açıklamalardan sonra idam edilen Kürt gençlerin posterleri, İran sınırında bulunan tel görgülere asıldı. Açıklamadan sonra yapılan 5 dakikalık oturma eyleminden sonra kitle yürüyüş halinde tekrar BDP ilçe binası önüne kadar yürüdükten sonra araçlarla geldikleri yönü dağıldı.

haberinfotolari.gif

VAN

Van BDP il binasının önünde bir araya gelen ve aralarında Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan, Van BDP İl Başkanı Cüneyt Caniş, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcilerin de bulunduğu bini aşkın kişi, Sanat Sokağı'na kadar yürüyüş düzenledi. Ellerinde "Cellat Ahmedi Nejat", "Darağacı bir gün size de kurulur", "İran idam Cumhuriyeti", "İdamların öcü alınacak" dövizlerini taşıyan kitle, sık sık "PKK intikam", "Şehît namirin" "Kahrolsun İran", "Katil İran" sloganları attı. Burada basın açıklaması yapan BDP Van İl Başkanı Cüneyt Caniş, İran İslam Cumhuriyeti'nin artık bir "İdam Cumhuriyeti" olduğunu belirterek, yapılan idamları kınadı. İran'da Kürt'lere karşı geliştirilen imhanın Ortadoğu'daki üçlü ittifakın Türkiye, İran ve Suriye devletlerinin ortak bir politikası olduğunu da belirten Canış, yaşanan vahşete sesiz kalan Avrupa ülkelerine de tepki gösterdi. Yapılan açıklamadan sonra kitle idamları kınamak amacıyla Sanat Sokağı'nda 5 dakika oturma eylemi yaptı.

BAŞKALE

Van'ın Başkale İlçesi'nde BDP ilçe binası önünde İran'da yaşanan idamlar kitlesel olarak protesto edildi. BDP ve belediye yetkililerinde katıldığı açıklamada, sık sık İran'ı kınayan sloganlar atıldı. Grup adına açıklama yapan Nurettin Güler, İran'ın Kürt halkı üzerinde büyük bir baskı uyguladığını belirterek, İran'da yaşananların tamamen bir vahşet olduğunu vurguladı. Kürt halkının insanlık dışı uygulamaya sesiz kalmayacağını da belirten Güler, "İran rejimi bu barbarca uygulamaları ile Kürt sorununu şiddetle, devlet terörü ile bastırma yönündeki uluslar arası konseptin, kirli politikaların içinde yer aldığını bir kez daha göstermiştir" dedi.

ÇALDIRNAN

BDP Çaldıran İlçe Örgütü önünde toplanarak basın açıklaması yapan bir grup, İran'daki idamları kınadı. Açıklamada sık sık, "Katil İran", "Sonun Saddam'ın sonu olacak", "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı. "Katil sonun Saddam'ın sonu gibi olacak Ahmedi Celad" yazılı pankartın taşınması dikkat çekti. BDP İlçe Başkanı Metin Adugit, İran'ın insanlık dışı uygulamalarına bütün dünyanın sesiz kaldığını ifade ederek, ölümlere karşı herkesi sesini yükseltemeye davet etti.

DİYARBAKIR

Amed Kent Kadın Meclisi, geçtiğimiz günlerde İran'da 4'ü Kürt 5 kişinin idam edilmesini düzenlediği basın açıklamasıyla kınadı. BDP Diyarbakır il binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. "Özgürlüğün temsilcilerini boğamazsınız", "Katil İran münafık AKP", "Kanlı elleriniz sizi de boğacak" ve "Tarih yargılayanları bir gün mutlaka yargılayacaktır" dövizlerinin taşındığı açıklamada, "Faşist İran", "Şehît namirın" ve "Katil İran hesap verecek" sloganları atıldı. Açıklama yapan Amed Kent Kadın Meclisi Sözcüsü Fidan Gençer, bütün coğrafyalarda Kürtlere karşı katliam politikalarının çok yönlü bir biçimde devreye sokulduğunu ifade etti. İslamiyet'in arkasına sığınan İran'ın özünde İslamiyet ile düşmanlık yaptığını kaydeden Gençer, "Kerbela, zalimlerin İslamiyet'in arkasına sığınarak, mazlumun yanında duran gerçek Müslümanların katledilmesi olayıdır. Şimdi ise Doğu Kürdistan bir Kerbeladır" diye konuştu.

'Gül ve Muttaki görüşmesi sonrası gerçekleşti'

Kürtlerin bulunduğu her coğrafyada yıllardır mücadele yürüttüğüne dikkat çeken Gençer, şunları kaydetti: "Halkların kardeşliğini esas alan bu mücadeleye egemen devletler tarafından tasfiye ve imha politikaları ile cevap vermektedir. Bu beyhude bir çabadır. Daha fazla acı yaşanmadan barışın gerçekleşmesi mücadelesini Kürt halkı büyük bir direniş ile geliştirmektedir." İran, Suriye ve Türkiye'ye seslenen Gençer, "Son idamların Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İran Dış İlişkiler Başkanı Muttaki görüşmesi sonucu geliştiğini biliyoruz. Kürt halkına düşmanlık kaybetme nedeniniz olacaktır" dedi.

Diyarbakır Demokrasi Platformu idamları kınadı

AZC Plaza önünde bir araya gelen Diyarbakır Demokrasi Platformu üyesi bir grup ise, aynı amaçla açıklama yaptı. Demokrasi Platformu adına konuşan Samet Uçaman, İran Dış İşleri Bakanı Muttaki'nin Türkiye'ye yaptığı ziyaretin üzerinden 36 saat geçmeden 5 kişinin idam edilmesinin Ortadoğu'da Kürtlerin yaşadıkları bölgelerde çatışmalı ortamın yoğunlaşacağını yönünde kaygılarını arttırdığını kaydetti. İran devletinin uyguladığı özellikle Kürtlere karşı artan idam cezasını ve insanlık dışı muameleleri Ortadoğu ve dünyada, insan hakları savunuculuğunu yaptığını ancak İran'da yaşanan idamların ve insanlık dışı uygulamalara karşı körleri ve sağırları oynadığını kaydeden Uçaman, "Hakkında idam cezası verilenlerin infazları derhal durdurulmalı. İnsanlık suçu olan idam cezası kaldırılmalı" dedi.

LİCE

BDP Lice İlçe Örgütü, İran devletinin Kürt tutsakları idam etmesini kınamak amacıyla ilçe binası önünde kitlesel basın açıklaması yaptı. "Katil İran, İşbirlikçi AKP", "Şehit Namırın" ve "Baskılar Bizi Yıldıramaz" sloganlarının atıldığı açıklamada, İran devleti tarafından idam edilen Kürt tutsakların fotoğrafları taşındı. Açıklamayı okuyan BDP Lice İlçe Yöneticisi Gülistan İncekara, İran'da idamla yargılanan tutuklulara hiçbir savunma hakkı verilmediğine dikkat çekerek, "Gerçekleşen göstermelik duruşmalarda, tutsaklara idam cezası verilmekte" dedi. Açıklamadan sonra kitle "Şehit Namırın" sloganını atarak dağıldı.

MERSİN

Mersin BDP İl Örgütü, İran'daki idamlara ilişkin il binasında basın açıklaması yaptı. BDP'li yönetici ve üyelerinin katıldığı açıklamada "Şehit namirin" sloganları atıldı. İdam edilen PJAK'lıların mektuplarından kesitlerin okunurken, açıklama yapan BDP İl Başkanı Cihan Yılmaz, "İran rejiminin idamlarını kınıyoruz. Duyarlı tüm kesimleri idamlara karşı harekete geçmeye çağırıyoruz. Uluslararası güçler de bu idam politikasından sorumludur. İdam edilen kişiler Kürt ulusal değerlerine bağlı olduğu şekilde aynı şekilde de enternasyonalisttirler" diye konuştu. / DİHA