İran sınıra duvar örüyor

İran sınıra duvar örüyor

İran devletinin, Türkiye ile olan 454 kilometrelik sınırının stratejik noktalarına duvar ördüğü bildirildi. Sınırda yaşayan vatandaşlar tepkili...

YÜKSEKOVA HABER

PJAK için her 2 kilometreye bir karakol kuran İran, şimdi de kaçakçılığı önleme amaçlı olduğu iddia edilen ilginç bir yöntem deniyor. Türkiye İran sınırının özellikle atların geçebileceği bölgeleri beton duvarlarla  örmeye başladı. 

Türkiye İran sınırında ilginç bir gelişme yaşanıyor. Türkiye'ye 454 kilometre sınırı bulunan İran, sınırın belirli bölgelerini beton duvarlarla örmeye başladı. Kaçakçıların atlarla geçiş noktalarını belirleyen İranlı yetkililer, yasadışı olayları önlemek amacıyla böyle bir set çekme yoluna gitti.

1.20 METRE YÜKSEKLİĞİNDEKİ HAZIR BETON BLOKLAR DÖŞENİYOR

Yaklaşık bir ay önce Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde Akçadam, Sarıyıldız, Gözlüce, Onbaşılar, Kamber, Yediveren, Ağaçlı, Çobanpınar, Ödemiş ve Gülagavri köylerinin karşısındaki sınır kesimlerinde, özellikle kaçak mal taşıyan atların geçebileceği vadi ve patika gibi noktalarda İranlılar beton duvarlar örmeye başladı. İranlı yetkililer, kendi topraklarında kaçakçıların geçişlerde kullandığı yerlerde 1.20 metre yüksekliğindeki hazır beton bloklarla duvar oluşturuyor. Duvarın uzunluğu da bu stratejik yerin durumuna göre değişiyor. İran bu uygulamayı sadece Yüksekova'nın karşısına gelen bölgede başlattı.

BEŞER: İNSANLIK AYIBI

İran'ın sınıra duvar örmesini sınırda yaşayan vatandaşlar tepkiyle karşıladı. Sınırdaki Onbaşılar Köyü muhtarı Pervizhan Beşer, duvar örmenin insanlık ayıbı olduğunu belirterek, "İran'da akrabalarımız var. Biz sınırdaki insanlarla akraba olmuşuz. Bu durumu bildikleri halde duvar örüyorlar. Zaten bu bölge mayınlı bir bölge. Dünyada sınırlar kaldırılırken, İran, sınırına duvar örüyor'' dedi.

VALİ: KAÇAKÇILIĞI ÖNLEMEYE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA

Hakkari Valisi Muammer Türker konuyu araştırdıklarını belirterek, "İran yetkililerinin verdiği bilgilere göre 1 sene önce başlatılan bir çalışma olduğunu söylediler. Bu çalışma at ve katırlar ile yapılan kaçakçılığı önlemeye yönelik bir çalışmadır."dedi.

"İRAN ASKERLERİ 3 KİŞİYİ ÖLDÜREREK İŞ MAKİNALARIYLA GÖMDÜ"

Kerim Kına isimli Ağaçlı mezrası sakini ise duvarın İran tarafından kaçakçılığı önlemeye yönelik olduğunu beklirterek, "İran hükümeti kaçakçılıkla ilgili çok gaddar davranıyor. Geçtiğimiz gün kimliğini tespit edemediğimiz 3 kişi sınırda İran askerleri tarafından atlarıyla birlikte vurularak öldürüldü. Öldürülen kişilerin cesetleri duvar çalışmalarını yürüten iş makinaları tarafından olay yerine gömüldü."dedi.