İnsan kaçakçıları 2015’te 4 milyar avro kazandı

İnsan kaçakçıları 2015’te 4 milyar avro kazandı

Geçtiğimiz yıl Türkiye ve Yunanistan başta olmak üzere, tüm Avrupa’nın en önemli gündemini oluşturan mülteci akınında şartlar zorlaştıkça insan kaçakçılarına gün doğuyor.

Avrupa Polis Örgütü Europol’ün yayınladığı ve İngiliz Times gazetesinde yer alan rapora göre, insan kaçakçılığı yapanlar sadece 2015 yılında 4,6 milyar avro (yaklaşık 15 milyar TL) kazandı.

Raporda, insan kaçakçılığındaki artışa mülteci akınının yol açtığı kaydedildi. Yetkililer akının aynen devam etmesi halinde, bu yıl bu miktarın üç katına çıkabileceğini belirtti.

Rapora göre 2016’da 100 binden fazla insan yasadışı yollardan Avrupa’ya giriş yaptı, yaklaşık 400’ü Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetti.

Europol’a göre geçen yıl Avrupa’ya ulaşan mültecilerin yüzde 90’ı insan kaçakçıları yoluyla geldi. Raporda kaçakçıların toplandığı paranın yarısından fazlasının nakit olmasının, kara para aklama faaliyetlerini de artırabileceği belirtildi.

Uluslararası Göç Organizasyonu (IMO) geçen yıl Avrupa’ya ulaşan toplam mülteci sayısının 1 milyonu geçtiğini açıklamıştı. Sadece Yunanistan’a giden mültecilerin sayısı günde 8 bini buluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.